Επιχορηγήσεις πείνας στα κρατικά νοσοκομεία της χώρας - 10.000 ευρώ στο Νοσοκομείο της Κω

Μάιος 07, 2015
jumbo-banner

Με το σταγονόμετρο γίνεται η χρηματοδότηση των νοσοκομείων της χώρας, πολλά εκ των οποίων βρίσκονται στα όρια της λειτουργικής κατάρρευσης.

Εως και χθες τα νοσοκομεία είχαν λάβει συνολικά για το 2015 κρατική επιχορήγηση ύψους 63,3 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η δαπάνη για αγορές που έκαναν τον Ιανουάριο ήταν 87,7 εκατ. ευρώ. Από τα 63,3 εκατ. ευρώ, τα 20 καταβλήθηκαν στις αρχές της εβδομάδας και στην πλειονότητα των περιπτώσεων «έφυγαν» εν μια νυκτί για την αποπληρωμή χρεών, αφού τα ταμεία των νοσοκομείων έχουν μείνει με λίγες χιλιάδες ευρώ μόνο για τις υπερεπείγουσες ανάγκες.

Είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο διοικητής νοσοκομείου της Αττικής αξιοποίησε την πρόσφατη επιχορήγηση. Οπως είπε στην «Κ», «μοίρασα από 5.000-6.000 ευρώ σε προμηθευτές που είχαν προειδοποιήσει ότι δεν θα παραδώσουν ξανά υλικά ή τρόφιμα στο νοσοκομείο εάν δεν πληρωθούν». Αλλωστε, οι επιστολές διαμαρτυρίας που λαμβάνουν τα νοσοκομεία από προμηθευτές είναι πολύ συχνό φαινόμενο:

«Λόγω μεγάλου ανεξόφλητου υπολοίπου, υπερβολικής καθυστέρησης και αδυναμίας σας για την αποπληρωμή των τιμολογίων μας (είτε συμβατικών είτε εξωσυμβατικών) σας ενημερώνουμε πως η τρέχουσα παραγγελία είναι η τελευταία που θα εκτελεστεί», αναφέρεται σε επιστολή που έστειλε εταιρεία με τρόφιμα σε νοσοκομείο της Αθήνας στις 23 Απριλίου. Αλλη εταιρεία ζητεί από δημόσιο νοσοκομείο που της οφείλει 24.000 ευρώ τουλάχιστον την εξόφληση τιμολογίων αξίας 11.000 ευρώ, τονίζοντας «διαφορετικά η εταιρεία μας δεν μπορεί να εγγυηθεί την άρτια παράδοση των παραγγελιών σας», ενώ εταιρεία σίτισης ζήτησε περί τα μέσα Απριλίου από νοσοκομείο του ΕΣΥ την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών αξίας 450.000 ευρώ, προειδοποιώντας ότι θα διακόψει τη σίτιση των ασθενών.

Αποτέλεσμα της οικονομικής «ένδειας» είναι ότι από την κατανομή του ποσού των 20 εκατ. ευρώ (όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο του υπ. Υγείας προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με ημερομηνία 28/4/2015), 14 νοσοκομεία έλαβαν ποσά έως 10.000 ευρώ! Παραδείγματος χάριν, το νοσοκομείο Ληξουρίου –σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο– έλαβε στις αρχές της εβδομάδας… 3.000 ευρώ επιχορήγηση και τον περασμένο Μάρτιο 9.147 ευρώ. Αλλο παράδειγμα αφορά στο νοσοκομείο Κω, το οποίο στις αρχές της εβδομάδας έλαβε 10.000 ευρώ και τον Μάρτιο 87.943 ευρώ, όταν πέρυσι το πρώτο τετράμηνο είχε ήδη λάβει τακτική επιχορήγηση 295.000 ευρώ…

Την ίδια στιγμή, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις γιατρών εργαζομένων στα νοσοκομεία που διαμαρτύρονται για απλήρωτες εφημερίες και υπερωρίες του 2015. Σε δεκάδες νοσοκομεία, οι ειδικευόμενοι γιατροί έχουν ξεκινήσει επισχέσεις εργασίας, ενώ στάση εργασίας από τις 10 π.μ. έως τις 3 μ.μ. έχει προκηρύξει για αύριο η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς. Οι γιατροί της Αθήνας και οι εργαζόμενοι των δημοσίων νοσοκομείων της χώρας έχουν εξαγγείλει 24ωρη απεργία για τις 20/05/2015.

Eν τω μεταξύ, πρόσκληση ενδιαφέροντος για την κάλυψη της θέσης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε χθες το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την πρόσκληση, οι υποψήφιοι πρέπει να είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ της ημεδαπής ή με ισότιμο πτυχίο της αλλοδαπής και να έχουν διοικητική εμπειρία και κατάρτιση σε διοικητικά ή οικονομικά θέματα υγείας. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους, ένα πλήρες βιογραφικό σημείωμα και μία υπεύθυνη δήλωση περί μη ύπαρξης τελεσίδικης ποινικής καταδίκης, στο πρωτόκολλο του υπ. Υγείας (Αριστοτέλους 17), το αργότερο έως την 20ή Μαΐου 2015 και ώρα 3 μ.μ.

Καθημερινή

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot