Η Kostoday συνάντησε τους ομογενείς του Βερολίνου (βίντεο-φωτό)

Μάρτιος 16, 2016
jumbo-banner

Με αφορμή τον εορτασμό της Αποκριάς, η Kostoday βρέθηκε στο πολιτιστικό κέντρο της κοινότητας των Ελλήνων του Βερολίνου όπου διοργάνωσαν μια μικρή αποκριάτικη γιορτή με αμιγώς Ελληνικό χαρακτήρα.

Η Ελληνική κοινότητα του Βερολίνου ξεκίνησε την δράση της το 1975.

Επισήμως έλαβε νομική μορφή το 1982 και σταδιακά, σε συνεργασία με 14 ελληνικούς συλλόγους δημιούργησε το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βερολίνου (ΕΚΠ)
Το ΕΚΠ είναι ένα πολυπολιτισμικό σημείο συνάντησης για ανθρώπους ελληνικής, γερμανικής ή άλλης καταγωγής με κοινό παρονομαστή το ενδιαφέρον για την ελληνική ιστορία, γλώσσα και παράδοση, την διαπολιτισμική επικοινωνία και την ανάγκη για επίλυση κοινών προβλημάτων και δυσκολιών

Ο εκτιμώμενος ελληνικός πληθυσμός στο Βερολίνο έχει αγγίξει τα τελευταία χρόνια τους 12.000 και τείνει συνεχώς να αυξάνεται. Ο λόγος είναι η οικονομική κρίση που πλήττει την Νότια και Ανατολική Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, καθώς και το γεγονός ότι το Βερολίνο είναι ένας δημοφιλής προορισμός για έλληνες φοιτητές και σπουδαστές, καθώς και για επιστημονικό δυναμικό που αναζητά ειδίκευση. 

Η πρώτη γραμμή υποδοχής των Ελλήνων είναι το ΕΠΚ, το οποίο προσφέρει στους νέους μετανάστες τις «Πρώτες βοήθειες» στην οργάνωση της νέας τους ζωής αλλά και συμβουλευτική και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για κάθε θέμα της καθημερινής ζωής και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Ο πρόεδρος  του ΕΠΚ κ. Κυρίακος Φωτιάδης  και τα  μέλη του ΔΣ καθώς και εθελοντές μας μίλησαν με θέρμη για τους στόχους και το πρόγραμμα του συλλόγου όπου τα συνοψίζουμε παρακάτω.

Διατήρηση και διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού, γλώσσας και παραδόσεων.

Υποδοχή και επικουρία του νέου μεταναστευτικού ρεύματος, λόγω κρίσης

Εκπαίδευση και επιμόρφωση. Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Βερολίνο και γενικότερα στη Γερμανία. Βιβλιοθήκη.

Συμμετοχή στην γερμανική κοινωνία, κοινωνική στράτευση, καταπολέμηση ρατσιστικών στερεοτύπων, προώθηση της ανεκτικότητας και της διαπολιτισμικής επικοινωνίας

Δικτύωση με άλλους μεταναστευτικούς συλλόγους, γερμανικούς φορείς σχετικούς με την μετανάστευση και ελληνικούς θεσμούς (εκκλησία, προξενείο)

Φόρουμ συζήτησης ανάμεσα στην ελληνική και την γερμανική πλευρά σε ζητήματα διοίκησης, μεταναστευτικής πολιτικής και κοινωνικού διαλόγου.

Αθλητισμός και ελεύθεροςχρόνος.

Το ΕΚΠ αποτελεί τον μοναδικό ελληνικό συλλογικό φορέα που επιχειρεί οργανωμένα και στην πράξη,  να υποδεχτεί και να βοηθήσει το νέο κύμα μετανάστευσης από την Ελλάδα της κρίσης και σε πείσμα της υποχρηματοδότησης του από το γερμανικό κράτος και της μη χρηματοδότησης από το ελληνικό κράτος λόγο των μνημονίων , συνεχίζει να προσφέρει τεράστιο ανθρωπιστικό και πολιτιστικό έργο.

Μέσα από τις συνομιλίες με μέλη του συλλόγου μας έκανε εντύπωση η έκδηλη ανησυχία για τα προβλήματα της χώρας καθώς και οι δράσεις που έκαναν και συνεχίζουν να κάνουν στο Βερολίνο- διαδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις -  στηρίζοντας του Έλληνες στην Ελλάδα, οι οποίες δράσεις, πολλές φορές δεν βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας. 
Ενθαρρυντικό είναι πως στα στα ηνία της κοινότητας βρίσκονται τόσο άνθρωποι με πολλά χρόνια εμπειρίας στο Βερολίνο, όσο κ νέοι φοιτητές κ εργαζόμενοι, δίνοντας στον σύλλογο έναν χαρακτήρα δυναμικό και συνάμαώριμο.

Πληροφορίες
HellenischeGemeindezuBerline.V.
Mittelstr. 33 Steglitz 12167 Berlin
Tel: +49 (0)30 7929587
Fax: +49 (0)30 797 457 99
Email: info@gr-gemeinde.de
Web: http://www.gr-gemeinde.de

Συντονίστρια: Μαρία Οικονομίδου

Υπεύθυνος Γραφείου: Γιώργος Λάιος

Πρόεδρος: Κυριάκος Φωτιάδης

Φωτογραφίες & Ρεπορτάζ
Νικηφόρος  Πιτταράς -  Παναγιώτης  Γρηγορίου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot