Ν. Μυλωνάς: Το ΜΕΓΑΛΟ Σορτάρισμα (THE BIG SHORT)

Ιανουάριος 19, 2016
jumbo-banner

Ένα ‘’μάθημα πολιτικής οικονομίας’’, χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς του κινηματογράφου η ταινία που μας δίνεται η ευκαιρία να δούμε αυτές τις μέρες στον Δημοτικό κινηματογράφο ‘’ΟΡΦΕΑ’’. Με αμερικάνικο τρόπο έχουμε την δυνατότητα να δούμε κάποιες, κάποιες έστω, εσωτερικέςπτυχές του ‘’αμαρτωλού καπιταλισμού’’ της εποχής μας. Ας μην την χάσουμε όσοι αρέσκονται στην πολιτική ..κουζίνα!

Το μεγαλύτερο οικονομικό θρίλερ του 21ου αιώνα, η χρηματοπιστωτική φούσκα του 2008, που μεταλλάχτηκε σε διεθνή ύφεση και κρίση δημοσίου χρέους για να γίνει δημοσιονομικός εφιάλτης, περιγράφεται στο «Μεγάλο σορτάρισμα» (ΤheBigShort), ταινία υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία κωμωδίας.

Στο «Μεγάλο σορτάρισμα», στο οποίο τα πρόσωπα είναι υπαρκτά και τα γεγονότα πέρα για πέρα αληθινά, το σενάριο βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του ΜάικλΛιούις, που πριν γίνει συγγραφέας εργάστηκε στη SalomonBrothers και έζησε τη Γουόλ Στριτ από το 1985 μέχρι το 1988.

Στην ταινία περιγράφεται με ανάλαφρο τρόπο και την μεγαλύτερη δυνατή σαφήνεια το πιο περίπλοκο ίσως φαινόμενο του σύγχρονου καπιταλισμού: μια δομική κρίση, συνδεδεμένη με τον μηχανισμό του κέρδους, την οποία δεν μπόρεσαν να αντιληφθούν (ή δεν ήθελαν να παραδεχτούν) πανίσχυρα και ευαίσθητα ραντάρ των θεσμών της πολιτείας. Η ταινία του είναι ξεχωριστή στο είδος της, γιατί δεν υπάρχει σύγκρουση του καλού με το κακό σε αυτήν, αλλά ένας φαύλος κύκλος με τους «καλούς» και τους «κακούς» σε ένα περίπλοκο μπέρδεμα. Δεν υπάρχουν φανφάρες ούτε θεωρίες συνωμοσίας. Μόνον ένα μονόχορδο θρίλερ, γρήγορο σαν τις κυλιόμενες φωτεινές μπάρες στο ταμπλό της Γουόλ Στριτ, που ξετυλίγεται σαν κωμωδία-χρονικό της κρίσης που κόντεψε να βουλιάξει τον καπιταλισμό χωρίς καλά-καλά να το πάρουμε χαμπάρι.

Ν Μυλωνάς.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot