Menu
Οδηγίες για την πληρωμή των φόρων σε 12 ή 24 δόσεις

Οδηγίες για την πληρωμή τ…

Στο τέλος του επόμεν...

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων!

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνω…

Μέχρι 43 βαθμούς θ...

Τι ζητάς από μία σχέση με βάση τον ωροσκόπο σου

Τι ζητάς από μία σχέση με…

Ωροσκόπος Κριός Το ...

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και τέσσερις καθηγητές Πανεπιστημίου στην Κάλυμνο σε συσκέψεις για τον τουρισμό

Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρ…

Με την Αντιπεριφερ...

ΔΩΡΕΑΝ Πρόγραμμα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά από τον ΔΟΠΑΒΣ-Δηλώστε συμμετοχή

ΔΩΡΕΑΝ Πρόγραμμα Δημιουργ…

Ε. Χατζηχριστοφή: ...

Προσλήψεις 37 ατόμων στην Π. Νοτίου Αιγαίου

Προσλήψεις 37 ατόμων στην…

Η περιφέρεια Νοτίο...

Μεθαύριο «γιορτάζουμε» δύο χρόνια capital controls - Πώς επηρεάστηκαν οι επιχειρήσεις

Μεθαύριο «γιορτάζουμε» δύ…

«Η έλευση των κεφα...

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣΠΑ: Πότε θα βγουν τα αποτελέσματα

ΕΕΤΑΑ παιδικοί σταθμοί ΕΣ…

Αυξημένος κατά 10%...

Ο... αστυνομικός Κάλιμαν προειδοποιεί: Μείνετε μακριά από τα ναρκωτικά [βίντεο]

Ο... αστυνομικός Κάλιμαν …

Με αφορμή την παγκ...

Χάνουν την απαλλαγή κατά 50% ή 100% από τον ΕΝΦΙΑ εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι

Χάνουν την απαλλαγή κατά …

Εκατοντάδες χιλιάδ...

Έως και 40% φέτος αυξημένοι φόροι λόγω των αλλαγών στην κλίμακα

Έως και 40% φέτος αυξημέν…

Ελεύθερος επαγγελματ...

Παγωτίνια με φιστικοβούτυρο

Παγωτίνια με φιστικοβούτυ…

Συστατικά400 γρ. έ...

Prev Next

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι αρχές της Κω ευθύνονται για τους πρόσφυγες που κοιμούνται στο ύπαιθρο

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Οι αρχές της Κω ευθύνονται για τους πρόσφυγες που κοιμούνται στο ύπαιθρο
jumbo-banner

Ύστερα απο τη συνάντηση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιο Κυρίτση, ενημερωθήκαμε από τον ίδιο

ότι εντός της εβδομάδας θα υποδείξει στην οργάνωση συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου αναμονής.
Ελπίζουμε πως αυτή η πρόταση θα μπορέσει να παρέχει στην οργάνωση μια κατάλληλη τοποθεσία.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου σαββατοκύριακου, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατέφθασαν στην Ελλάδα προσπαθώντας να γλιτώσουν από τη βία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και τις διώξεις. Ανάμεσα σε αυτούς οικογένειες με μικρά παιδιά, έγκυες γυναίκες και ηλικιωμένοι. Εκατοντάδες από αυτούς κατέφτασαν στην Κω με τις οικογένειες τους, με την ελπίδα να βρουν ένα ασφαλές καταφύγιο. Όμως, εξ αιτίας της απουσίας μιας επίσημης δομής υποδοχής στο νησί, οι άνθρωποι αυτοί έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε στέγαση, σίτιση και εγκαταστάσεις υγιεινής, ενώ πολλοί από αυτούς είναι υποχρεωμένοι να κοιμούνται στο ύπαιθρο.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δραστηριοποιούμαστε στο νησί της Κω από τον Μάρτιο του 2015 παρέχοντας ιατρική, υγειονομική και ανθρωπιστική βοήθεια στους ανθρώπους που καταφθάνουν στο νησί. Από την έναρξη των δραστηριοτήτων μας, έχουμε επανειλημμένα απευθύνει εκκλήσεις προς τις τοπικές και κεντρικές αρχές να υποδείξουν το κατάλληλο σημείο όπου θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένας χώρος αναμονής προσφύγων και μεταναστών, χωρίς όμως αντίκρισμα.

Έπειτα από μήνες προσπαθειών, με τους ανθρώπους να παραμένουν εκτεθειμένοι στις καιρικές συνθήκες και με τον χειμώνα να πλησιάζει, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καταθέσαμε επίσημο αίτημα παραχώρησης του χώρου στάθμευσης που βρίσκεται εντός της αδόμητης αρχαιολογικής ζώνης του Ρωμαϊκού Ωδείου και όχι το ίδιο το Ρωμαϊκό Ωδείο, όπως εσφαλμένα αναφέρθηκε σε διάφορα τοπικά μέσα. Η πρόταση αυτή φάνταζε ως η καλύτερη δυνατή ενδιάμεση λύση για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών αυτών των ανθρώπων που εκδιώχθηκαν από τις εστίες τους λόγω ακραίων καταστάσεων βίας και την διασφάλιση ανθρώπινων και αξιοπρεπών συνθηκών για τις ευπαθείς περιπτώσεις, τις οικογένειες με μωρά και παιδιά, τις εγκύους και τους ηλικιωμένους.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαμε καταστήσει σαφές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ότι η πρόταση αυτή αφορά την διαμόρφωση ενός προσωρινού χώρου αναμονής των ανθρώπων που περιμένουν να καταγραφούν, προκειμένου να προστατεύονται από τις χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες και να έχουν πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής. Δεν υπήρχε καμία πρόθεση από την πλευρά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να δημιουργηθεί ένας προσφυγικός καταυλισμός ή κάποιο κέντρο καταγραφής. Επιπλέον, οι επίσημες αρχές είχαν πλήρη ενημέρωση καθ’ όλα τα στάδια της διαδικασίας• σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Σήμερα, ο μόνος διαθέσιμος χώρος δίπλα στο αστυνομικό τμήμα όπου μπορούμε να παρέχουμε κάποια βασική βοήθεια, δεν επαρκεί για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που υπάρχουν. Ωστόσο συνεχίζουμε να καταβάλουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες, όπως και πολλοί εθελοντές της Κω, για να παρέχουμε την αναγκαία βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους.

Την 16η Νοεμβρίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο της Κω, κ. Γεώργιο Κυρίτση, με τον οποίο συζητήσαμε για το συγκεκριμένο θέμα του χώρου αναμονής. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ενημερωθήκαμε από τον κύριο Κυρίτση ότι εντός της εβδομάδας θα υποδείξει στην οργάνωση συγκεκριμένες εναλλακτικές προτάσεις για τη διαμόρφωση ενός κατάλληλου χώρου αναμονής. Ελπίζουμε πως αυτή η πρόταση θα μπορέσει να παρέχει στην οργάνωση μια κατάλληλη τοποθεσία.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης αυτής, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επιθυμούμε να καταθέσουμε εκ νέου την έκκλησή μας στις αρχές να παρέχουν ανθρώπινες και αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και φιλοξενίας των προσφύγων και των μεταναστών που καταφτάνουν καθημερινά στην Κω, αλλά και σε άλλα νησιά της Ελλάδας. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί των αφίξεων την τελευταία εβδομάδα, οι άνθρωποι αυτοί θα συνεχίσουν να κάνουν αυτό το επικίνδυνο ταξίδι, προκειμένου να εξασφαλίσουν για αυτούς και τις οικογένειες τους το δικαίωμα μιας καλύτερης και ασφαλούς ζωής.

Η υπόδειξη μιας άμεσης και αποτελεσματικής λύσης είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών για αυτούς τους ανθρώπους που έχουν περάσει ήδη τόσα πολλά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

H Kostoday.com δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο, καθώς θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του, χωρίς να σημαίνει ότι αυτές εκφράζουν την ηλεκτρονική μας εφημερίδα. Σχόλια υβριστικά ή συκοφαντικά θα διαγράφονται αυτόματα χωρίς προειδοποίηση. Παρακαλούμε πολύ προσπαθήστε οι συζητήσεις να γίνονται σε ευπρεπή πλαίσια. Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

loading...
επιστροφή στην κορυφή

Επαγγελματικός Οδηγός