Menu
Με 1250 Άγγλους επιβάτες το κρουαζιερόπλοιο «THOMSON SPIRIT» στο λιμάνι της ΚΩ

Με 1250 Άγγλους επιβάτες …

Από τις 8 το πρωί βρ...

ΔΕΔΔΗΕ: ΝΕΕΣ Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος 26/04: Δείτε σε ποιες περιοχές

ΔΕΔΔΗΕ: ΝΕΕΣ Προγραμματισ…

Ο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε./Περιοχ...

Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του Βαγγέλη Γιακουμάκη

Νέα στοιχεία για τη δολοφ…

Εικόνες σοκ για μι...

Εβδομάδα πληρωμών για τις συντάξεις ΙΚΑ και Δημοσίου - Την επόμενη ΟΓΑ και ΟΑΕΕ

Εβδομάδα πληρωμών για τις…

Εβδομάδα πληρωμών ...

Ποιες υπηρεσίες εξαιρούνται από τα τέλη συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας

Ποιες υπηρεσίες εξαιρούντ…

Η εγκύκλιος εκδόθη...

Η παγίδα της ελεύθερης σχέσης

Η παγίδα της ελεύθερης σχ…

Στις σχέσεις μας μ...

Tα καρμικά ζευγάρια του ζωδιακού κύκλου που δεν θα χωρίσουν ποτέ

Tα καρμικά ζευγάρια του ζ…

Υπάρχουν κάποιες σ...

Ο νέος εντυπωσιακός χώρος του καφέ "BARISTA" (φωτό-βίντεο)

Ο νέος εντυπωσιακός χώρος…

Πραγματοποιήθηκαν ...

«Πρόταση του Μάνου Κόνσολα η θεσμοθέτηση της Προστατευόμενης Περιοχής Καρπάθου – Σαρίας και η ενίσχυση της λειτουργίας του Φορέα Διαχείρισής της»

«Πρόταση του Μάνου Κόνσολ…

Ο Βουλευτής Δωδεκα...

Αρχίζει το κυνήγι σε καταναλωτικά και κάρτες

Αρχίζει το κυνήγι σε κατα…

Οι τράπεζες προχωρ...

Οι παίκτες του Survivor δείχνουν τις… φωνητικές τους ικανότητες [βίντεο]

Οι παίκτες του Survivor δ…

«Η ώρα που όλοι πε...

Prev Next

Εισήγηση του ΣΕΠΕΚΩ για το προσφυγικό πρόβλημα στην επιτροπή διαβούλευσης

Εισήγηση του ΣΕΠΕΚΩ για το προσφυγικό πρόβλημα στην επιτροπή διαβούλευσης
jumbo-banner

O κλάδος της εστίασης ήταν αναμφίβολα αυτός που υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά από την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος.

Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων που γειτνίαζαν με τους προσφυγικούς καταυλισμούς στο παραλιακό μέτωπο της πόλης ήταν στην καλύτερη περίπτωση 30%. Αυτός είναι και ο λόγος που το νεοσύστατο σωματείο μας ΣΕΠΕΚΩ (σύλλογος επιχειρήσεων εστίασης Κω), στις λίγες εβδομάδες της ύπαρξης του έχει ασχοληθεί σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα αυτό. Έχουμε μιλήσει με τους περισσότερους από τους βασικούς θεσμούς και φορείς που συμμετέχουν, με διαφορετικό τρόπο και μερίδιο ευθύνης ο καθένας, στις διαδικασίες διευθέτησης του προβλήματος. Δυστυχώς τα κενά είναι ακόμα πολλά, η αβεβαιότητα μεγάλη και υποβόσκει ο φόβος ότι το 2016 θα είμαστε πάλι ανέτοιμοι. Ίσως είναι η έκταση του προβλήματος τόσο μεγάλη και πρωτόγνωρη που όλα αυτά να είναι φυσιολογικά.

Ο ΣΕΠΕΚΩ πιστεύει ότι η εξαγγελία της κυβέρνησης για τη δημιουργία hot spot στην Κω δεν είναι σωστή επιλογή. Αυτόματα θα ταυτοποιηθούμε μαζί με τα υπόλοιπα 4 νησιά όπου προβλέπονται τέτοιες δομές, ως ένας από τους κατεξοχήν προορισμούς υποδοχής μεταναστών στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη του νησιού μας ως ενός κορυφαίου τουριστικού προορισμού, του 4ου στην Ελλάδα, δεν μας επιτρέπει να παίρνουμε τέτοια ρίσκα. Το παράδειγμα της Μυτιλήνης είναι ενδεικτικό και αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή.
Η λύση είναι η δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και καταγραφής σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, προκειμένου να γίνεται εκεί η αναλογική κατανομή προσφύγων και να μην χρειάζεται όλοι αυτοί οι άνθρωποι να κινδυνεύουν στη θάλασσα. Είδαμε μάλιστα μια αλλαγή κατεύθυνσης των απόψεων του πρωθυπουργού τελευταία, προς μια τέτοια λύση. Μέχρι να επιτευχθεί μια τέτοια συμφωνία με την Τουρκία θα πρέπει να βαδίσουμε στη γραμμή Αβραμόπουλου- Timmermans, δηλαδή τη δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά. Είναι απορίας άξιον γιατί εγκαταλείφθηκε η γραμμή αυτή από την κυβέρνηση.

Παράλληλα με τα παραπάνω η κυβέρνηση οφείλει να ξεκινήσει τη διαδικασία επαναπροώθησης πίσω στις χώρες τους, όσων δεν θεωρούνται πρόσφυγες και έχουν εισέλθει παράνομα στο ελληνικό έδαφος.
Τέλος, θεωρούμε ότι τα τελευταία δραματικά γεγονότα στο Παρίσι δημιουργούν ένα τελείως διαφορετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η Ευρώπη από δω και πέρα. Σύντομα η πολιτική των «ανοικτών συνόρων» θα αποτελέσει παρελθόν και η αυστηροποίηση της φύλαξης τόσο των χερσαίων όσο και των θαλάσσιων συνόρων θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι κάνουμε μέχρι να εξασφαλιστούν όλα αυτά. Καταρχήν, πρέπει με κάθε τρόπο να αποφύγουμε τη συγκέντρωση των μεταναστών στα κεντρικά σημεία της πόλης. Το νησί δεν θα αντέξει μια δεύτερη χρονιά τέτοιας επιβάρυνσης στα σημαντικότερα τοπόσημα του (λεωφόρος των Φοινίκων, πλάτανος του Ιπποκράτη, Κάστρο κλπ.). Μια πρώτη ενέργεια πρέπει να είναι η απομάκρυνση της καταγραφής τους από το χώρο της αστυνομίας. Αυτή πρέπει να γίνεται έξω από την πόλη, σε χώρο μακριά από οικισμούς και τουριστικές εγκαταστάσεις. Από κει και πέρα πρέπει με κάθε θυσία να εξασφαλιστεί η άμεση μεταβίβαση τους με επιβατικά πλοία στην ηπειρωτική χώρα. Για την περίπτωση που κάποιοι μετανάστες ξεμένουν για κάποιες μέρες στο νησί θα πρέπει να υπάρχει ένας χώρος πρόχειρης διαμονής, μικρής χωρητικότητας, δίπλα στον χώρο καταγραφής τους, που να παρέχει βασικές συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ο χώρος αυτός πρέπει να είναι φυλασσόμενος και οι μετανάστες να μην μπορούν να μπαινοβγαίνουν ανεξέλεγκτα. Να σας επισημάνω εδώ ότι πριν τον καινοφανή όρο των hot spot, που μπήκε τελευταία στην ζωή μας, υπήρχε η εμπειρία των ΚΕΠΥ (κέντρα πρώτης υποδοχής), όπου προβλεπόταν σχετικά με το θέμα της μετακίνησης των μεταναστών σ’ αυτά:
«ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ Αρ. Φύλλου 64, 26 Ιανουαρίου 2012

Άρθρο 8
Καθεστώς παραμονής
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που υπόκεινται σε διαδι− κασία πρώτης υποδοχής και παραμένουν στις εγκα− ταστάσεις της περιφερειακής υπηρεσίας τελούν υπό καθεστώς περιορισμού της ελευθερίας τους μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών πρώτης υποδοχής σύμφωνα με το Ν. 3907/2011. Προς τούτο παραμένουν υποχρεωτικά εντός των εγκαταστάσεων της περιφερει− ακής υπηρεσίας πρώτης υποδοχής ή άλλων κατάλληλων εγκαταστάσεων που φυλάσσονται. Τα ως άνω πρόσωπα εξέρχονται από τις προαναφερόμενες εγκαταστάσεις μόνο κατόπιν ειδικής γραπτής αδείας του επικεφαλής της περιφερειακής υπηρεσίας πρώτης υποδοχής.
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ: ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ , ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ»
Τελειώνοντας, επισημαίνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια να επαναλάβουμε για δεύτερη χρονιά τα ίδια λάθη και να επιδείξουμε την ίδια αδράνεια. Κανείς πλέον δεν μπορεί να επικαλείται αιφνιδιασμό ή άγνοια. Τώρα γνωρίζουμε. Οι βασικοί φορείς εξουσίας, κυβέρνηση, δήμος και περιφέρεια πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Από τη μεριά μας να θεωρήσετε δεδομένη τη βοήθεια του συλλόγου σε όποια λύση δρομολογηθεί και περιορίζει τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού προβλήματος.

Για το ΔΣ του ΣΕΠΕΚΩ
Ο πρόεδρος
Μανιάς Βασίλης

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός