Ν. Μυλωνάς: ‘’…εν τη κοιμήσει τον κόσμο νού κατέλειπες Θεοτόκε’’

Αύγουστος 14, 2015 Comments (1)
jumbo-banner

Α.14-8-2015: Πάμε για τον εορτασμό της Παναγιάς. Η Κως είναι γεμάτη κόσμο. Πολύς κόσμος, πολύ κίνηση, πολύ ένταση.

Η ατμόσφαιραεπιβαρύνεται από εικόνες, φτωχώνσκελετωμένων ανθρώπων που περιφέρονταιδεξιά και αριστερά, στο παραλιακό‘’βουλεβάρντο’’ της Β. Γεωργίου, από το κλίμαγύρω από το ιστορικόγήπεδο ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ σκηνές βιβλικής προέλευσης. Μια περιρρέουσαθλίψημας παραπέμπει σε μια συντελεσμένη ιστορική καταστροφή ή μήπως σε μια που μας πλησιάζει και μας απειλεί; Εντελώςαυτόματα η σκέψη μας γυρίζει πίσω στον χρόνο αναζητώνταςπαρόμοιεςκαταστάσεις για να στηριχτεί.

Οι εικόνες των θρηνούντανπροσφύγων στην Κύπροέφθιναν στην πλατεία του χωριού λογω του 2ου ΑΤΙΛΛΑ, σίγουροι πια πως εμείς εδώ είμαστεεπακολουθούσα εισβολή στο τραγικά απροστάτευτονησί μας. Όπλα και σφαίρες δεν υπήρχαν για τους εθελοντές. Ηάρχουσατάξη: προύχοντες,δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί φεύγουν ή στέλνουντις οικογένειες τους στην Αθήνα. Πίκρα, Θλίψη, Οργή, Απόγνωση, Φόβος και Αγωνία. Εσπερινός στης Παναγιάς το προσκύνημα (41 χρόνια πριν), μα ποιος εορτασμός; Μέγα πλήθος ‘’εν τω ναώ’’ και μια ατελείωτη ουρά σιωπηλών προσκυνητών στην περιφορά, όταν χωρίς φώτα και κεριά, χωρίς ψαλμωδίες και ομιλίες, υπό τις οδηγίες των πρεσβυτέρων για να μην δίνεται στόχος στα αναμενόμενα αεροπλάνα των εισβολέων, πορευόμασταν πίσω από την μεγάλη εικόνα της Παναγιάς ικετεύοντας από μέσα μας:

 ‘’ …εν τη κοιμήσει τον κόσμον ού κατέλειπες Θεοτόκε’’, 

‘’σωσον κύριε τον Λαό σου…’’,

 ‘’πάτερημών’’ ….. στην πιο σημαντική πορεία της ζωής μας.

Η σιωπηλή περιφορά περιηγήθηκε ολόκληρο το χωριό και γυρίζοντας στο προαύλιο της εκκλησίας, κάτω από τα ψηλά του κυπαρίσσια, λες καλυμμένοι υπό την σκέπην της, αυθόρμητα μέσα από το πλήθος ψιθυριστά ξεκίνησε ο προαιώνιος αίνος ‘’τη υπερμάχω στρατηγώ τα νικητήρια …’’ για να υψωθεί σε στεντόρεια ικετευτική κραυγή στο τέλος το ’’…εκ παντίων με κινδύνων ελευθέρωσον! ίνα κράζωμεν: Χαίρε νύμφη ανύμφευτε!’’.

Αχ! Αυτή η ιστορία δεν έχει τέλος!‘’…Σωσον Κύριε τον Λαό σου…’’, μέχρι ότου οι Λαοί γίνουν κύριοι του τόπου και της ιστορίας τους.

Β.Στις σημερινές τραγικέςσυνθήκεςπεριρρέοντοςεκπεσμού αρχών και αξιών, μπαίνουμεεπισήμως στην ακόμη πιο βαθειάνύχτα μιας απέλπιδες πορείας της χώρας μας:‘’ Παναγιά βοήθα μας’’!

Γ. Από την Δευτέρα 9-8-15 το κέντροσυγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστώνέχειμεταφερθεί στο γήπεδο ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ όπου εγκαταστάθηκε το κέντροκαταγραφής και χορήγησηςπιστοποιητικώνεισόδου στην χώρα μας. Αν το είχαμε από καιρόαπομακρύνει από το κτήριο του Επαρχείου δεν θα ζούσαμε στην ένταση που ζήσαμε την κατάληψη των κοινοχρήστων χώρων της προμετωπίδας της πόλης μας δημιουργώντας ένα σύνολοαρνητικώναισθημάτων και σκέψεων. Προφανώςπρόκειται για απόφασηανάγκης, σαφώςπροβληματική και προσωρινή.

Η κυβέρνηση, υποχρεωμένη από την μεγέθυνση του προβλήματος, με απουσία συντονισμού των εμπλεκομένων δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς οργάνωση, με οκνηρία λήψης απόφασης, χωρίς ανάλυση και πρόταση, δηλαδή από απουσία δικής της πολιτικής οδηγήθηκε στην επιλογή του πλοίου. Έναπλοίοχωρητικότητας 2500 κλινών όπου θα βάζουμε τους ‘’Λαθρομετανάστες’’. Θα είναι αραγμένο αρόδο και μικρά σκάφη θα τους μεταφέρουν στην σύγχρονη ‘’Σπιναλόγκα’’ ή θα είναι δεμένο στο λιμάνι και από εκεί οι ‘’Λαθρομετανάστες’’θα οδηγούνται δίπλα στα πλοία της γραμμής‘’ως λεπροί’’ ώστε να φεύγουν στην Αθήνα δια τα περαιτέρωχωρίς να μας επιβαρύνουν!Τα προβλήματα που θα ακολουθήσουν είναι αναμενόμενα.

Γ.Μια βασική υποδομή που κάθε τόπος πρέπει να έχει για την πολιτική προστασία και την διαχείριση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών είναι οχώροςοργανωμένηςυποδοχής και προσωρινήςφιλοξενίας απόεκτάκτεςφυσικέςκαι ανθρωπογενείσκαταστροφές οπως οιμετακινούμενοι πληθυσμοί,  ΕΝΤΑΓΜΕΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΤΟΠΙΚΟ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ-ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ αντιμετώπισης κρίσεων.

Καλη Παναγιά!

Νικος Μυλωνάς

Στα 114 δις ευρώ ανέρχεται το κέρδος της Γερμανίας από την ευρωκρίση σύμφωνα με τον ελληνικής καταγωγής Γερμανό ευρωβουλευτή Γιώργο Χατζημαρκάκη  Ο Γερμανός ευρωβουλευτής του κόμματος των «Φιλελευθέρων», κυβερνητικού εταίρου των Χριστιανοδημοκρατών της Άγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως «πρέπει μετά τις γερμανικές εκλογές να ζητηθεί μια αναδιανομή του κέρδους μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες του Νότου που πλήγωσαν από την κρίση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».όπως είπε, «η Γερμανική Κυβέρνηση ομολογεί, επιτέλους, ότι όχι μόνο τα κέρδη είναι στα 41 δισ. ευρώ αλλά επίσης έκανε εξοικονόμηση η γερμανική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα της κυβέρνησης (Δήμοι, Περιφέρειες) άλλα 73 δισ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά φτάνουμε στα 114 δισ. ευρώ κέρδος της Γερμανικής Πολιτείας

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot