Δημόσιος Απολογισμός για τις αρμοδιότητες μας στο Δημοτικό μας Συμβούλιο

Ιανουάριος 05, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Επιβάλλεται οπροσωπικός ετήσιος απολογισμός για το διετές διάστημα της άσκησης των καθηκόντων μας στο προεδρείο του Δ.Σ. του Δήμου μας. Ο Κ. Μαρξ στον οποίο οφείλει την πολιτική της ενηλικίωση η γενιά μας,

επέκρινε τους ομοϊδεάτες του, τους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, για κρατισμό και τους ζητούσε την ΄΄ατομική τους λογοδοσία απέναντι στους εκλογείς τους’’ ως στοιχειώδεςπολιτικόκαθήκον! Τι κάναμελοιπόν και τι δεν κάναμε; Φυσικά θα υπάρχουν διαφωνίες στις αποτιμήσεις μας. Θα υπάρχεικαι ηματαίωση της ελπίδας. Πολλοί φίλοι και συνεργάτες θα περίμεναν διαφορετικά πράγματα! Το αποτέλεσμα μετρά στην πολιτική. Αυτό θα δούμε.

Α. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ
Το ζητούμενο στην λειτουργία του ΔΣ ήταν να ξεπεραστεί η οξύτητα και οι υψηλοί τόνοι με τα φαινόμενα εκφυλισμού των διαδικασιών και να περάσουμε σε όσο το δυνατόν πιο ομαλή και ήπια κατάσταση. Να επικρατεί ο διάλογος με θέσεις και επιχειρήματα.Να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση των συμβούλων, να υπάρχει διαφάνεια και ελεύθερη προσβασιμότητα στα δημοτικά έγγραφα.Νατηρούνται οι κανονισμοί και οιπροβλέψεις του νόμου και καλήεπικοινωνία προεδρείου και των μελών του οργάνου. Απώτερος στόχος να υπάρξει έδαφος συγκλήσεων και κοινών δημοτικών επιδιώξεων!
---Μετά από μια αρχικά κακή προσαρμοστική περίοδο (στην οποία η μεγαλύτερη ευθύνη είναι δική μας), σήμερα έχουμε καταφέρει μια καλύτερη θεσμική συγκρότηση των διαδικασιών του Δημοτικούσυμβουλίου, εκλογίκευση των διαδικασιών, βελτίωση του διαλόγου και των αντιπαραθέσεων στο όργανο. Το κλίμα είναι καλύτερο, οι εντάσεις έχουν μειωθεί, οι υπερβολικές αντιδράσεις έχουν εξαφανιστεί και γενικότερα η εκτίμηση μας είναι ότι στην αίθουσα λειτουργούμε καλύτερα από ότι στην αρχή της περιόδου. Μερίδιο σε αυτή την εξέλιξη έχουνόλοι οι δημοτικοίσύμβουλοι. Η δημοτική πλειοψηφία βεβαίως,πρέπει να νιώθει την ικανοποίηση της πολιτικής τόλμης για τις αλλαγές που έγιναν. Πολλά βελτιωτικά βήματα μπορούν να γίνουν ακόμη.
---Προσωπικά υπάρχει μια περιστολή λόγω του αναγκαίου σεβασμού δεδηλωμένων θέσεων της δημοτικής πλειοψηφίαςαποφεύγοντας πρωτοβουλίες που θα δημιουργούσαν θεσμικά ρήγματαμε αποτέλεσμα οξύνσεις και δυσλειτουργίες που δεν αποβαίνουντελικά σε θετικά αποτελέσματα (Πχ στο μεταναστευτικό…).Ναι! οικειοθελώς αυτοελεγχόμαστεκαι στις διαφοροποιήσειςμας τόσο ο κ. Δήμαρχοςόσο και οι συνάδελφοι μου της πλειοψηφίας έδειξαν απόλυτο σεβασμό.

Β. ΜΕΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΔΣ
1. Συνεδριάσειςτου ΔΣ εκτός πόλεως Κω (10 στην Αντιμάχεια και 1 στο Ζηπάρι).
2. Εκσυγχρονισμός αίθουσαςδημοτικού συμβουλίου, το άνοιγμά της στην κοινωνία και διάθεση της σε κάθε κοινωνικότοπικόφορέα που την χρειάζεται.
3. Σύσταση της Επιτροπής Διαβούλευσης και του κανονισμού λειτουργίας του
4. σύνταξη και ψήφισηκανονισμού λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου και λειτουργία του τριμελούς προεδρείου του ΔΣ με διακριτόρόλο εντος του σώματος. Εδώ κάνουμε θετική αναφορά στους συναδέλφους Σ. Μαρκόγλου και Γ. Ζερβό που ασκούν τον θεσμικό τους ρόλο κατά τις συνεδριάσεις του σώματος, παρά το ότι μπορεί πολιτικά να μην φαίνεται αποδοτικό, και γι αυτό ο νεοεκλεγείς αντιπρόεδρος του σώματος αρνείται να καθίσει δίπλα μας, παραβιάζοντας τον θεσμικό του ρόλο.
5. προετοιμασίακανονιστικώνδιατάξεων για κοινοτικά συμβούλια, συμβουλίου μεταναστών, χάρταδικαιωμάτων του Δημότη, κανονισμών δημοτικών επιτροπών και ψήφιση κανονιστικών διατάξεων.
6. συγκρότησηδημοτικώνεπιτροπών τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού
7. μετεξέλιξη του γραφείου του προέδρου του δημοτικούσυμβουλίου σε γραφείο του προεδρείου του ΔΣ και των δημοτικώνπαρατάξεων
8. για πρώτηφοράεφαρμογή της πρόβλεψης του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ για σύγκλιση του δημοτικούσυμβουλίουμε πρωτοβουλία-γραπτό αίτημα του 1/3 των δημοτικών συμβούλων, αδιαπραγμάτευτο νομικάκατοχυρωμένοδικαίωμα.
9. για πρώτη φορά οι πολίτες έχουν την δυνατότητα εισαγωγής θέματος στην ημερήσια διάταξη του ΔΣ! Αρκεί να το ζητήσουν εγγράφως 25 Δημότες!
10. Διάθεση της αποζημίωσης του προέδρου(670 ευρώ/μήνα) για στήριξη αδύναμων κρίκων της κοινωνίας μας.

---Αρνητικόήταν το ότι δεν μπορέσαμε να εφαρμόσουμε την προδιαβούλευση στις συνόδουςτουοργάνου μας, γεγονός που θα συντόμευε τις διαδικασίες από πλευράς χρόνου και θα ουσιαστικοποιούσε τον ενδοδημοτικο πολιτικόδιάλογο.
---Αρνητικόσημείο είναι η μη εφαρμογή της θεσμοθετημένης ανάρτησης των εισηγήσεων των θεμάτων του ΔΣ στην ιστοσελίδα του Δήμου μας που θα έδινε την δυνατότητα ουσιαστικής ενημέρωσης των πολιτών που παρακολουθούν τα δρώμενα στον Δήμο μας λήγω τεχνικών αδυναμιών. Αρνητικό σημείο ήταν και ο ελλιπήςαπό μέρους μου έλεγχος της προετοιμασίας της ημερησίαςδιάταξης του δημοτικού συμβουλίου που μας οδήγησε σε λάθη και σε επαναδιατυπώσεις αποφάσεων αλλά και σε παράπονα συναδέλφων για μη πλήρη πληροφόρηση.
---Είναι παράξενο, είναι δύσκολο αλλά είναι και πολύ ενδιαφέρον να συμμετέχεις σε μια ευρύτατη ιδεολογικά ομάδα διαχείρισης της δημοτικής εξουσίας, όπως η Δ. Αλλαγής, που ξεκινά από τα δεξιά και φθάνει μέχρι τα αριστερά. Το 20125 ζήσαμε ενδιαφέρουσες στιγμές, πάρθηκαν θετικές αποφάσεις, και προσωπικά κάποιες φορές ψηφίσαμε πράγματα που δεν πιστεύουμε, χωρίς να μας το επιβάλλουν με βάση την λογική μας! Έτσι πρέπει είναι η πολιτική αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο. Είναι εποχή συνεννόησης, συγκλήσεων και συμβιβασμών ανάμεσα στο δέον και στο δυνατόν γενέσθαι για τα τοπικά ζητήματα. Να μην ξεχνούμε το βασικό που είναι πάνω από κάθε άλλο δευτερεύον: σε μια θεσμική θέση (όπως αυτή του προέδρου του ΔΣ) υπηρετούμε πρωταρχικά την διαφάνεια, την δημοκρατία και την ισότητα. Το προσπαθήσαμε και το προσπαθούμε.
Ας ευχηθούμε και ας προσπαθήσουμεόλοι για κάτι καλύτερο το 2016.

Κως 31-12-2015
Νικος Μυλωνάς

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot