Με ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ η μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής προσφύγων εκτός αστικού ιστού

Ιανουάριος 08, 2016 Comments (2)
jumbo-banner

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ή ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΩ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

-Θέτει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και 5 βασικές προϋποθέσεις για να συναινέσουν Δήμος και τοπική κοινωνία.

Μια νέα και συγκεκριμένη πρόταση κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω κ.Γιώργος Κυρίτσης με υπόμνημα που απέστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα και στους αρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό.

Ο Δήμαρχος απορρίπτει τη δημιουργία hot spot σε οποιαδήποτε περιοχή του νησιού και προτείνει τη μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε ιδιωτικό ή δημόσιο ακίνητο εκτός του αστικού ιστού του νησιού, αναφέροντας ότι ο Δήμος μπορεί να προτείνει κάποια που πληρούν τα κριτήρια, εφόσον η κυβέρνηση δεσμευθεί για την τήρηση 5 συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως:

  1. Να ανακληθεί η ΚΥΑ αριθμ.2969/ΦΕΚ. τεύχος Β/2602/2.12.2015 όσον αφορά στην Κω.
  1. Να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές η υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης της ΕΛ.ΑΣ στην Κω προκειμένου να μπορεί να ολοκληρώσει την καταγραφή 1.000 τουλάχιστον παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε καθημερινή βάση.
  1. Η παραμονή όσων καταγράφονται ή ταυτοποιούνται στην Κω , να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους παράνομους μετανάστες από τις χώρες της Β.Αφρικής σε ότι αφορά στη μεταγωγή τους και στην άμεση διαδικασία επαναπροώθησης τους.
  1. Να μεταφέρονται άμεσα με πλοίο οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες σε κέντρα είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί. Η μεταφορά πρέπει να γίνεται εντός 24ωρου και πρέπει να διασφαλιστεί είτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας είτε από το Υπουργείο Άμυνας.
  1. Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού , που το ΚΑΣ παραχώρησε σε ΜΚΟ και έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς παράνομων μεταναστών και προσφύγων, υποβαθμίζοντας το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Κω.

Ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης επρόκειτο να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση και στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για το μεταναστευτικό που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα αλλά αναβλήθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα.

Την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση στην ΚΕΔΕ θα καταθέσει και θα παρουσιάσει την πρόταση, εκπροσωπώντας το Δήμο ο Αντιδήμαρχος κ.Γερασκλής.

Το υπόμνημα-πρόταση του Δήμου Κω αποστέλλεται ήδη και στους αρχηγούς των κομμάτων αλλά και στους εκπροσώπους των φορέων του νησιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρότασης του Δημάρχου:

Προς

------------------

1.Εξοχώτατο Κύριο Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργό της Ελληνικής Δημοκρατίας

2.Κύριο Ιωάννη Μουζάλα

Αν.Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

3.Κύριο Νικόλαο Τόσκα

Αν.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

4.Κύριο Θεόδωρο Δρίτσα

Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

5.Κύριο Παναγιώτη Καμμένο

Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΩ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΡΟΩΝ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Ο Δήμος Κω αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας του νησιού, έχουν εκφράσει την τεκμηριωμένη διαφωνία τους στην προοπτική δημιουργίας hot spot παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω.

Ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός δεν μπορεί να μετατραπεί σε επίσημη πύλη εισόδου αλλά και σε έναν ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Ιδιαίτερα όταν το πρόβλημα καθίσταται πλέον μη διαχειρίσιμο, λόγω των εγγενών αδυναμιών να διασφαλιστεί η αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλες τις χώρες της Ε.Ε και της άμεσης επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.

Η κυβέρνηση οφείλει να αντιληφθεί ότι η Κως δεν έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με άλλα νησιά.

Η Κως αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τουρισμό μας.

Ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας δεν μπορεί να θυσιαστεί και να οδηγηθεί σε κατάρρευση η τοπική οικονομία.

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης που προσεγγίσαμε από την αρχή το πρόβλημα, καταθέτουμε σήμερα μια ρεαλιστική πρόταση που έχει δύο στόχους:

1ον. Να διευκολύνει το έργο της καταγραφής από τις υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

2oν. Να προστατεύσει την τουριστική ταυτότητα αλλά και την εικόνα του νησιού.

Προτείνουμε την μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής και του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ σε δημόσιο ή ιδιωτικό χώρο, εκτός του αστικού ιστού του νησιού.

Είναι μια πρόταση που ο Δήμος Κω κατέθεσε εδώ και ένα χρόνο αλλά την επανέφερε και τον περασμένο Νοέμβριο.

Το ακίνητο αυτό πρέπει να έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

α. Έκταση γηπέδου 4-5 στρέματα.

β. Να υπάρχει ή να μπορεί να κατασκευαστεί κεντρικό κτίριο εμβαδού 400-600τμ για στέγαση γραφείων-ιατρείου-προσωρινή παραμονή ευπαθών ομάδων.

γ. Δυνατότητα ανάπτυξης χώρων προσωρινής παραμονής 300-400 ατόμων.

 Ο Δήμος Κω θα συνδράμει σε αυτή την προοπτική σε συνεργασία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που έχει και την πλήρη αρμοδιότητα.

Στην Κω και εκτός του αστικού ιστού υπάρχουν ιδιωτικά και δημοτικά ακίνητα που θα μπορούσαν να προταθούν από το Δήμο Κω εφόσον όμως τηρηθούν οι  ακόλουθες 5 προϋποθέσεις:

  1. Να ανακληθεί η ΚΥΑ αριθμ.2969/ΦΕΚ. τεύχος Β/2602/2.12.2015 όσον αφορά στην Κω.
  2. Να ενισχυθεί με το αναγκαίο προσωπικό και τις απαραίτητες ηλεκτρονικές υποδομές η υπηρεσία καταγραφής και ταυτοποίησης της ΕΛ.ΑΣ στην Κω προκειμένου να μπορεί να ολοκληρώσει την καταγραφή 1.000 τουλάχιστον παράνομων μεταναστών και προσφύγων σε καθημερινή βάση.
  3. Η παραμονή όσων καταγράφονται ή ταυτοποιούνται στην Κω , να μην υπερβαίνει τις 24 ώρες. Ειδική μέριμνα πρέπει να υπάρξει για τους παράνομους μετανάστες από τις χώρες της Β.Αφρικής σε ότι αφορά στη μεταγωγή τους και στην άμεση διαδικασία επαναπροώθησης τους.
  4. Να μεταφέρονται άμεσα με πλοίο οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες σε κέντρα είτε στην ηπειρωτική χώρα είτε σε όποιο άλλο σημείο υποδειχθεί. Η μεταφορά πρέπει να γίνεται εντός 24ωρου και πρέπει να διασφαλιστεί είτε από το Υπουργείο Ναυτιλίας είτε από το Υπουργείο Άμυνας.
  5. Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι του νησιού , που το ΚΑΣ παραχώρησε σε ΜΚΟ και έχουν μετατραπεί σε καταυλισμούς παράνομων μεταναστών και προσφύγων, υποβαθμίζοντας το ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο της Κω.

Ευελπιστούμε ότι η πρόταση αυτή θα αξιολογηθεί θετικά από την κυβέρνηση και τους συναρμόδιους υπουργούς.

Η πρόταση αυτή έχει ελάχιστο δημοσιονομικό και οικονομικό κόστος  σε σύγκριση με τη δημιουργία hot spot και έχει τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Είναι η μόνη ορθολογική και ρεαλιστική πρόταση που συμβαδίζει με την ανάγκη προστασίας της τουριστικής ταυτότητας του νησιού αλλά και με την διευκόλυνση της διαδικασίας καταγραφής από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Όσοι επιμένουν στη δημιουργία hot spot στον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας, δεν θα έχουν τη συναίνεση μας αλλά και τη συναίνεση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών του νησιού.

Με εκτίμηση,

Γιώργος Κυρίτσης

Δήμαρχος Κω

Σχόλια  
Η ΜΟΝΗ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
0 #2 Η ΜΟΝΗ ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ 08-01-2016 20:08
ΕΓΙΝΕ ΕΠΑΝΕΛΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΩΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ...
ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΡΕ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΕ ΔΗΜΑΡΧΕ Η ΚΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ¨"Ο Δήμος Κω αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας του νησιού, έχουν εκφράσει την τεκμηριωμένη διαφωνία τους στην προοπτική δημιουργίας hot spot παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω.
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΧΕΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ. ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΚΩΩΝ.ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΛΕΣ ΓΙΑ ΙΕΓΙΝΕ ΕΠΑΝΕΛΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕ ΩΣ ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΠΛΩΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΣΥΝΦΩΝΟΥΣΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΤΟΤΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΕΙΝΑΙ ΕΧΘΡΟΣ...
ΚΡΙΜΑ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΜΑΣ ΕΚΘΕΤΟΥΝ ΩΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. ΡΕ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΕ ΔΗΜΑΡΧΕ Η ΚΩΣ ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΑΖΙ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΑΚΙΩΜΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ¨"Ο Δήμος Κω αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας του νησιού, έχουν εκφράσει την τεκμηριωμένη διαφωνία τους στην προοπτική δημιουργίας hot spot παραμονής παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω."ΔΙΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟΥ (ΚΟΛΛΗΤΟΥ ΣΟΥ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ!!!!) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΙΧΝΟΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑς Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΟΥ.
Η ΜΟΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΗΤΑΝ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ 31/12/2015 ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ.
ΜΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΣ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙΣ ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΡΕΥΣΗ.
ΤΕΛΙΚΑ Ο ΚΑΚΟΣ ΧΡΟΝΟΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΚΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ(ΔΗΛ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΟΛΟΥΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ)ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ...
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΗΜΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ
0 #1 ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΕΙ ΚΑΙ Η ΠΑΡΗΜΙΑ ΤΟΥ ΤΕΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ 08-01-2016 17:08
1.Είναι σαν το σπυρί σιτάρι ανάμεσα στις μυλόπετρες: Για κάποιον που βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
2.Ακριβός στα πίτουρα φτηνός στ’ αλεύρι: Για κάποιον που δίνει μεγάλη σημασία στα ασήμαντα πράγματα και όχι στα σημαντικά.
3.Τι το θες το προζύμι αφού δεν ξέρεις να ζυμώσεις: Για κάποιον που δεν μπορεί να αξιολογήσει σωστά ότι έχει στα χέρια του, με αποτέλεσμα αυτό να χάνει την αξία του.
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot