Menu
7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ- Ευχαριστήρια επιστολή προς το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε.Ε.Σ ΚΩ

7ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΩ- Ε…

Η Διεύθυνση και ο ...

Σύλληψη 23χρονου ημεδαπού για κλοπή στην Κω

Σύλληψη 23χρονου ημεδαπού…

Σύλληψη ημεδαπού γ...

AcTa - Θεατρικό Εργαστήρι Κω: "Κατερίνα Ισμαΐλοβα - Η Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ", Σάββατο 29 & Κυριακή 30 Απριλίου 2017

AcTa - Θεατρικό Εργαστήρι…

"Κατερίνα Ισμαΐλοβ...

Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω: «Ενημέρωση σχετικά με την καύση ξερών χόρτων εν όψει της θερινής περιόδου 2017

Πυροσβεστική Υπηρεσία Κω:…

Στο πλαίσιο της εξ...

Στις 30 Απριλίου θα ξεκινήσουν τα μπαράζ - Περαστικά από όλους στον Κώστα Γεωργαντά

Στις 30 Απριλίου θα ξεκιν…

Μετά από αίτημα του ...

Προς χρονιά ρεκόρ η γερμανική τουριστική βιομηχανία, στα ύψη η ζήτηση για Ελλάδα

Προς χρονιά ρεκόρ η γερμα…

Η γερμανική βιομηχαν...

Ellinair: 5 νέες συνδέσεις Ελλάδα- Ρωσία για το 2017

Ellinair: 5 νέες συνδέσει…

Πέντε νέες συνδέσε...

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση ανάγκη κάλυψης των αναγκών σε εποχικούς υπαλλήλους στα ΕΛΤΑ»

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Άμεση αν…

Το ζήτημα της άμεσ...

ΔΕΔΔΗΕ: ΝΕΕΣ Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 27/04: Δείτε σε ποιες περιοχές

ΔΕΔΔΗΕ: ΝΕΕΣ Προγραμματισ…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Αυτή θα είναι η χορογραφία της Demy στη Eurovision [Βίντεο]

Αυτή θα είναι η χορογραφί…

Πέντε και σήμερα γ...

Τι δεν πρέπει να πεις όταν συναντάς κάποιον για πρώτη φορά

Τι δεν πρέπει να πεις ότα…

Ο Άντι Γκαρσία είχ...

Εξελίξεις: Οι ΗΠΑ μεταφέρουν το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD στη Νότια Κορέα [βίντεο]

Εξελίξεις: Οι ΗΠΑ μεταφέρ…

Ο αμερικανικός στρ...

Prev Next

Ν. Μυλωνάς: Η επιλογή της Ε.Ε. για εγκλωβισμό προσφύγων (και) στην Ελλάδα και η διαχείριση της

Ν. Μυλωνάς: Η επιλογή της Ε.Ε. για εγκλωβισμό προσφύγων (και) στην Ελλάδα και η διαχείριση της
jumbo-banner

Τοπικά πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε τις δικες μας αποφάσεις.

1. Όλοι περιμένουμε την ευρωπαϊκή σύνοδο της Δευτέρας 7ης Μαρτίου για το προσφυγικό. Η αυστηρή εκτίμηση των όσων γίνονται το τελευταίο διάστημα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμη και η Γερμανία, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις της, προτιμά όπως και οι περισσότερες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, το μπλοκάρισμα των μεταναστευτικών ροών με κάθε μέσο, έστω και αν αυτό σημαίνει την μετατροπή της Ελλάδας, (μετά την Τουρκία) σε χώρο εγκλωβισμού των προσφύγων. Αφήνουν για αργότερα την σταδιακή μετεγκατάσταση κάποιων εξ αυτών στην ενδοχώρα της Ε.Ε. σε βάθος χρόνου. Η Συνδιάσκεψη της 7ης Μαρτίου δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο κλείσιμο των συνόρων με την ΠΓΔΜ. Ουσιαστικά θα σημάνει την αποδοχή και από πλευράς της χώρας μας του ρόλου διαχείρισης της κατάστασης εντός Ελλάδας. Οι δηλώσεις των υπουργών Κουρουπλή και Μουζάλα μας έχουν προετοιμάσει και έχουν δημιουργήσει την αίσθηση της αποδοχής της κατάστασης. Δεν είμαστε αφελείς να αναμένουμε «βέτο» στην σύνοδο. Το βέτο θα μπορούσε να ασκηθεί όταν διακυβεύονταν κάτι σοβαρό για τους Ευρωπαίους. Έπρεπε να απειληθεί η άσκηση του στην προηγούμενη σύνοδο 16-2-16 σε σχέση με τις παραχωρήσεις που έγιναν για την Μ. Βρετανία, σχετικά με το BREXIT, διεκδικώντας συγκεκριμένα μέτρα υποβοήθησης της χώρας μας. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει το πολιτικό και ηθικό ύψος να πει ΟΧΙ ή να προβάλει βέτο! Όλοι το γνωρίζουν στην Ε.Ε. και κινούνται στο plan-B, δηλ. της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την χώρα μας ώστε να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση από τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων. Το πρόβλημα παρ όλα αυτά μπορεί να είναι διαχειρίσιμο αν κυριαρχήσουν η λογική και οανθρωπισμός.

2. Η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο γίνεται μάλλον για να ελέγχονται οι κινήσεις της Ρωσίας στην ευρύτερη περιοχή και παρεμπιπτόντως σημαίνουν και αύξηση πυρός στη απωθητική μηχανή που έχει στηθεί με τους Ευρωπαϊκούς μηχανισμούς FRONTEX κλπ ενάντια στις βάρκες των μεταναστών. Οι επιδιώξεις της Τουρκίας και προς το Αιγαίο γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης και υποχωρήσεων από το ΝΑΤΟ και αυτό επηρεάζει και επιβαρύνει τα εθνικά συμφέροντα αφού οι συσχετισμοί δύναμης είναι δυσμενείς. Το πρόβλημα είναι διαχειρίσιμο στο βαθμό που υπάρχει ενιαία εθνική πολιτική.

3. Το ευρωπαϊκό πρόβλημα του ελέγχου των μεταναστευτικών ροών έχει μετατεθεί σε εθνικό και αφορά την διαχείριση του προβλήματος των εγκλωβισμένων στην χώρα μας. Το υπαρκτό αυτό πρόβλημα μπορεί να είναι διαχειρίσιμο αν οι Δήμοι και οι πολίτες συμπεριφερθούν με ψυχραιμία. Στην έκτακτη σύσκεψη της ΚΕΔΕ πριν 2 μέρες ο υπουργός Γ. Μουζάλας ζήτησε από τους δημάρχους να του υποδείξουν χώρους προσωρινής φιλοξενίας και χώρους που θα μπορούν να παραμένουν για μεγαλύτερο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία εθνικού σχεδιασμού αλλά ζήτησε να δοθούν οι προδιαγραφές των χωρών. Ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε δήμοι που αναλαμβάνουν φιλοξενία να τους διατεθούν υπάλληλοι που να βοηθήσουν το έργο. Ο κ. Μουζάλας αναφέρθηκε σε 1.600 προσλήψεις υπαλλήλων από τον Μάιο (!) γι’ αυτό το σκοπό. Οι προσλήψεις θα έχουν 5-μηνη διάρκεια. Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης ζήτησε να δοθούν κίνητρα στους δήμους για τη φιλοξενία προσφύγων. Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης: «Να εξαντλήσουμε πρώτα τους χώρους που δεν είναι άμεσης λειτουργίας και ανάγκης για τους πολίτες, όπως οι κατασκηνώσεις του στρατού που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπινα τον κόσμο». Ο δήμαρχος Πειραιά ζήτησε να συμμετέχει η ΚΕΔΕ στη λήψη αποφάσεων, να μη δέχεται όλους τους πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά, καθώς ξεκινάει η τουριστική σεζόν, αλλά να γίνει διαμοιρασμός με Θεσσαλονίκη-Βόλο. Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζήτησε «σχέδιο και Πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να δαπανούμε κονδύλια και να διαθέτουμε προσωπικό και εξοπλισμό στους χώρους φιλοξενίας»

4. Η κατάσταση είναι αυτή που είναι με ευθύνες σε όλα τα επίπεδα εξουσίας. Όμως εν τοις πράγμασι και ο Δήμος μας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί στο εθνικό επίπεδο. Aδιαπραγμάτευτο, σε συνεργασία με τους υπόλοιπους νησιωτικούς δήμους θα πρέπει να είναι η ΜΗ δημιουργία χώρων μακροχρόνιας διαμονής στα νησιά. Πρέπει όμως να μπούμε στο θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού διατυπώνοντας όρους και περιορισμούς μαζί με αιτήματα και διεκδικώντας αντισταθμιστικά μέτρα, όπως θα κάνουν όλοι οι Δήμοι της Χώρας που εμπλέκονται. Ο κύβος έχει ριφθεί από την διάσκεψη της ΚΕΔΕ. Τοπικά πρέπει να εκτιμήσουμε τα δεδομένα και να πάρουμε τις δικές μας αποφάσεις που θα απαιτηθούν

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός