Γ.Κυρίτσης: «Η Κως του τουρισμού θα παραμείνει ένα ασφαλές νησί χωρίς εντάσεις και ταραχές»

Σεπτέμβριος 13, 2015
jumbo-banner
«Οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες δεν χρειάζονται καθοδηγητές ούτε προστάτες.
Επίσης στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι και εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση και εφαρμογή των νόμων και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι παράγοντες. Κανένας δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του».

Αυτό υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στη «δ», ο δήμαρχος Κω κ.  Γιώργος Κυρίτσης και προειδοποιεί  για μια φορά ακόμη εκείνους που
θέλουν να επιβάλουν τις απόψεις τους για το μεταναστευτικό.
«Η Κως του τουρισμού θα παραμείνει ένα ασφαλές νησί, χωρίς εντάσεις και ταραχές.Η δημοτική αρχή Κω θα συνεχίσει να έχει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία της εικόνας του νησιού, ως τουριστικού προορισμού, και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της», δηλώνει ο κ. Κυρίτσης.
Σε ερώτηση σχετικά με τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος ο δήμαρχος Κω δηλώνει ότι  η μόνη λύση για να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, είναι η άμεση μεταφορά προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε κέντρα και hot spot στην ηπειρωτική χώρα για να γίνεται εκεί η ταυτοποίησή τους».
Ο κ. Γιώργος Κυρίτσης υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη του Α Αντιπροέδρου της Κομισιόν κ.  Φρανς Τίμερμανς, του Ευρωπαίου Επιτρόπου κ. Δημήτρη  Αβραμόπουλου και άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων  στην Κω, ήταν ιδιαίτερα σημαντική και  συνετέλεσε στο να αναδειχθεί στις πραγματικές διαστάσεις του το πρόβλημα.
Σε ερώτηση σχετικά με  την οικονομική δυσπραγία που ταλανίζει τους ΟΤΑ  ο κ. Γιώργος Κυρίτσης  τονίζει ότι για να επιβιώσουν οι Δήμοι σε  αυτή τη συγκυρία πρέπει να λειτουργούν με ένα σύγχρονο και λειτουργικό μοντέλο διοίκησης, να αναπροσαρμόζουν τις προτεραιότητες τους, να διαθέτουν εξωστρέφεια και ανοιχτούς ορίζοντες.
Η συνέντευξη του κ. Γιώργου Κυρίτση, αναλυτικά:
• Σε ανακοίνωσή σας πριν λίγες ημέρες υπογραμμίσατε πως δεν θα επιβάλλουν τις απόψεις τους στην Κω οι κουκουλοφόροι και οι μειοψηφίες. Ποιες είναι οι ενέργειες που θέλετε να αποτρέψετε;
Απηύθυνα μια σαφή προειδοποίηση. Ξέρουν ποιοι είναι αυτοί και ελπίζω να έλαβαν το μήνυμα.Οι πρόσφυγες και οι παράνομοι μετανάστες δεν χρειάζονται καθοδηγητές ούτε προστάτες. Επίσης, στην Ελλάδα υπάρχουν νόμοι και εντεταλμένα όργανα της Πολιτείας που είναι επιφορτισμένα με την τήρηση και εφαρμογή των νόμων και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι παράγοντες. Κανένας δεν μπορεί να παίρνει το νόμο στα χέρια του. Η Κως του τουρισμού θα παραμείνει ένα ασφαλές νησί, χωρίς εντάσεις και ταραχές. Η δημοτική αρχή Κω θα συνεχίσει να έχει ως άμεση προτεραιότητα την προστασία της εικόνας του νησιού, ως τουριστικού προορισμού, και την ασφάλεια των κατοίκων και των επισκεπτών της.
• Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που θέτει ο Δήμος Κω για τη δημιουργία ενός και μόνο κέντρου 24ωρης  παραμονής των παράτυπων μεταναστών; Βοήθησε η δρομολόγηση πλοίου για τη μεταφορά των προσφύγων στον Πειραιά;
Η δρομολόγηση πλοίου δεν λύνει το πρόβλημα όσο καθυστερεί η διαδικασία της ταυτοποίησης, που είναι φύσει αδύνατον να πραγματοποιηθεί στην Κω, κάτι που επισημάναμε από την πρώτη στιγμή.
Ο κ. Αβραμόπουλος και ο πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης ήταν οι μοναδικοί που κατανόησαν το πρόβλημα.
Εμείς θα συναινέσουμε στη δημιουργία ενός τέτοιου χώρου, μόνο αν πάρουμε σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις ότι η παραμονή προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε αυτό, θα είναι διάρκειας λίγων ωρών με ανώτερο όριο το 24ωρο.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι ο χώρος αυτός θα καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες και θα φρουρείται.
Πιστεύω ότι η μόνη λύση για να αποσυμφορηθούν τα νησιά του Αιγαίου, είναι η άμεση μεταφορά προσφύγων και παράνομων μεταναστών σε κέντρα και hot spot στην ηπειρωτική χώρα για να γίνεται εκεί η ταυτοποίηση τους.
Σήμερα, η διαδικασία της ταυτοποίησης στα νησιά είναι ένας εύσχημος τρόπος για να καθυστερεί η αναχώρηση προσφύγων και παράνομων μεταναστών και να εγκλωβίζονται για κάποιες μέρες οι άνθρωποι αυτοί στα νησιά.
• Ποια είναι τα συμπεράσματά σας από την επίσκεψη των κ.κ. Τίμερμαν και Αβραμόπουλου στην Κω; Γιατί δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν δομές ανάλογες με αυτές που λειτουργούν στη Μυτιλήνη;
Δεν βλέπετε τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη, που διαθέτει δύο τέτοια κέντρα;
30.000 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες μεταφέρθηκαν από τη Μυτιλήνη στην Αθήνα, αυτή την εβδομάδα, και το πρόβλημα ακόμα παραμένει.
Δεν αντιλαμβάνεστε ότι τα κέντρα λειτουργούν ως κράχτης και πόλος έλξης;
Χρειάζεται και μια πολιτική ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών πέρα από τις δράσεις που επιβάλλει η καθαρά ανθρώπινη διάσταση.
Η επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Ε.Ε κ. Τίμερμανς, του Επιτρόπου κ. Αβραμόπουλου και των άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Έγινε μετά από πρόσκληση του Δήμου Κω, αφού η ανύπαρκτη , ανεκδιήγητη  και διακοσμητική υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής ήταν απούσα, δεν υπήρχε εδώ και 7 μήνες.
Η επίσκεψη του κ. Τίμερμανς συνετέλεσε στο να αναδειχθεί στις πραγματικές διαστάσεις του το πρόβλημα, να αντιληφθούν όλοι τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην Κω. Είναι σημαντικό ότι από την Κω ανακοινώθηκε η δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα για την ταυτοποίηση και τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών αλλά και μία σειρά άλλων μέτρων.
• Πώς θα αντιμετωπίσετε το μεταναστευτικό το χειμώνα καθώς όλα δείχνουν πως οι αφίξεις των παράτυπων μεταναστών θα συνεχιστούν;
Ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνος του ούτε βεβαίως μπορεί κάποιοι να φορτώνουν τις δικές τους ανεπάρκειες και αδυναμίες στην αυτοδιοίκηση. Ελπίζω μέσα στους δύο επόμενους μήνες να έχουν δρομολογηθεί βιώσιμες και ρεαλιστικές λύσεις. Ο Δήμος Κω έχει αποδείξει ότι έχει προτάσεις και διάθεση συνεργασίας με όλους.
• Τι απαντάτε σε όλους εκείνους που σας επέκριναν για την στάση που κρατήσατε στο μεταναστευτικό;
Να δουν τι συμβαίνει στη Μυτιλήνη. Και να προετοιμάζονται για το τι θα απαντήσουν αυτοί, όταν υπάρξουν ακραία περιστατικά και καταστάσεις, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
• Ποιά είναι τα ζητούμενα του Δήμου Κω από τη νέα Κυβέρνηση καθώς εκτός από το μεταναστευτικό, οι κρατικές επιχορηγήσεις είναι στο ναδίρ για τους ΟΤΑ, ο Δημοτικός Φόρος καταργήθηκε, ενώ δεν δίνεται παράταση και για το τρέχον ΕΣΠΑ;
Εάν δεν εφαρμόζαμε ένα πρόγραμμα ανάταξης των οικονομικών του Δήμου Κω, από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, είναι βέβαιο ότι ο Δήμος Κω αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να πληρώσει ούτε τους υπαλλήλους του.
Η απώλεια του ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ σημαίνει απώλεια ετήσιων εσόδων 3,5 εκ. ευρώ. Σε όλα αυτά προσθέστε την υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης, την επιβάρυνση που είχε ο Δήμος από τις μεταναστευτικές ροές και την οικονομική αστάθεια και αβεβαιότητα που εμποδίζει κάποιους πολίτες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.
Γνωρίζουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά από την όποια κυβέρνηση αναδειχθεί από τις εκλογές, τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου, να αυξήσουμε τα έσοδά μας και κυρίως να προχωρήσουμε σε οικονομίες κλίμακας και μείωση δαπανών.
Οι Δήμοι, για να επιβιώσουν σε αυτή τη συγκυρία πρέπει να λειτουργούν με ένα σύγχρονο και λειτουργικό μοντέλο διοίκησης, να αναπροσαρμόζουν τις προτεραιότητές τους, να διαθέτουν εξωστρέφεια και ανοιχτούς ορίζοντες.
Σε ότι αφορά τα έργα του ΕΣΠΑ, είναι αδήριτη ανάγκη να υπάρξει παράταση. Με την αστάθεια και την αβεβαιότητα του τελευταίου χρόνου αλλά και τα capital controls, υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα σχεδόν τα έργα του ΕΣΠΑ έχουν σταματήσει.
• Πώς εξελίχθηκε φέτος ειδικά ο τουρισμός στην Κω;
Κινηθήκαμε με την κεκτημένη ταχύτητα της προηγούμενης χρονιάς.
Σίγουρα ο Ιούλιος θα μπορούσε να είχε απογειώσει τον τουρισμό μας και να πήγαινε καλύτερα από ότι τελικά έκλεισε. Δυστυχώς η ανεξέλεγκτη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και η αδυναμία του Κράτους να διαχειριστεί το πρόβλημα, οδήγησε σε ακυρώσεις. Για εμάς, η επόμενη χρονιά είναι κρίσιμη και δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από το Κράτος ή στην καλύτερη περίπτωση ότι έχουμε να περιμένουμε ελάχιστα πράγματα. Για αυτό και προετοιμάζουμε ήδη μια επιθετική καμπάνια προσέλκυσης επισκεπτών αλλά και αποκατάστασης της εικόνας του νησιού.
Παράλληλα είμαστε σε συζητήσεις με αεροπορικές εταιρείες για να εντάξουν την Κω στους προορισμούς τους και μέσα στο φθινόπωρο, ενδέχεται να προχωρήσουμε και σε συμφωνίες.
• Από τη διοίκηση του ΕΒΕΔ θα ζητηθεί  η στήριξη των επιχειρηματιών που  έχουν πληγεί από τα μεταναστευτικό. Θα ικανοποιήσετε αίτημα για μείωση των δημοτικών τελών για τους επιχειρηματίες που υπέστησαν ζημιές από το μεταναστευτικό;
Είναι ένα ζήτημα που εμείς θέσαμε από την πρώτη στιγμή και δεσμευθήκαμε ότι ο Δήμος, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, θα σταθεί κοντά στους πολίτες και στις επιχειρήσεις που υπέστησαν τις αρνητικές συνέπειες από το μεταναστευτικό.
Την εβδομάδα που έρχεται θα ανακοινώσω συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων στην πόλη της Κω.
dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot