Menu
Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κω

Συνεδρίαση του Συντονιστι…

Συνεδριάζει αύριο ...

Οκτώ συγκλονιστικές φωτογραφίες που θα μας πείσουν ότι πρέπει να φοράμε πάντα κράνος

Οκτώ συγκλονιστικές φωτογ…

Το κράνος σώζει ζωές...

Δοκιμάζεται το «Android O» - Το επόμενο λειτουργικό σύστημα της Google

Δοκιμάζεται το «Android O…

Διαθέσιμο στους πρ...

Οδηγός αυτοπεποίθησης για τα ζώδια

Οδηγός αυτοπεποίθησης για…

ΚΡΙΟΣ Το να θέλει...

Αυτά θα κάνει ένας άντρας για να σε ξεπεράσει

Αυτά θα κάνει ένας άντρας…

Aν πιστεύεις πως έ...

H Ευρώπη καλωσορίζει την Αστυπάλαια

H Ευρώπη καλωσορίζει την …

Στις φετινές εορτα...

Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερνετ ζητούν οι δήμαρχοι 13 μικρών νησιών

Δωρεάν πρόσβαση στο ίντερ…

Δωρεάν πρόσβαση στο ...

Ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ για το οικιακό τιμολόγιο -Ισχύει από 1/05 έως 31/10

Ανακοίνωση ΔΕΔΔΗΕ για το …

Ο ΔΕΔΔΗΕ υπενθυμίζ...

Έκθεση Σχεδιασμού και Αποτίμησης του Προγράμματος «Νοιάζομαι και Δρω» του 7ου Δημοτικού Σχολείου Κω

Έκθεση Σχεδιασμού και Α…

Α. Γενικά Στοιχεία...

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ: Μείωση στο 15% του φόρου των επιχειρήσεων (!!!)

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ: Μ…

Ο Αμερικανός υπ. Οικ...

Νέα ανακοίνωση από τη NASA – Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης που μοιάζει με τη Γη - ΦΩΤΟ

Νέα ανακοίνωση από τη NAS…

Επιστήμονες της NA...

Σε ποιο ελληνικό νησί θα γυριστεί το γαλλικό Big Brother

Σε ποιο ελληνικό νησί θα …

Στο αποκορύφωμά το...

Prev Next

Γ. Χατζημάρκος: Προς απεμπλοκή βαίνει το πρόβλημα με το hotspot στην Κω, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας

Γ. Χατζημάρκος: Προς απεμπλοκή βαίνει το πρόβλημα με το hotspot στην Κω, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας
jumbo-banner

Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Βερολίνο ενημερώνει ο Περιφερειάρχης

    Ξεκίνησε η προλείανση του εδάφους για την μεγάλη μάχη αλλαγής του χρηματοδοτικού status του Νοτίου Αιγαίου
      Προς απεμπλοκή βαίνει το πρόβλημα με το hotspot στην Κω, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας
    Την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των μικρών δήμων αναλαμβάνει η Περιφέρεια

Την έναρξη κύκλου επαφών  με Ευρωπαίους αξιωματούχους σε Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Βερολίνο ξεκινά το αμέσως επόμενο διάστημα ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, που σκοπό έχουν την εις βάθος ενημέρωσή τους σχετικά με την ανάγκη αλλαγής του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και επαναφοράς της στον λεγόμενο Στόχο 1.

Όπως έκανε γνωστό ο Περιφερειάρχης, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα, Τρίτη, οι επαφές αυτές που θα γίνουν τόσο με πολιτικά πρόσωπα όσο και με πρόσωπα «κλειδιά» στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, καθώς και με διαμορφωτές γνώμης, εντάσσονται στην γενικότερη προετοιμασία της περιφερειακής αρχής, για την μεγάλη και κρίσιμη πολιτική μάχη που θα δοθεί κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. 

Το χρονοδιάγραμμα των επαφών - που θα ξεκινήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθούν στα μέσα Μαρτίου - έχει καθοριστεί σε συνεργασία του κ. Χατζημάρκου με το Γραφείο της Περιφέρειας στις Βρυξέλλες. Κρίθηκε δε σκόπιμο, στο πρόγραμμα να συμπεριληφθεί και το Βερολίνο, ως κυρίαρχος παράγων στην λήψη αποφάσεων που αφορούν συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται, εξάλλου, να είναι έτοιμη και η μελέτη που έχει αναλάβει να εκπονήσει το Οικονομικό Επιμελητήριο και θα εμπεριέχει όλα εκείνα να στοιχεία και τα επιχειρήματα που θα τεκμηριώνουν ότι η κατάταξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στον Στόχο 2, μεταξύ των πλέον πλούσιων Περιφερειών της Ευρώπης, εδράζεται σε πλασματικά στοιχεία, που αλλοιώνουν κατάφωρα την πραγματικότητα. Η μελέτη αυτή θα αποτελέσει  ένα ισχυρό, επιστημονικά τεκμηριωμένο επιχείρημα της Περιφέρειας, στην προσπάθειά της να πείσει τους τεχνοκράτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αδικία που συντελείται σε βάρος του Νοτίου Αιγαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που μια Περιφέρεια επιχειρεί κάτι τέτοιο. Ουδέποτε μέχρι σήμερα διανοήθηκε κανείς να αμφισβητήσει το χρηματοδοτικό status της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και ουδέποτε μέχρι σήμερα υπήρχαν τόσο ισχυρά επιχειρήματα, όσο αυτά που διαθέτει σήμερα η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Τόσο ισχυρά, που είμαι βέβαιος ότι οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών δεν θα μπορούν να τα αγνοήσουν» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Το προσφυγικό

Σε συνάρτηση  με την αλλαγή του χρηματοδοτικού status της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο Περιφερειάρχης θα θέσει στους Ευρωπαίους αξιωματούχους και το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις που υφίστανται τα νησιά - αποδέκτες των μεγάλων μεταναστευτικών ροών. Όπως τόνισε ο κ. Χατζημάρκος, «στην αγωνιώδη προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, δεν έχει συνυπολογιστεί το τεράστιο δημοσιονομικό κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού προβλήματος και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να τεθεί».

Αναφερόμενος στις ασφυκτικές  - και εν πολλοίς- άδικες πιέσεις και απειλές που υφίσταται η χώρα από την Ευρώπη για έξοδο από την Συνθήκη Σένγκεν και λόγω της υστέρησης στην διαμόρφωση των hotspots, ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό σήμερα πως, με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, το αδιέξοδο των τελευταίων μηνών στο νησί της Κω, οδηγείται σε απεμπλοκή.

«Δουλεύουμε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου στην κατεύθυνση της εξεύρεσης διεξόδου  στο πρόβλημα της Κω και είμαστε πολύ κοντά σε λύση» ανέφερε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «από τις εναλλακτικές θέσεις που εξετάζονται για την δημιουργία hotspot εκτός της περιοχής Λινοπότι, μια τουλάχιστον μπορεί να οδηγήσει σε απεμπλοκή της κατάστασης μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες».

Ο κ. Χατζημάρκος επέστησε για μια ακόμη φορά την προσοχή στην κρισιμότητα της κατάστασης λόγω των πιέσεων του δέχεται η χώρα, στην ανάγκη να γίνουν γρήγορες και αποφασιστικές κινήσεις, ενώ τόνισε πως «μπορεί τελικά στην Κω να κρίνονται πολύ περισσότερα πράγματα για την χώρα μας από όσα νομίζουμε ότι διακυβεύονται».

Η διαχείριση αποβλήτων

Η Περιφέρεια αναλαμβάνει τελικά την εκπόνηση των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων για τουλάχιστον 14 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, λόγω της συνεχιζόμενης καθυστέρησης και της αδυναμίας των αντίστοιχων δήμων να ανταποκριθούν στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ολοκληρωθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) στο Νότιο Αιγαίο.

Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της περιφερειακής αρχής, ήδη από το προηγούμενο έτος,  για επιτάχυνση της εκπόνησης των σχεδίων, πολλοί είναι οι νησιωτικοί δήμοι που δεν ανταποκρίθηκαν και η Περιφέρεια αναλαμβάνει να εκπονήσει τα σχέδια για λογαριασμό τους, ώστε να προχωρήσει και η ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ.

Η απόφαση ελήφθη προ ημερών στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, όπου παρέστη ο Περιφερειρειάρχης, ο ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκος Θεοδωρίδης, οι μελετητές και ΠΕΣΔΑ, καθώς και εκπρόσωπος του ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣΔΑ.

Σημειώνεται ότι η απουσία Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) συνιστά παράγοντα αιρεσιμότητας ενός μεγάλου μέρους κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το οποίο παραμένει «παγωμένο», μέχρι την ολοκλήρωσή του Σχεδίου.

eshopkos-small
pizzacon-small
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός