Επίσημο Μη κερδοσκοπικό Σωματείο η ΚΩΣ - ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Οκτώβριος 18, 2015
jumbo-banner

Σήμερα, περίπου 4,5 μήνες μετά την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ότι εδώ και λίγες μέρες η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ δεν αποτελεί πια μια άτυπη ομάδα

αλλά ένα επίσημο αστικό σωματείο το καταστατικό του οποίου έχει την έγκριση της ελληνικής πολιτείας και του οποίου η λειτουργία διέπεται από την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία. Ήταν μια εκκρεμότητα, που υπήρχε, από την περίοδο του καλοκαιριού και που, για διάφορους λόγους, μόλις πριν λίγες μέρες τακτοποιήθηκε.

Έχει ήδη οριστεί η προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή, η οποία έχει την ευθύνη για τη διενέργεια εκλογών και την ανάδειξη των μελών του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου. Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ανακοίνωση σχετικά με τις λεπτομέρειες των επικείμενων εκλογών.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα σωματείο (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα) του οποίου ο σκοπός αναφέρεται στο Άρθρο 2 και έχει ως εξής:

α) η παροχή έμπρακτης αλληλεγγύης σε πρόσφυγες, μετανάστες, άπορους, άστεγους, τροφίμους σωφρονιστικών ή άλλων ιδρυμάτων, ανεξαρτήτως φύλου, έθνους και καταγωγής, που διαμένουν, μόνιμα ή προσωρινά στο νησί της Κω ή οπουδήποτε αλλού και σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα κρίνεται σκόπιμο.

β) η παροχή άμεσης ανθρωπιστικής και επισιτιστικής βοήθειας σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες, με στόχο την προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειάς τους,

γ) η καταπολέμηση του ρατσισμού και της ξενοφοβίας

δ) η οικοδόμηση και η ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών, η διασφάλιση του σεβασμού των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και η προάσπιση της παγκόσμιας ειρήνης με κάθε νόμιμο μέσο,

ε) η προώθηση των αξιών της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας στην τοπική κοινωνία,

στ)η προώθηση του διαλόγου, ως μέσου για την ανάδειξη και την επίλυση προβλημάτων

Η έδρα του σωματείου μας είναι η πόλη της Κω και η διεύθυνση όπου μπορεί κανείς να μας βρει είναι Μανδηλαρά 43 και Πίνδου. Υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με τα γραφεία μας αλλά και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σελίδας στο facebook, ενώ σε λίγες μέρες θα αρχίσει να λειτουργεί και η επίσημη ιστοσελίδα του συλλόγου μας. Όλα τα στοιχεία αυτά θα σας δοθούν στο τέλος της συνέντευξης για ανακοίνωση στα μέσα τα οποία εκπροσωπείτε.

Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα τώρα να απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους πολίτες της Κω που θέλουν να στηρίξουν έμπρακτα τις δραστηριότητες της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ να έρθουν σε επικοινωνία μαζί μας για το σκοπό αυτό.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη ευρύτερης στελέχωσης και ενίσχυσης των ομάδων δραστηριοτήτων της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και ταχύτερη διεκπεραίωση.

Όσον αφορά τις δραστηριότητες της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ πρέπει να πούμε ότι μέρα με τη μέρα διαφοροποιούνται αφού και τα δεδομένα του προβλήματος διαρκώς αλλάζουν.

Για το διάστημα των τριών πρώτων μηνών της δράσης μας (Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο), στην Κω, εκτός από μας, δραστηριοποιούνταν μόνο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Στη συνέχεια, και μετά τον Σεπτέμβριο άρχισαν να εμφανίζονται αρκετές άλλες ομάδες ή οργανώσεις. Το τελευταίο διάστημα γίνεται μια προσπάθεια συντονισμού των δράσεων όλων των ομάδων από την Ύπατη Αρμοστεία, ώστε να μην υπάρχει αλληλοεπικάλυψη στις διάφορες δράσεις.

Στο πλαίσιο αυτό εμείς έχουμε αναλάβει κυρίως τα εξής, σε καθημερινή βάση:

Τη διανομή πρόχειρου φαγητού δύο φορές την ημέρα: το πρωί, με σκοπό να καλύψουμε κυρίως όσους έχουν φτάσει κατά τη διάρκεια της νύχτας και το απόγευμα.

Διανομή ειδών ρουχισμού και υπόδησης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες λόγω καιρού.

Διανομή σκηνών, σακιδίων και υπνόσακων, όπου χρειάζεται.

Διανομή ειδών ατομικής υγιεινής

Εξασφάλιση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, σε συνεργασία με άλλους φορείς, σε περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας των προσφύγων και μεταναστών.

Υποδεχόμαστε όλους εκείνους που κατά τη διάρκεια της νύχτας φτάνουν στην Κω, ταλαιπωρημένοι και βρεγμένοι, δίνοντάς τους μια κουβέρτα, λίγο νερό και φαγητό και στεγνά ρούχα και φροντίζοντας να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να τονίσουμε τη μεγάλη συμβολή σ’ αυτή τη δραστηριότητα των πολλών εθελοντών που έχουν έρθει από διάφορες χώρες του κόσμου αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα και έχουν ενταχθεί στις τάξεις τις ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ καθώς και την άμεση ανταπόκριση του προσωπικού του Νοσοκομείου σε κάθε κλήση μας.

Η νυχτερινή μας κινητοποίηση αποτελεί μια πολύ σημαντική δραστηριότητα απολύτως απαραίτητη κατά τη χειμερινή περίοδο η οποία απαιτεί την παρουσία μας στους δρόμους καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Καθημερινά από τις 11περίπου το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί ομάδες μελών της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ αναλαμβάνουν να προμηθεύσουν όσους φτάνουν στην Κω, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι βρεγμένοι, με λίγο νερό και φαγητό, μια κουβέρτα και στεγνά ρούχα.

Όπως είναι αντιληπτό, υπάρχει ανάγκη συμμετοχής περισσότερων ατόμων, χρειαζόμαστε τη βοήθεια και άλλων συμπολιτών μας, ώστε να μπορεί να γίνεται πιο αποτελεσματικά αυτό το έργο.

Στις δραστηριότητές μας δεν εντάσσεται η όποια συνεργασία με ξενοδοχεία της Κω για την εξασφάλιση στέγης για τους πρόσφυγες, που είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν το απαιτούμενο ποσό.

Αυτό είναι μια δραστηριότητα η οποία πραγματοποιείται από μεμονωμένα άτομα ή μικρές άτυπες ομάδες ξένων εθελοντών, που δεν έχουν κάποια σχέση με την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Την περίοδο αυτή είμαστε σε αναζήτηση μιας ολοκληρωμένης λύσης στον τομέα αυτό σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων και το Σωματείο Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων.

Και σε γενικές γραμμές, όπως, πιστεύουμε, έχετε αντιληφθεί, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ είναι, σε συνεργασία με όλους τους επίσημους φορείς, σε διαρκή αναζήτηση θεσμικών και ολοκληρωμένων λύσεων και δεν αρκείται σε αποσπασματικές παρεμβάσεις.

Ενδιαφερόμαστε όμως και προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα, όπως μητέρες που φτάνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην Κω με μωρά παιδιά στην αγκαλιά, οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά και άλλες περιπτώσεις ευάλωτου πληθυσμού και χωρίς οικονομικές δυνατότητες. Σε αυτές τις περιπτώσεις μεριμνούμε για την εύρεση καταλύματος και τη στέγασή τους χωρίς τη δική τους οικονομική επιβάρυνση.

Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων να επιβιώσουν, είμαστε συγκλονισμένοι από την απώλεια ανθρώπινων ζωών στην προσπάθεια αυτή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά.

Είναι ένα φαινόμενο που πρέπει όσο πιο γρήγορα γίνεται να σταματήσει και να δοθεί μια λύση θεσμική με αναπροσαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Όσον αφορά στα καταλύματα θα πρέπει να υπάρξει μια λύση για τις ημέρες που προβλέπεται κακοκαιρία για τους ανθρώπους που διαμένουν σε σκηνές στο δρόμο προς το λιμάνι, δίπλα στο κάστρο και στην παραλία απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα. Κάποιοι μένουν στο πάρκο δίπλα στην Αστυνομία, που όμως δεν έχει δυνατότητα να φιλοξενήσει περισσότερους, ενώ δεν τους επιτρέπεται, σε περίπτωση κακοκαιρίας να μετακινηθούν στο πάρκο στην καμάρα.

Η εξεύρεση ενός χώρου για τον σκοπό αυτό είναι ζήτημα του Δήμου, που πρέπει να δώσει κάποια απάντηση στο πρόβλημα αυτό.

Όσον αφορά στη λύση του Κέντρου Υποδοχής, υπάρχει σήμερα διαμορφωμένη μια αρνητική στάση σε κάποιους από τους πολίτες της Κω, η οποία οφείλεται σε έλλειμμα στην ενημέρωση και σε κακή πληροφόρηση.

Είναι ζήτημα των πολιτών της Κω, οι οποίοι πρέπει να ενημερωθούν υπεύθυνα για το τι είναι το Κέντρο Υποδοχής και τι η Κινητή Μονάδα, και αυτό αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του αρμόδιου Υπουργείου.

Το Κέντρο Υποδοχής αν δε γίνει στην Κω, ενδεχομένως να γίνει σε κάποιο άλλο από τα διπλανά νησιά, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια η χρηματοδότηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να κατευθυνθεί προς τα εκεί, ενώ, παράλληλα, η ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Κω δεν θα σταματήσει να υπάρχει.

Επί δύο μήνες που η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ είχε επιληφθεί της σίτισης των προσφύγων του ΚΑΠΤΑΙΝ ΗΛΙΑΣ δεν παρουσιάστηκε κάποιο πρόβλημα. Τα προβλήματα άρχισαν να παρουσιάζονται από τον Αύγουστο, όταν η ροή αυξήθηκε και οι πρόσφυγες έμεναν στα πάρκα της πόλης χωρίς να υπάρχει καμία υποδομή.

Οι επιχειρήσεις και τα ξενοδοχεία επλήγησαν, όχι τόσο από την παρουσία των προσφύγων στο νησί, όσο από την κακή διαχείριση του προβλήματος σχετικά με τη διαμονή τους και αυτό νομίζουμε έχει γίνει αντιληπτό από όλους

Το μεγάλο πρόβλημα, μάλιστα, δημιουργήθηκε τις ημέρες που έγινε η μετακίνησή τους στο Στάδιο της Κω, όταν 2500 χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν συγκεντρωμένοι σε ένα χώρο χωρίς καμιά υποδομή, όλη τη μέρα κάτω απ’ τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό, χωρίς φαγητό, χωρίς τουαλέτες. Αυτές οι εικόνες ταξίδεψαν στις χώρες του κόσμου και αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη δυσφήμιση για το νησί.

Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία που υπάρχουν είναι ότι από το τριήμερο εκείνο (12-14 Αυγούστου) ξεκίνησε κύριος όγκος των οι ακυρώσεων των κρατήσεων στα ξενοδοχεία.

Κλείνοντας, οφείλουμε να δώσουμε κάποια απάντηση σε ερωτήματα που τίθενται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του τύπου «γιατί η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ βοηθάει μόνο τους πρόσφυγες;».

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι στο καταστατικό μας αναφέρεται ρητά ότι οι προσπάθειές μας δεν έχουν αποκλειστικό αποδέκτη τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά μπορούν να κατευθυνθούν σε οποιαδήποτε ομάδα πληθυσμού έχει πρόβλημα. Στο επόμενο διάστημα, μάλιστα, το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα μελετήσει τους τρόπους παρέμβασης στο ζήτημα αυτό.

Θέλουμε όμως να επισημάνουμε ότι μια τέτοια πρόταση είναι πολύ τιμητική για την ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ότι χαιρόμαστε πραγματικά που απευθύνονται σε μας, σε μια ομάδα που έχει δημιουργηθεί μόλις πριν λίγους μήνες, για να λύσουμε ένα πρόβλημα, που υπάρχει στην τοπική κοινωνία. Αυτό πραγματικά δείχνει ότι έχουμε καταφέρει να πείσουμε ότι μπορούμε να δώσουμε λύσεις σε αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, γνωρίζουμε ότι μια τέτοια δραστηριότητα είναι κατά βάση αρμοδιότητα των αρχών, δηλ. της κυβέρνησης, του Δήμου και της Εκκλησίας. Θεωρούμε ότι απευθύνοντάς μας μια τέτοια πρόταση είναι σαν να δέχονται ότι καμιά από τις προαναφερόμενες αρχές δεν κάνει κάτι. Είναι σαν να λένε ότι δεν γίνεται σωστή δουλειά από τον Δεσπότη και τη Μητρόπολη. Εμείς δεν έχουμε αυτή την εικόνα. Πιστεύουμε ότι οι άποροι και οι άστεγοι της Κω έχουν βοήθεια από την Εκκλησία αλλά και από πολλούς πολίτες της Κω οι οποίοι όμως επιλέγουν να μη εμφανίζεται η προσφορά τους.

Εμείς έχουμε την πρόθεση να εμπλακούμε σε μια τέτοια διαδικασία αλλά απαιτείται υπευθυνότητα και προσεκτικοί χειρισμοί, καθώς αναφερόμαστε σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, στα οποία δεν έχουμε πρόσβαση και στα οποία δε θεωρούμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε πρόσβαση. Είμαστε πάντως ανοικτοί, σε περίπτωση πρόσκλησης από την πλευρά της Μητρόπολης.

Από την άλλη πλευρά, και σχετικά με το αρχικό ερώτημα, θα πρέπει να πούμε, ότι κανείς δεν εμποδίζει κάποιον που θέλει να προσφέρει τη βοήθειά του, να το κάνει, και κανείς δεν εμποδίζει κάποιον που θέλει να φτιάξει μια ομάδα για το σκοπό αυτό.

Θεωρούμε λοιπόν ότι δεν πρόκειται για ειλικρινές ενδιαφέρον για εκείνους που έχουν ανάγκη από κάποια βοήθεια, αλλά εντάσσεται σε μια προσπάθεια που γίνεται, με σκοπό να υποβαθμιστεί η προσφορά της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ και όλων των Κώων πολιτών, να υπονομευθεί μια συλλογική κοινωνική προσπάθεια, που αποτελεί μια κινηματική διαδικασία για την οριστική λύση του προβλήματος.

Θα ήμασταν μάλιστα ιδιαίτερα ικανοποιημένοι αν, από αυτούς που αντιδρούν στην προσπάθεια, που γίνεται από όλους για να βοηθηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, είχαμε κάποια στιγμή διατυπωμένη μια υπεύθυνη πρόταση για τη λύση του προβλήματος. Δυστυχώς όμως, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot