Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ: Καθυστέρηση για 5 ολόκληρα ευρώ στο μισθό

Μάρτιος 20, 2015
jumbo-banner

Πολύ φασαρία για το... τίποτα σχετικά με τις αποδοχές που θα λάβουν τελικά, όσοι ενταχθούν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας.

Η αύξηση που αποφασίστηκε είναι της τάξης των 5 ευρώ, μόλις, σε μηνιαία βάση. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το άρθρο 42 του νέου νόμου αυξήθηκε το μηνιαίο ποσό που θα χορηγηθεί στα 495,25 ευρώ το μήνα (19,81 ευρώ ημερησίως) για ωφελούμενους 25 ετών και άνω και στα 431,75 ευρώ μηνιαίως (17,27 ευρώ ημερησίως για ωφελούμενους κάτω των 25 ετών.

Έως σήμερα οι υποψήφιοι δικαιούχοι που περιμένουν πάνω από πέντε μήνες για να πιάσουν δουλειά, μέσω του προγράμματος κοινωφελούς απασχόλησης, έπαιρναν από 427 ευρώ το μήνα (17,1 ευρώ ημερησίως) οι ωφελούμενοι ηλικίας κάτω των 25 ετών, μέχρι 490 ευρώ το μήνα (19,6 ευρώ ημερησίως), για ωφελούμενους ηλικίας 25 ετών και άνω. Πάντως, μπορεί να φαίνεται ελάχιστο το ποσό, αλλά ήταν ένας από τους βασικότερους λόγους που αργούσε η έναρξη του προγράμματος. Ο λόγος είναι ότι συνολικά, αυτά τα 5 ευρώ το άτομο, προκύπτουν από ένα κονδύλι άνω του 1,25 εκατ. ευρώ.

Το συγκεκριμένο κονδύλι αποτελούσε εισφορά των εργαζομένων υπέρ του Λογαριασμού για την Απασχόληση και την Επαγγελματική Κατάρτιση (ΛΑΕΚ), η οποία καταργήθηκε από το περασμένο καλοκαίρι, στο πλαίσιο της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών. Έτσι όμως, τα χρήματα αυτά προϋπήρχαν και παρέμεναν αναξιοποίητα. Το υπουργείο Εργασίας, επέλεξε αυτόν τον τρόπο, για να επιστραφούν, τρόπον τινά, τα χρήματα στους εργαζόμενους.

Η όλη όμως διαδικασία προσθήκης του παραπάνω ποσού, είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει μια μικρή, πρόσθετη καθυστέρηση, στην ολοκλήρωση του προγράμματος και τώρα, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, μπαίνει στην «τελική ευθεία» για την εφαρμογή του, με την σχετική προκήρυξη να πρόκειται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

www.dikaiologitika.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot