ΔΕΙΤΕ Τα ΜΕΤΡΑ ανακούφισης προσφύγων-νησιωτών

Σεπτέμβριος 02, 2015
jumbo-banner

Διυπουργική σύσκεψη υπό την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το πρωί της Τετάρτης.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτης προτεραιότητας το ζήτημα του προσφυγικού και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο χειρισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση:

Δημιουργείται Συντονιστικό Κέντρο Διαχείρισης Προσφυγικών Ροών, στο οποίο θα συμμετέχουν στελέχη των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Υγείας, καθώς και στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.
Δρομολογεί δράσεις για τη βελτίωση, υλικοτεχνική ενίσχυση και στελέχωση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και περίθαλψης, καθώς και για την επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα.
Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων, προς αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων και μεταναστών.
Επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθεσίμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου, που δέχονται τον κύριο όγκο των εισροών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννης Μουζάλας, ανέφερε ότι τα μέτρα θα έχουν στόχο, μέσα σε σύντομο χρόνο, σε ανθρώπινα χρονικά πλαίσια, να νοιώσουν οι πρόσφυγες και οι κάτοικοι των νησιών μία βελτίωση για την κατάσταση που βιώνουν.

«Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα αποφευχθεί η κρίση» δήλωσε ο κ. Μουζάλας, τονίζοντας ότι η επίλυση του προσφυγικού προβλήματος απαιτεί την άμεση παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ανακούφιση των πληθυσμών και υπογράμμισε ότι το ζήτημα πρέπει να διεθνοποιηθεί σε επίπεδο ΟΗΕ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, ασφαλώς, μία υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε, όμως, ότι τα μέτρα που θα ανακοινώσει η κ. Θάνου θα είναι πολύ συγκεκριμένα για τη βελτίωση των συνθηκών.

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, "η υλοποίηση των μέτρων αυτών θα δώσει ανάσα στα νησιά".

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ στην οποία παρέστη, η Λέσβος δέχεται το 50% του όγκου των προσφύγων-μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας, η Σάμος το 26%, η Κως το 14% και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και άλλα νησιά.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί, τα χαρτοφυλάκια των οποίων, σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει θέσει ως πρώτης προτεραιότητας το ζήτημα του προσφυγικού και επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο χειρισμό των προσφυγικών ροών.

Μια εικόνα για τους στόχους που έχει θέσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση έδωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προετοιμάζει τις θέσεις που θα παρουσιάζει κατά τη Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στις 14 του μηνός.

Επιπλέον, ο Γ.Μουζάλας πρόκειται να συνοδέψει κλιμάκιο της Κομισιόν, στο οποίο συμμετέχει και ο επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος στην Κω την Πέμπτη.

tovima.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot