Γ. Κυρίτσης: Η ΜΟΝΗ λύση είναι τα ειδικά κέντρα και hot spot στην ηπειρωτική χώρα

Σεπτέμβριος 04, 2015
jumbo-banner

Οι προτάσεις του Δημάρχου Κω κ.Κυρίτση για το μεταναστευτικό στη σύσκεψη με τον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε κ.Τίμερμανς και τον Επίτροπο κ.Αβραμόπουλο.

‘’Το μεταναστευτικό είναι ένα ζήτημα που δοκιμάζει τη συνοχή της Ευρώπης και όσοι πιστεύουμε στις αρχές και στις αξίες της ευρωπαϊκής ιδέας, είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι και προβληματισμένοι.
Τα θαλάσσια σύνορα στην Κω, είναι σύνορα της Ευρώπης.
Οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές αλλά και το ζήτημα της ρεαλιστικής διαχείρισης τους, δεν είναι πρόβλημα για την Κω, είναι πρόβλημα της Ευρώπης.
Η ευρωπαϊκή λύση δεν περιλαμβάνει μόνο την αναλογική κατανομή των προσφύγων.
Στην ευρωπαϊκή λύση πρέπει να ενταχθεί η δημιουργία μιας ενιαίας αρχής που θα εξετάζει την παροχή ασύλου.
Στην ευρωπαϊκή λύση πρέπει να ενταχθεί και η επαναπροώθηση όσων δεν δικαιούνται άσυλο και εισέρχονται, παράνομα, σε ευρωπαϊκό έδαφος’’ επισήμανε ο Δήμαρχος Κω στην τοποθέτηση του, απευθυνόμενος στον Αντιπρόεδρο της Ε.Ε κ.Τίμερμανς και στον Έλληνα Επίτροπο κ.Αβραμόπουλο.
Ο Δήμαρχος Κω κ.Κυρίτσης πρότεινε συγκεκριμένες λύσεις, σε ορισμένες από τις οποίες υπήρξε ταύτιση απόψεων με τους ευρωπαίους αξιωματούχους.
Συγκεκριμένα πρότεινε:
-Την άμεση μετακίνηση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών σε hot spots καταγραφής και ταυτοποίησης στην ηπειρωτική χώρα ή στον Πειραιά αφού, αποδεδειγμένα πλέον, στην Κω δεν μπορεί να γίνει η διαδικασία της ταυτοποίησης.
-Την άμεση δρομολόγηση σε καθημερινή βάση πλοίων για τη μετακίνηση αυτών των ανθρώπων σε αυτά τα ειδικά κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης. Τα νησιά πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα και σε πρώτο χρόνο.
-Την έκτακτη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τη χώρα μας για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που δημιούργησε στη νησιωτική οικονομία και στις επιχειρήσεις η αδυναμία διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Είμαστε τουριστικός προορισμός και υπάρχουν ήδη επιπτώσεις στον τουρισμό και στις επιχειρήσεις. Ο Δήμος Κω είναι έτοιμος να καταθέσει και σχετικές προτάσεις για το είδος, τη στόχευση και το πεδίο της οικονομικής ενίσχυσης.
-Ενίσχυση της παρουσίας της frontex αλλά και της Europol στην θαλάσσια περιοχή της Κω, που αποτελεί χώρο δράσης των κυκλωμάτων διακίνησης. Ο Δήμαρχος Κω κατήγγειλε ότι τα κυκλώματα αυτά εφοδιάζουν παράνομους μετανάστες με πλαστά συριακά διαβατήρια, προκειμένου να θεωρηθούν ως πρόσφυγες.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του στη σύσκεψη, ο Δήμαρχος Κω τόνισε:

‘’Ζητάμε άμεσες λύσεις, ρεαλιστικές και βιώσιμες λύσεις, όπως αυτές που προτείναμε.
Η μόνη λύση είναι να μεταφερθεί το έργο και η διαδικασία της ταυτοποίησης σε ειδικά κέντρα και hot spot στην ηπειρωτική χώρα.

Χρειάζεται να ανακοπούν οι ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, μέσα από τη δημιουργία ειδικών χώρων στην Τουρκία ή σε άλλες χώρες τις οποίες χρησιμοποιούν ως ενδιάμεσο σταθμό ή ως αφετηρία όλοι αυτοί οι άνθρωποι για να έρθουν στην Ευρώπη. Σε αυτά τα ειδικά κέντρα θα μπορούν να καταθέτουν αίτηση παροχής ασύλου οι πρόσφυγες και στη συνέχεια να ταξιδεύουν νόμιμα.
Να μην θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, επιχειρώντας οι ίδιοι να έρθουν στην Ελλάδα ή στην Ιταλία μέσω θαλάσσης.
Να μην αποτελούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κυκλώματα των διακινητών, να μην κινδυνεύει η ζωή τους και κυρίως να
μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά μας.’’

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot