Αφιέρωμα: "Κως για όλους"!

Ιούλιος 18, 2015
jumbo-banner

Οι αχανείς χρυσές ακτές, τα... αναμνηστικά που άφησε διάσπαρτα η πλούσια ιστορία του, η στρατηγική θέση του μια ανάσα από τα τουρκικά παράλια και το γεγονός ότι ανακινεί διαρκώς τα πράγματα στο τουριστικό ταμπλό επανεφευρίσκοντας τον εαυτό του κάνουν το νησί του Ιπποκράτη ένα «γερό χαρτί» για να ποντάρετε το καλοκαίρι σας.

Αχανείς, λευκές παραλίες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και καταγάλανα νερά χρωματίζουν το περίγραμμα του νησιού των Δωδεκανήσων. Στις ξαπλώστρες του Paradise, της πιο όμορφης και φημισμένης παραλίας του νησιού που μεσολαβεί ανάμεσα στη Λαγκάδα και το ακρωτήρι Χελώνα θα κάνετε το καλύτερο μαύρισμα. Στα ρηχά νερά της Καρδάμαινας θα συναντήσετε κυρίως τουρίστες από το εξωτερικό που ήρθαν στην περιοχή για το έντονο nightlife.

Το ηφαιστειογενές υποθαλάσσιο έδαφος και οι θερμές πηγές της παραλίας στα Θερμά εξηγούν την μαύρη άμμο και τα ζεστά νερά που τιμούν οι επισκέπτες του νησιού και τους μήνες του φθινοπώρου. Για μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά και θαλασσινά εδέσματα κινηθείτε προς το Καμάρι στον Κέφαλο ενώ στην περίπτωση που δεν θέλετε να απομακρυνθείτε πολύ από την πόλη η Λάμπη ή αλλιώς Κούμπουρνο και το Ψαλίδι είναι οι παραλίες σας. Εάν η πυξίδα σας δείχνει το Βορρά, βουτάτε στον Άγιο Ιωάννη, το Τιγκάκι, το Μαρμάρι και το Μαστιχάρι. Τέλος, η κεφάτη κατάσταση που δημιουργεί το beach bar στον Άγιο Φωκά μαζεύει καθημερινά το νεαρόκοσμο.

Η παραλία Τιγκάκι.

Το σίγουρο είναι ότι στην Κω δεν θα βαρεθείτε ούτε στιγμή. Με αφετηρία το λιμάνι ξεκινά και αναπτύσσεται ένας λαβύρινθος από στενά που οδηγεί στα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού αλλά και στα hot spots της νυχτερινής διασκέδασης. Η πιάτσα των ταξί οριοθετεί την αρχή της «κόκκινης ζώνης» του bar hopping, τον δρόμο του... αλκοόλ που ακολουθούν ευλαβικά Έλληνες και ξένοι επισκέπτες. Την ίδια ώρα, η ακτή Κουντουριώτη έχει συγκεντρώσει πολλά από τα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία και η περιοχή της αγοράς του Δήμου τις καφετέριες. Μην περιοριστείτε όμως μόνο στην πρωτεύουσα του νησιού. Η Αντιμάχεια, το Ασφενδιού, η Καρδάμαινα, ο Κέφαλος και το Πυλί βρίσκονται ψηλά στη λίστα με τα γραφικά χωριά στα οποία θα σας βγάλει οπωσδήποτε ο δρόμος.

Άλλη λίστα και μάλιστα μακριά περιλαμβάνει τα αξιοθέατα του νησιού που θα ξεκλέψουν κάποιες από τις ώρες των διακοπών σας. Το εμβληματικό Κάστρο της Νεραντζιάς στην ανατολική πλευρά του λιμανιού που κάποτε αποτελούσε σημαντική οχύρωση της Κω τώρα είναι γνωστό ως ένα από τα αρτιότερα αρχιτεκτονικά διαμάντια που χάρισε στα Δωδεκάνησα η εποχή των Ιπποτών. Το εσωτερικό του περίβολου του κοσμούν αρχαίες επιγραφές, ιπποτικά επιγράμματα και ανάγλυφα, ενώ εντός του κάστρου σώζονται μεταξύ άλλων φυλάκια, επάλξεις, μεταπύργια, αποθήκες και τα ερείπια ενός βυζαντινού ναού. Η γνωστή και από τον ελληνικό κινηματογράφο Λεωφόρος των Φοινίκων που θα ακολουθήσετε προς την πόλη ήταν η τάφρος του Κάστρου μέχρι το 1878. Από το Μεσαιωνικό τείχος που περιέκλειε μέρος της αρχαίας πόλης σώζονται ορισμένα τμήματα και το βορεινό κομμάτι του στηρίζει τον Πλάτανο του Ιπποκράτη, στη σκιά του οποίου λέγεται ότι δίδασκε ο πατέρας της ιατρικής.

Το Ασκληπιείο κοντά στην πόλη είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος μέσα σε μια κατάφυτη έκταση γεμάτη κυπαρίσσια και πεύκα.

Το Ασκληπιείο κοντά στην πόλη είναι ένας σημαντικός αρχαιολογικός χώρος μέσα σε μια κατάφυτη έκταση γεμάτη κυπαρίσσια και πεύκα ενώ το Ρωμαϊκό Ωδείο λειτουργούσε ως έδρα της Γερουσίας και χώρος διεξαγωγής μουσικών αγώνων. Άλλα οχυρωματικά έργα που θα συναντήσετε είναι το μεσαιωνικό Κάστρο της Αντιμάχειας που έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες στον ομώνυμο οικισμό και τα κάστρα στο Πύλι και στον Κέφαλο. Ταφικά μνημεία έχουν διασωθεί  στον παλαιοχριστιανικό οικισμό της αρχαίας Αλάσαρνας, δηλαδή τη σύγχρονη Καρδάμαινα.

Η Κως του σήμερα «ψάχνεται» να γεμίσει την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής σας. Οι ποδηλάτες θα λατρέψουν τις δίτροχες βόλτες στη φύση μιας και το ήπιο ανάγλυφο της Κω ενδείκνυται για ποδηλασία. Είτε είστε αρχάριοι είτε πιο προχωρημένοι στο σπορ υπάρχουν κατάλληλες οργανωμένες εκδρομές με mountain bikes σε διαδρομές χαμηλής, μέτριας και υψηλής έντασης. Ιστιοπλοϊκά κάνουν το γύρο της Κω, πιάνουν ξηρά σε κοντινά μικρονήσια και βολτάρουν στο Αιγαίο με φόντο το ηλιοβασίλεμα. Εάν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία αναζητήστε το δρομολόγιο που σας ταιράζει στη μαρίνα. Η ιππασία στις ακτές και  τα μαθήματα windsurfing και kitesurfing έρχονται να εμπλουτίσουν το πακέτο των δραστηριοτήτων που «φοριούνται πολύ» στην Κω.

Αχανείς, λευκές παραλίες μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι και καταγάλανα νερά χρωματίζουν το περίγραμμα του νησιού των Δωδεκανήσων.

Το καλοκαίρι θα πετύχετε διάφορες εκδηλώσεις με τα «Ιπποκράτεια» να είναι ο μεγαλύτερος θεσμός του τόπου. Το ημερολόγιο γεμίζει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο με εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής και φωτογραφίας, θεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές, συναυλίες και βραδιές με τοπικά χορευτικά συγκροτήματα. Ανάλογο ύφος έχουν και τα «Αλασάρνια» που λαμβάνουν χώρα στα Καρδάμαινα. Κάθε Κυριακή στο χώρο του Ασκλιπιείου γίνεται αναπαράσταση του «Όρκου του Ιπποκράτη», ενώ στα τέλη του Αυγούστου το χωριό Μαστιχάρι κυριολεκτικά στάζει μέλι από τα γλυκά της ετήσιας «Γιορτής Μελιού»!

Το Μπόντρουμ των απέναντι, το γνωστό τουριστικό θέρετρο της Τουρκίας είναι μόλις μια ώρα μακριά από το λιμάνι με συμβατικό πλοίο. Το Μαστιχάρι συνδέεται με την όμορφη Κάλυμνο, το ήσυχο νησί των σφουγγαράδων και τα Καρδάμαινα με τις ηφαιστειακές παραλίες της Νίσυρου. Και για τα δύο νησάκια σαλπάρετε και από την Κω. Η Τήλος της άγονης γραμμής είναι ο προορισμός των κατασκηνωτών και η Χάλκη ο παράδεισος των αναχωρητών. Στο λιμάνι της Κω δένουν πλοία που ξεκινούν από τον Πειραιά και τα υπόλοιπα Δωδεκάνησα, όπως επίσης και νησιά των Κυκλάδων όπως η Σύρος, η Πάρος και η Αμοργός. Η Κως διαθέτει και αεροδρόμιο.

naftemporiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot