Η "αποθήκη αλατιού-χαμάμ" στην Κω (φωτό)

Φεβρουάριος 12, 2016
jumbo-banner

Καθώς κατηφορίζαμε από τον πλάτανο του Ιπποκράτη και προχωρώντας προς στην αστυνομία ο φακός μας "στάθηκε" δεξιά στις εργασίες που γίνονταν για το οθωμανικό λουτρό, γνωστό με την ονομασία «Αποθήκη του Αλατιού».

Υπάλληλοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας εκτελούσαν εργασίες εσωτερικά και εξωτερικά και απ'όσο διαπιστώσαμε δόθηκε ένας τόνος φρεσκάδας και ανανέωσης, αν σκεφτεί κανείς πως με τα γεγονότα του καλοκαιριού και την αρθρόα προσέλευση των προσφύγων-μεταναστών το κτίριο είχε "εξαφανιστεί", ενώ είχε υποστεί και εξωτερικά φθορές.

Επισκεφτήκαμε το χώρο και σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από το εσωτερικό του χώρου, των μικρών δωματίων και των λουτήρων του.

Όσον αφορά το οθωμανικό λουτρό πρόκειται για το μοναδικό αυθεντικό χαμάμ στο δωδεκανησιακό χώρο που λειτούργησε μέχρι το 1948 και είχε 9 λουτήρες. Σε αυτό σύχναζαν μόνο γυναίκες για να χαλαρώσουν να κάνουν μπάνιο να περιποιηθούν και για να συζητήσουν για διάφορα θέματα. Στις αρχές της δεκαετίας του '80 χρησιμοποιήθηκε ως αποθηκευτικός χώρος του αλατιού, που προερχόταν από την αλυκή της Κω. Από το 1980 έως το 2008 παρέμεινε κλειστό. 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot