Γ. Κυρίτσης: Mε το άνοιγμα του hot spot θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση

Φεβρουάριος 29, 2016
jumbo-banner

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που θα διαμορφωθεί με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές  στα νησιά της Δωδεκάνήσου και ειδικά στη Κω εκφράζει με συνέντευξη του ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

Πολύ φοβάται ότι με το άνοιγμα του hot spot στο νησι θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση αφού όπως λέει,  κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την Κω σε αποθήκη ψυχών.

Οι υπουργοί της κυβέρνησης έχουν χειριστεί λάθος το θέμα , αναφέρει ο δήμαρχος Κω εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια του για την παρουσία των ΜΑΤ στο νησί και τα επεισόδια που υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες. Υπεραμύνεται επίσης της ανάγκης να γίνει δημοψήφισμα στο νησί για το hot spot επισημαίνοντας όμως ότι αυτό θα γίνει εφόσον δοθεί η έγκριση από τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας.

Ο κ. Κυρίτσης χαρακτηρίζει αθλιότητες τους ισχυρισμούς ότι οι πολίτες που αντιδρούν είναι ακροδεξιοί και Χρυσαυγίτες τονίζοντας ότι το κίνημα διαμαρτυρίας που υπάρχει δεν καθοδηγείται από κανένα κόμμα αναφερόμενος μάλιστα στη δημοκρατική παράδοση του νησιού.

Κύριε δήμαρχε, η τοπική κοινωνία έχει τελικά δίκαιο που αντιδρά στην δημιουργία του hotspot;

Η κυβερνητική προπαγάνδα προκειμένου να επιβάλλει τη λειτουργία του hot spot στην Κω, κατέφυγε σε ψέματα. Είναι ψέμα ότι ο Δήμος, οι φορείς και οι πολίτες της Κω δεν θέλουν να γίνει τίποτα στο νησί.
Προτείναμε 10 δημόσια, δημοτικά ή ιδιωτικά ακίνητα για να μεταφερθεί εκεί η υπηρεσία καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ και να αναπτυχθούν υποδομές ανθρωπιστικής βοήθειας. Η έκταση αυτών των χώρων ήταν 4 έως 7 στρέμματα και επαρκούσαν προκειμένου να γίνεται η καταγραφή και εντός 24 ωρών να αναχωρούν όλοι από το νησί.

Η κυβέρνηση όμως ήθελε 40 στρέμματα. Γιατί; Γιατί πολύ απλά ο συγκεκριμένος χώρος δεν θα έχει 1000 και 1200 άτομα όπως λέγανε αλλά θα μετατραπεί σε έναν απέραντο καταυλισμό. Εδώ είμαστε και θα δούμε ποιος θα επιβεβαιωθεί. Πολύ σύντομα η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη.

Συμφωνία για την αναλογική κατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες δεν υφίσταται και δεν εφαρμόζεται. Ξέρετε πόσοι πρόσφυγες που ήρθαν στην Ελλάδα έγιναν δεκτοί από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της Ε.Ε; Μόνο 400.

Γνωρίζετε ότι η πλειοψηφία αυτών που έρχονται είναι παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν και τις χώρες της Β.Αφρικής; Όλοι αυτοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες γιατί πλέον υπάρχουν συνοριακοί έλεγχοι. Πού θα πάνε όλοι αυτοί; Δεν βλέπουν κάποιοι ότι θα εγκλωβιστούν στα νησιά μας και στην Ελλάδα;

Σας επισημαίνω επίσης ότι μετά τη δημιουργία hot spot στο Πυλί, η κυβέρνηση θα όφειλε να ανακαλέσει την ΚΥΑ για τη δημιουργία hot spot στο Λινοπότι αλλά και για την παραχώρηση ενός άλλου ακινήτου του Βακούφ, που και αυτό προορίζεται για hot spot. Δεν το έχει κάνει όμως και αυτό εντείνει τις ανησυχίες μας.
Η Κως είναι ο τέταρτος κορυφαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, κάποιοι θέλουν να τον ακυρώσουν, να μας μετατρέψουν σε επίσημη πύλη εισόδου προσφύγων και κυρίως παράνομων μεταναστών. Είναι μια καταστροφική επιλογή την οποία εμείς ποτέ δεν θα αποδεχθούμε και δεν θα νομιμοποιήσουμε.

 Θεωρείτε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης χειρίστηκαν λάθος το θέμα;
Όταν οι Υπουργοί της κυβέρνησης το μόνο πράγμα το οποίο κάνουν είναι να συκοφαντούν την Κω και τους κατοίκους της, αντί να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να αναζητήσουν ορθολογικές λύσεις, υπάρχει ζήτημα.

Κουνούν το δάχτυλο στους κατοίκους της Κω και τους προσβάλλουν, όταν όλοι γνωρίζουν ότι το περασμένο καλοκαίρι οι κάτοικοι της Κω ήταν αυτοί που έδωσαν τροφή και ρούχα στους μετανάστες, όταν το Κράτος ήταν απόν.

Οι Κώοι πολίτες συμβίωσαν και συμβιώνουν αρμονικά για δεκαετίες με τη μουσουλμανική κοινότητα στο νησί, οι μουσουλμάνοι της Κω είναι και αυτοί Κώοι πολίτες, δεν ξεχωρίζουν από εμάς.

Δυστυχώς κάποιοι έστησαν ένα σκηνικό έντασης και βίας στο νησί μας. Έφεραν τα ΜΑΤ για να χτυπήσουν φιλήσυχους πολίτες , οικογένειες και παιδιά που διαμαρτύρονταν ειρηνικά και πολιτισμένα. Αυτό δεν θα ξεχαστεί ποτέ, θα αποτελέσει στίγμα για αυτούς που έφεραν τα ΜΑΤ στο νησί μας.
Επισημαίνω ότι ο κ.Καμμένος μιλώντας πέρυσι στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου είχε συμφωνήσει με τις θέσεις του Δήμου Κω και των πολιτών και είχε ταχθεί κατά της δημιουργίας hot spot. Υπάρχει και το σχετικό βίντεο που τον εκθέτει αν και έχει ήδη εκτεθεί πολλαπλώς.

Επισημαίνω ότι έχω ζητήσει από τον Αν.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη επανειλημμένως την μεταφορά της υπηρεσίας καταγραφής της ΕΛ.ΑΣ εκτός αστικού ιστού. Αδιαφόρησε.

Τονίζω ότι η Κως είναι το μοναδικό νησί που δεν πήρε ούτε ένα ευρώ, ως αντιστάθμισμα για τις αρνητικές επιπτώσεις από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές. Παρά το γεγονός ότι υποβάλαμε αναλυτικά στοιχεία, έδωσαν χρήματα σε άλλους Δήμους αλλά όχι στην Κω.

 Θα προχωρήσει ο δήμος στο δημοψήφισμα;
Ο Δήμος Κω σέβεται τους νόμους, ποτέ δεν θα παραβιάσει το πλαίσιο της νομιμότητας για να δημιουργήσει εντυπώσεις.

Το δημοψήφισμα έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου να είναι έγκυρο. Πρέπει να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Υπουργείο Εσωτερικών και να εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Ο Δήμος Κω με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία και με την ψήφο δημοτικών συμβούλων που δεν ανήκουν στη δημοτική αρχή, αποφάσισε να ζητήσει την έγκριση από τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα.

Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι το οποίο δεν θα έχει θεσμική και νομική ισχύ.
Υπάρχουν 7.500 υπογραφές πολιτών της Κω, σε αυτούς πρέπει να προστεθούν και οι οικογένειες τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της Κω δεν αποδέχεται τη δημιουργία hot spot στον τέταρτο κορυφαίο τουριστικό προορισμό της χώρας. Οι ειρηνικές και ογκώδεις συγκεντρώσεις των πολιτών αποτελούν την απάντηση σε αυτούς που μιλούν για μειοψηφίες, σε αυτούς που υβρίζουν, προσβάλλουν και ασκούν βία στους πολίτες της Κω.

Σας κατηγορούν ότι υποδαυλίζετε αντιδράσεις ομάδας ακροδεξιών. Είναι έτσι;
Οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που αντιδρούν στο ασφαλιστικό ΄΄βαφτίστηκαν΄΄ και αυτοί ακροδεξιοί. Προφανώς όποιοι δεν σκύβουν το κεφάλι και δεν αντιδρούν θα χαρακτηρίζονται πλέον ως ακροδεξιοί.

Είναι ντροπή και μόνο που το λένε κάποιοι. Ιδίως για την Κω και τους πολίτες της.
Είναι ακροδεξιοί οι 7.500 πολίτες που με την υπογραφή και το όνομα τους τάσσονται εναντίον της δημιουργίας hot spot; Και πίσω από αυτούς υπάρχουν και οι οικογένειες τους.

Είναι ακροδεξιοί όλοι αυτοί οι άνθρωποι που συμμετείχαν στις δύο συγκεντρώσεις , τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στο νησί μας τα τελευταία χρόνια;
Οι πολίτες που αντιδρούν είναι η συντριπτική πλειοψηφία του νησιού. Ανήκουν σε όλους τους πολιτικούς χώρους, οι περισσότεροι ψήφισαν Σύριζα που ήταν και το πρώτο κόμμα και με διαφορά στην Κω.
Καμία Χρυσή Αυγή και κανένα κόμμα δεν μπορεί να καπελώσει ή να καπηλευθεί τον αγώνα των πολιτών της Κω.

Η Κως έχει δημοκρατική παράδοση, η συντριπτική πλειοψηφία ψηφίζει δημοκρατικά.
Ο Δήμαρχος της Κω είναι γνωστό που ανήκει, είναι γνωστές οι δημοκρατικές του αρχές και η ιστορία του.
Το κίνημα διαμαρτυρίας των πολιτών της ενάντια στη δημιουργία hot spot  δεν καθοδηγήθηκε από κανέναν, ήταν μια αυθόρμητη και αληθινή πέρα για πέρα κίνηση πολιτών που εξέφρασε την πλειοψηφία του νησιού. Να σταματήσουν λοιπόν κάποιοι να διακινούν αθλιότητες.

Η ζημιά που υπέστη το νησί από τις προσφυγικές ροές έχει αποτιμηθεί;
Υπάρχουν μόνο τα στοιχεία της περυσινής χρονιάς. Οι συνέπειες από τις ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές ήταν 170.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων και απώλεια 7 εκ. ευρώ για τα ξενοδοχεία.
Υπάρχουν απώλειες και στους επαγγελματίες αλλά και για το Δήμο της Κω. Είχαμε λιγότερα έσοδα  ενώ αντίθετα αναγκαστήκαμε να έχουμε όλα τα μηχανήματα και το προσωπικό της υπηρεσίας καθαριότητας στους δρόμους για να κρατάμε καθαρή την πόλη.

Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια για να αναστρέψουμε την κατάσταση. Ο Δήμος Κω δεν έχει ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία για την τουριστική προβολή του νησιού ή για τις ζημιές που υπέστη.
Εμείς οι ίδιοι, ως Δήμος, ανακοινώσαμε μέτρα για τη στήριξη των επιχειρήσεων στην πόλη της Κω που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες του μεταναστευτικού.

Εμείς οι ίδιοι μέσα από μια στοχευμένη καμπάνια αποκατάστασης της εικόνας του νησιού και τουριστικής προβολής, προσπαθούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση. Ήδη στη Βρετανική αγορά οι κρατήσεις πάνε καλύτερα ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είμαστε στη Σουηδία.
Η Κως ήταν και θα παραμείνει κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Τί πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση;
Είμαι βαθιά ανήσυχος.
Η εμπλοκή του ΝΑΤΟ έχει πολλά αδιευκρίνιστα σημεία. Η δύναμη του ΝΑΤΟ που και πώς θα κάνει το διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Στη θάλασσα ή εν πλω. Και όλους αυτούς πού θα διασώζει ή θα βρίσκει στο Αιγαίο πού θα τους πηγαίνει; Πίσω στην Τουρκία ή στα νησιά μας;
Κατά δεύτερο λόγο, όλοι ξέρουν ότι πάγια θέση της Τουρκίας είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών της Δωδεκανήσου, δεν δέχεται στρατιωτική ή ναυτική παρουσία σε αυτά. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα επιχειρούν τελικά στα Δωδεκάνησα ή όχι; Γιατί στη δεύτερη περίπτωση ο διάδρομος εισόδου παράνομων μεταναστών και προσφύγων,που θα είναι ανοιχτός, θα καταλήγει στα νησιά μας επιδεινώνοντας την κατάσταση;

Πώς βρέθηκαν χθες 700 παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες στο Καστελόριζο;
Είμαι βαθιά ανήσυχος και για την κατάσταση στο νησί μας. Πολύ φοβάμαι ότι με το άνοιγμα του hot spot, μέσα σε λίγες μέρες θα δημιουργηθεί μια ανεξέλεγκτη κατάσταση. Κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την Κω σε αποθήκη ψυχών.

rodiaki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot