Η Ryanair μπορεί να ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΕΙ τις πτήσεις της για την ΚΩ και να βάλει και πτήση για την Αθήνα αν...

Απρίλιος 19, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Τουλάχιστον «δυσάρεστα», μαζί και ανατρεπτικά, είναι όσα λέει – σε πρώτη ανάγνωση – ο Γενικός Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair David O’brien, στην αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στην Κατερίνα Φιλοπούλου. Το χειρότερο όλων; Η σεζόν για τη Ryanair στην Κω, φέτος «τελειώνει» το Σεπτέμβριο!

Πως είναι όμως η συνεργασία της εταιρείας με τις τοπικές αρχές;

Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή και ιδιαίτερα με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, τον κ. Σιφάκη, λέει ο κ. O’brien. Δυστυχώς, το γεγονός ότι η συνεργασία μας με τις τοπικές αρχές είναι καλή, είναι άσχετο, γιατί το αεροδρόμιό σας είναι πλέον Γερμανικό. Γεγονός είναι ότι το Αεροδρόμιο της Κω θα είναι πλέον τμήμα ενός μονοπωλιακού εταιρικού συνόλου και οι αποφάσεις που θα επηρεάζουν την πρόσβαση στο νησί θα λαμβάνονται στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα. Και αυτό είναι πρόβλημα.

ΑΔΥΝΑΜΗ ΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΑΙΧΜΗΣ

- Ποια είναι τα προβλήματα;

«Δεν έχουμε προβλήματα με την Κω. Το πρόβλημα είναι πως το νησί σας, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα γνωστό, ενδεχομένως να συνεχίσει να επηρεάζεται από την προσφυγική κρίση. Η κόρη μου ήταν εθελόντρια στη Λέσβο και μου μετέφερε, πως παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση συνεχίζεται, υπάρχει μια αντίληψη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε μείωση της ζήτησης. Αυτό που εμείς παρατηρήσαμε είναι πως η ζήτηση είναι αδύναμη στους μήνες αιχμής, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ είναι τρομερά κακή για το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο».

-          Και αυτό θεωρείτε ότι οφείλεται στην προσφυγική κρίση;

Κοιτάξτε, το μόνο που μπορώ να σας πω είναι, πως εάν συγκρίνουμε την Κω με την Κέρκυρα για παράδειγμα, θα το «προφίλ» της ζήτησης μεταξύ των δύο νησιών είναι εντελώς διαφορετικό. Είδαμε πως, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ζήτησης για την Κω, πρέπει να διαθέσουμε ιδιαίτερα χαμηλούς ναύλους.

Τους τελευταίους 2 περίπου μήνες, διαπιστώσαμε πως για να αυξήσουμε τη ζήτηση το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, θα έπρεπε να διαθέσουμε πάρα πολύ χαμηλές τιμές εισιτηρίων. Έτσι, στις 18 Μαρτίου, έστειλα μια επιστολή στην Υπουργό Τουρισμού, την κ. Κουντουρά, με την οποία της ζητούσα να εξετάσει το ενδεχόμενο αφαίρεσης των κρατικών φόρων από το αεροδρόμιο της Κω φέτος το καλοκαίρι, γιατί σε άλλη περίπτωση θα ήμασταν αναγκασμένοι να τελειώσουμε το πτητικό πρόγραμμα για το νησί το Σεπτέμβριο, αντί στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Με λίγα λόγια, ζητήσαμε την αφαίρεση των φόρων για φέτος, προκειμένου να μπορούμε να ενισχύσουμε τη ζήτηση και την κίνηση με χαμηλούς ναύλους».

23 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ!

«Δυστυχώς, όπως έγινε και με τις προηγούμενες 23 επιστολές που στείλαμε τα τελευταία δύο χρόνια σε Έλληνες υπουργούς, δεν πήραμε καμία απάντηση. Έτσι, αναγκαστήκαμε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά με το γραφείο της κ. Κουντουρά και ρωτήσαμε εάν πρόκειται να λάβουμε κάποια απάντηση, γιατί έπρεπε να έχουμε πάρει κάποιες αποφάσεις την περασμένη εβδομάδα, οπότε και λάβαμε την απάντηση ότι η Υπουργός ήταν απασχολημένη στο Μαϊάμι. Προφανώς τα e-mail δεν φτάνουν μέχρι το Μαϊάμι…».

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ RYANAIR

Χθες, λέει ο κ. O’brien, έλαβα μια επιστολή από την κ. Κουντουρά, στην οποία έλεγε ότι ουσιαστικά δεν ήταν δική της αρμοδιότητα. Μόνο πέρσι, η Ryanair κατέθεσε 4 προτάσεις που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη, 3 εκ των οποίων αφορούσαν και την Κω. Στις 26 Φεβρουαρίου 2015, στείλαμε επιστολή στην κ. Κουντουρά, στην οποία λέγαμε πως στα επόμενα 3 χρόνια, θα φέρουμε επιπλέον 5 εκατομμύρια επιβάτες στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 3 στα περιφερειακά αεροδρόμια και απ’ αυτά, τα 2 εκατομμύρια το χειμώνα. Και σε αυτή την προσφορά, δεν λάβαμε απάντηση.

Στις 14 Αυγούστου 2015, στείλαμε άλλη επιστολή στην κ. Κουντουρά, λέγοντας ότι θα ξεκινήσουμε πτήσεις σε μια σειρά αεροδρομίων – συμπεριλαμβανομένης και της Κω – νωρίς, εάν αφαιρέσετε τους φόρους για μόνο 2 εβδομάδες, ώστε να ξεκινήσει νωρίτερα η σεζόν. Καμία απάντηση.

ΤΟ ΡΑΝΤΑΡ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Χανίων, για το οποίο ο κ. O’brien, τονίζει: Στην περίπτωση των Χανίων, η δραστηριότητα στο διάδρομο προσγείωσης είναι περιορισμένη, γιατί το αεροδρόμιο εκεί μας λέει ότι χρειάζεται καινούργιο ραντάρ. Στείλαμε επιστολή στην Ελληνική κυβέρνηση, στην οποία λέγαμε ότι θα αγοράσουμε εμείς το ραντάρ εάν μας δώσετε έκπτωση για μερικά χρόνια. Καμία απάντηση.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ

Η κ. Κουντουρά, στην επιστολή που μας έστειλε χθες, συνεχίζει ο Εμπορικός Διευθυντής της Ryanair, παραδεχόταν ότι ξέρει για τις περισσότερες απ’ τις προτάσεις μας, αλλά δεν ήταν δική της αρμοδιότητα. Θα φανταζόταν κανείς, ότι οι προτάσεις για την τουριστική ανάπτυξη, πρέπει να έχουν κάποια σχέση με το Υπουργείο Τουρισμού…

Υποτίθεται ότι ο λόγος που τα αεροδρόμιο πουλήθηκαν στη Fraport, είναι γιατί χρειάζονται επενδύσεις και αύξηση της χωρητικότητας. Η Ryanair λοιπόν, προσφέρθηκε να πληρώσει για να γίνει μια μελέτη, που θα ερευνούσε τις ανάγκες σε χωρητικότητα, προκειμένου να δώσει μια εναλλακτική οπτική σε αυτά που πρέπει να γίνουν για να αυξηθεί η χωρητικότητα των αεροδρομίων. Μαντέψτε… Δεν πήραμε καμία απάντηση στην πρότασή μας αυτή.

Όπως ίσως μαντεύετε, δεν τα κάνουμε όλα αυτά από ευαισθησία. Όμως είμαστε η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, και αντιπροσωπεύουμε το 30% όλων των νέων θέσεων σε πτήσεις που θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια. 

Έχουμε στείλει 23 γράμματα σε Έλληνες υπουργούς – γιατί δεν θέλω να στοχοποιήσω την κ. Κουντουρά μόνο – συμπεριλαμβανομένης και της κ. Κεφαλογιάννη, στην οποία το 2014 προτείναμε να συνεχίσουμε να πετάμε από τα Χανιά για Λονδίνο και το χειμώνα, εάν αφαιρούσαν τους φόρους, αλλά ούτε και τότε πήραμε απάντηση. Και η βάση της πρότασης αυτής ήταν, ότι από μηδέν επιβάτες και μηδέν φόρους, είναι καλύτερο να έχεις τουλάχιστον επιβάτες…

Η FRAPORT ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ

Τι γίνεται όμως με τη νέα πραγματικότητα στο αεροδρόμιο της Κω με την είσοδο της Fraport;

Το πρόβλημα, τονίζει ο κ. O’brien, με τις επιλογές τύπου Fraport είναι το εξής: η Fraport θα πει ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές για να αυξήσουμε την κίνηση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το θέμα όμως τι γίνεται με την κίνηση τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

Αυτό που προβλέπω είναι ότι, η Fraport θα αυξήσει τη χωρητικότητα του αεροδρομίου, χρησιμοποιώντας αυτό ως δικαιολογία για να αυξήσει τις τιμές και ως αποτέλεσμα, το αεροδρόμιο θα λειτουργεί Ιούλιο και Αύγουστο. 

Πρέπει να σας πω ότι η Fraport δεν είχε καμία επαφή με την Ryanair, που είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη και η δεύτερη μεγαλύτερη που πετάει για Ελλάδα.

ΑΘΗΝΑ VS ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ

Επιτρέψτε μου να σας πω ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε τι θα γίνει. Ας πάρουμε το αεροδρόμιο της Αθήνας, με το οποίο, μια προηγούμενη κυβέρνησή σας, έκανε σχεδόν το ίδιο με ότι γίνεται τώρα με την Fraport. Το παραχώρησαν στην Hochtief, δεν ξέρω έναντι ποιου αντιτίμου. Χρόνια αργότερα, το αεροδρόμιο της Αθήνας, έχει 18 εκατομμύρια επιβάτες, την ώρα που το αεροδρόμιο του Δουβλίνου, έχει 25 εκατομμύρια επιβάτες. Το Δουβλίνο είναι μεν όμορφο, ζω εκεί, αλλά είναι κρύο, έχει πολλή υγρασία, δεν έχει Ακρόπολη, ούτε γαλάζια πεντακάθαρα νερά, ούτε το φαγητό που έχετε εσείς, ούτε βέβαια τον δικό σας ήλιο. Με κάποιο τρόπο όμως, το Δουβλίνο έχει σχεδόν 50% περισσότερους επιβάτες από το αεροδρόμιο της Αθήνας και ενώ είναι μια πόλη σχεδόν 4 φορές μικρότερη.

Γιατί; Διότι το αεροδρόμιο της Αθήνας, είναι ανάμεσα σε αυτά με τις υψηλότερες χρεώσεις στην Ευρώπη. Και όχι μόνο αυτό. Παρά το γεγονός ότι εκείνη την εποχή, η τότε κυβέρνηση θεώρησε ότι ήταν καλή ιδέα η παραχώρηση και οικονομικά συνετό να δώσει τη διαχείριση σε μια γερμανική μονοπωλιακή εταιρεία, στην παρούσα φάση η κυβέρνηση χρεώνει 12 ευρώ ανά επιβάτη για την ανάπτυξη του αεροδρομίου και επιστρέφει τα 8 ευρώ στο αεροδρόμιο, ισοζύγιο που δεν μοιάζει ιδιαίτερα καλό. Ο αριθμός των επιβατών για μια τόσο σημαντική πόλη, είναι εξαιρετικά χαμηλός. Ότι θελήσεις μπορείς να το βρεις στην Αθήνα, εκτός από επιβάτες.

ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΕΖΟΝ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΑΛΛΑ…

«Έμαθα ότι την περασμένη εβδομάδα η κ. Κουντουρά είπε – και πολύ σωστά – σε τηλεοπτική της εμφάνιση, πως η στρατηγική της Ελλάδας είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου και το άνοιγμα νέων αγορών. Λοιπόν εμείς απευθυνθήκαμε τόσο σε εκείνη, όσο και στην προκάτοχό της, προσφερόμενοι να επεκτείνουμε τη σεζόν αλλά και να ανοίξουμε νέες αγορές. Η Ryanair έχει 200 αεροδρόμια στην Ευρώπη και ένα δίκτυο με περισσότερες από 80 βάσεις. Θα φανταζόταν κανείς, πως, εάν αυτή ήταν η κυβερνητική στρατηγική και προτεραιότητα, αν μη τι άλλο, θα μας απαντούσαν σε κάτι απ’ όλα αυτά.

Παράλληλα, διαβάζω ότι μια από τις επιλογές για τη φετινή τουριστική περίοδο είναι να στείλουν Έλληνες για διακοπές στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει λύση για κάποιες περιοχές, αλλά δεν αποτελεί ουσιώδη τουριστική στρατηγική που να μπορεί να αποδώσει μακροπρόθεσμα οφέλη. Στην ουσία ανακυκλώνει τα χρήματα των Ελλήνων στην ίδια τους τη χώρα. Αυτό που χρειάζεστε είναι χρήματα από άλλους λαούς».

Η «ΒΑΣΗ» ΣΤΗΝ ΚΩ

- Το θέμα της δημιουργίας «βάσης» στο αεροδρόμιο της Κω το έχετε εγκαταλείψει ως σκέψη;

Είμαστε ακόμα διατεθειμένοι να κάνουμε «βάση» στην Κω. Αλλά αυτό εξαρτάται από τις τιμές του αεροδρομίου.

ΟΙ ΠΤΗΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

-          Το μεγάλο «στοίχημα» για τους Κώους, είναι οι πτήσεις εσωτερικού; Σκοπεύει η Ryanair να βάλει πτήσεις για Αθήνα;

Το θέμα είναι ότι το καλοκαίρι είναι περιορισμένα τα slots για την Κω, λόγω του προβλήματος που έχετε με τη χωρητικότητα στο αεροδρόμιο. Και μπορεί η καινούργια ιδιοκτησία να φτιάξει το θέμα της χωρητικότητας, δεν θα φτιάξει όμως το θέμα των επιβατών. Το πρόβλημα λοιπόν, είναι η πρόσβαση στην Κω. Αν είχαμε καλύτερη πρόσβαση στην Κω θα βάζαμε περισσότερες πτήσεις. Και όλα αυτά βέβαια, ανάλογα με τις τιμές. Αν οι τιμές (σ.σ. του αεροδρομίου) είναι υψηλές, θα πετάμε Ιούλιο και Αύγουστο, πλημμυρίζοντας το νησί με κόσμο, αλλά όχι τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, το Μάιο και τον Ιούνιο, ούτε το Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο.

ΤΟ «ΚΑΡΤΕΛ» ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

«Άκουσα πρόσφατα, πως ο υπεύθυνος της Fraport, είπε ότι θεωρεί ότι οι τιμές των αεροδρομίων στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι ίδιες με τα άλλα αεροδρόμια της Μεσογείου. Δεν είπε ότι θα πρέπει να γίνουν ανταγωνιστικά και να προσελκύσουν και άλλους επιβάτες, είπε μόνο ότι οι τιμές πρέπει να είναι υψηλές, απλά και μόνο για να είναι ίδιες. Που ακούγεται κάπως σαν μια ομάδα μονοπωλιακών εταιρειών να ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα «καρτέλ» στη Μεσόγειο.

Επίσης, ο υπεύθυνος της Fraport, αναφερόμενος στη Ryanair, είπε ότι είναι αναξιόπιστη, όταν η εταιρεία μας, αντιπροσωπεύει το 41% της ανάπτυξης στην Ελλάδα, μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου φέτος και σχεδόν το 30% περίπου της ανάπτυξης όλο τον περσινό χρόνο. Επιχειρούν με λίγα λόγια να μειώσουν την αξία της Ryanair και να «ανεβάσουν» τις εταιρείες που είναι «φίλες» με τη Fraport, κάτι που δεν θα αποβεί καλό για το νησί».

ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΤΙΜΗ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΚΩ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ ΓΙΑ ΑΘΗΝΑ

«Μπορούμε να πάρουμε αποφάσεις πάρα πολύ γρήγορα. Εάν οι οικονομικές συνθήκες είναι κατάλληλες, μπορούμε να πάρουμε μια απόφαση σήμερα και να βάλουμε πτήση εσωτερικού σε 2 μήνες. Το πλάνο μας είναι, στα επόμενα 8 χρόνια να προσθέσουμε 70 εκατομμύρια επιβάτες, το μόνο ερώτημα είναι που θα τους πάμε. Μπορώ να σας πω ότι στην κατάλληλη τιμή, η Ryanair μπορεί να διπλασιάσει τις πτήσεις της για την Κω και να βάλει και πτήση για την Αθήνα. Βέβαια, το αεροδρόμιο της Αθήνας, είναι από τα ακριβότερα της Ευρώπης. Και το θέμα είναι, που θα πρέπει να διανέμουμε τα κεφάλαιά μας. Πρέπει να τα βάλουμε μεταξύ δύο τοπικών αεροδρομίων, ή μεταξύ της Κω και ενός από τα ακριβότερα αεροδρόμια της Ευρώπης, δηλαδή την Αθήνα; Που μας φέρνει στη λύση που εμείς βλέπουμε για το «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να παρατείνει την παραχώρηση, αλλά αντί να ζητάει περισσότερα χρήματα, θα πρέπει να ζητάει περισσότερους επιβάτες. Έτσι, το αεροδρόμιο της Αθήνας θα προσπαθεί να ωθήσει τη Ryanair και άλλες εταιρείες, να αναπτύξουν δρομολόγια σε μέρη όπως η Κως με υψηλή συχνότητα.

Με λίγα λόγια, εάν οι τιμές αυξηθούν, η τουριστική σεζόν για την Κω θα αρχίζει να συρρικνώνεται. Αν οι τιμές στην Αθήνα μειωθούν, να είστε βέβαιοι ότι η Ryanair θα βάλει πτήσεις που να τη συνδέουν με την Κω.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά, θα πρέπει να αρχίσουν να απαντούν στις επιστολές και τις προτάσεις μας. Δεν ξέρω αν οφείλεται σε ανευθυνότητα, σε ανικανότητα ή σε κάτι άλλο. Όμως δεν γίνεται να μην απαντάς όταν κάποιος σου στέλνει τόσες πολλές επιστολές».
vimatisko.gr
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot