dimarxos big

Αλληλεγγύη Κως: Η κατάσταση είναι άκρως εκρηκτική και η στιγμή μιας τέτοιας (σ.σ. ρατσιστικής) εκδήλωσης δεν θα αργήσει πολύ

Αύγουστος 13, 2015 Comments (1)
jumbo-banner
Χατζημάρκος

Οι διαρκής ένταση που καλλιεργείται, κυριαρχεί και ενισχύεται δεν θα αργήσει να πυροδοτήσει την έκρηξη.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, είναι εύκολα αντιληπτές οι συνέπειες:
Να θυματοποιηθούν ακόμα μια φορά αθώοι και ανυπεράσπιστοι άνθρωποι Να πληγεί άμεσα ο τουρισμός και η οικονομία του νησιού Να συνδεθεί το όνομα της Κω με τον ρατσισμό, άπαξ διά παντός Να τρωθεί ανεπανόρθωτα η κοινωνία της Κω από το σαράκι του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας»

Δυστυχώς, επαληθευθήκαμε πολύ γρήγορα, με μια μόνο μικρή διαφοροποίηση: Δεν ήταν η αφρων ενέργεια κάποιου θερμοκέφαλου “υπερπατριώτη”, αλλά σειρά σπασμωδικών, ασυντόνιστων και αποσπασματικών ενεργειών των αρμοδίων και μη αρμοδίων υπευθύνων, που διαχειρίστηκαν το πρόβλημα. Σήμερα η κατάσταση που επικρατεί είναι πλέον χωρίς επιστροφή. Το έγκλημα κατά του νησιού και των κατοίκων του, έχει ολοκληρωθεί. Υπάρχουν, πάντα βέβαια, δυνατότητες για το χειρότερο. Η Κως ήδη έχει διαγραφεί από τους τουριστικούς χάρτες με ακέραια την ευθύνη όσων επέλεξαν, εφάρμοσαν και έδωσαν κάλυψη (ηθική και ουσιαστική) τις διαδοχικές επιχειρήσεις – σκούπα στα πάρκα της πόλης. Και βέβαια, η καταστροφή δεν οφείλεται στο ότι γέμισε η πόλη “λαθρομετανάστες”, που “λιάζονται” τζάμπα (τρόπος του λέγειν) δίπλα στους αγγελικούς μας τουρίστες, αλλά γιατί τα μάτια τα δικά μας και της ευρώπης ολόκληρης γέμισαν με εικόνες ντροπής και πλημμύρισαν από δάκρυ για το ξεδιάντροπο πλήγμα στην έννοια του ανθρωπισμού.

Το δημοσίευμα της Daily Mail για το οποίο ξεσηκώθηκε θύελα διαμαρτυριών και διαβημάτων των τοπικών παραγόντων, ωχριά μπροστά στη σημερινή κατάσταση, που οι ίδιοι επέλεξαν για το “καλό” του τόπου. Αν, για κάποιο λόγο, προσλαμβάναμε εταιρεία καταστροφής του νησιού, δεν θα τα κατάφερνε τόσο καλά και τόσο γρήγορα, όσο η συγκεκριμένη ομάδα διαχείρισης του προβλήματος. Χθες, στο παλιό ΑΝΤΑΓΟΡΑΣ οι λιποθυμίες ήταν δεκάδες. Πρόσφυγες (ναι, πρόσφυγες, όχι μετανάστες) ήταν αυτοί που έπεφταν ο ένας μετά τον άλλο (πάνω από 100 άτομα), λιπόθυμοι, και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο να μαθαίναμε από κάποια επίσημη πηγή τον ακριβή αριθμό. Επί δυό μέρες χωρίς νερό και φαγητό, εγκλωβισμένοι σε μια εξοντωτική διαδικασία, όλη τη μέρα εκτεθειμένοι στον καυτό ήλιο, άντρες, γυναίκες και παιδιά. Κι αν μέχρι τώρα δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής, οφείλεται καθαρά στον παράγοντα τύχη. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ αντιστάθηκε και θα συνεχίσει να αντιστέκεται στην εξόντωση των ανθρώπινων ψυχών. Με όλες τις δυνάμεις και τα εφόδια που είχε, έσπευσε από το πρωί να μοιράσει τα νερά και τους χυμούς και ό,τι άλλο είχε στη διάθεσή της, στους ανθρώπους που βρίσκονται στο στάδιο. Ανέλαβε τη διανομή του νερού και την παρασκευή και διανομή των 2000 περίπου σάντουιτς, που κάλυψε οικονομικά η περιφέρεια. Θα συνεχίσει και σήμερα να είναι παρούσα και τις επόμενες μέρες και όσο χρειαστεί, υπηρετώντας τις αξίες του ανθρωπισμού. Με απανωτές επιχειρήσεις – σκούπα (ας πληροφορήσει τον λαό της Κω κάποιος αρμόδιος τον φορέα που τις διεξήγαγε), αποτέλεσμα πλήρους ανευθυνότητας και παντελούς έλλειψης σχεδιασμού, οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν βίαια από τα πάρκα της πόλης στο γήπεδο, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία απολύτως πρόβλεψη και προετοιμασία στο θέμα της απαραίτητης υποδομής για μια τέτοια ενέργεια.

Σε δελτίο τύπου στις 09/08/15 γράφαμε: “λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυσκολία εξεύρεσης οργανωμένου χώρου για άμεση μετακίνηση του πληθυσμού, είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα των μέτρων για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος, που εμφανίζεται στα πάρκα της πόλης, καλώντας τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσουν άμεσα (από αύριο) για την προσωρινή ή και μόνιμη εγκατάσταση ικανού αριθμού από τουαλέτες και ντουζιέρες, με αντίστοιχη αποχετευτική υποδομή, σε κατάλληλα σημεία της περιοχής”. Δύο μέρες μετά, οι πρόσφυγες βρέθηκαν σε χώρο χωρίς νερό, χωρίς τουαλέτες (δύο τουαλέτες του σταδίου για 2000-3000 άτομα σε σημείο μη προσβάσιμο) και χωρίς σημείο σκιάς σε όλη την έκταση του σταδίου. Οι 5-6 χημικές τουελέτες, τοποθετήθηκαν τη δεύτερη μέρα και όχι, όπως έπρεπε, πριν ανοίξει ο χώρος, για να υποδεχθεί τη διαδικασία της ταυτοποίησης. Επί 2 μήνες μοιράζαμε φαγητό σε πεντακόσιους ή και χίλιους εξαθλιωμένους μετανάστες και πρόσφυγες, χωρίς καν την παρουσία της Αστυνομίας, και δεν άνοιξε ρουθούνι. Ακόμα και όταν σταματήσαμε να δίνουμε φαγητό, δεν σταματήσαμε να δεχόμαστε την ευγένεια και την ευγνωμοσύνη των ανθρώπων του Καπταιν Ηλιας, για λογαριασμό όλης της κοινωνίας. Αγωνιστήκαμε απολύτως συνειδητά για να αποτρέψουμε τις σημερινές εξελίξεις, όπως αυτές αναφέρονται στην αρχή του παρόντος, στην τοπική κοινωνία. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ σε αντίθεση με τους αλαλαγμούς και τις κραυγές του παραλογισμού, αρθρώνει τον ψύχραιμο λόγο της υπευθυνότητας και της λογικής. Η κοινωνία της Κω είναι στο πλευρό της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, περιβάλλοντάς την με την εμπιστοσύνη της για τις επιλογές και την πρακτική της. Είναι λίγοι αυτοί που κτυπούν τα τύμπανα του πολέμου και τους τενεκέδες του παραλογισμού και προσπαθούν να καλύψουν τις φωνή της λογικής.

Παρ’ όλη, όμως, τη φασαρία που κάνουν, η φωνή αυτή φτάνει και ακούγεται στ’ αυτιά του καθενός. Ανακαλύφθηκαν εχθροί, οργανωμένοι στρατοί εισβολέων, που έχουν καταλάβει την πόλη μας (αλήθεια, οι στρατηγοί μας πού βρίσκονταν εκείνη την ώρα;). Αν και επί 2,5 μήνες καθημερινής παρουσίας σε όλα τα μέτωπα, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν κλήθηκε από κανένα να καταθέσει γνώση και άποψη για τα πράγματα, εύκολα έκλεισαν το μάτι σε κάποιους, οι οποίοι εμφανιζόμενοι γενικά και αόριστα ως “πολίτες”, βιαιοπράγησαν εναντίον εξαθλιωμένων ανθρώπων μέσα στο γήπεδο, παρουσία της αστυνομίας, και πιθανότατα, από τη στιγμή που κάμερες και δημοσιογράφοι είχαν αποκλειστεί εκτός του γηπέδου, μόνον η δική μας παρουσία, των μελών της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ήταν αυτή που απέτρεψε τα χειρότερα. Από τη νομιμότητα στην παρανομία το πέρασμα είναι εύκολο, το αντίθετο είναι δύσκολο και χρειάζεται μια σκέψη παραπάνω να το αντιληφθείς, όταν αναλαμβάνεις, χωρίς επίσημη αναθεση, τη βρώμικη δουλειά των πολιτικά εμπλεκομένων.

Εμείς, η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ, συσπειρώνοντας γύρω μας το σύνολο των νοήμονων πολιτών, θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε εκεί που οι περιστάσεις απαιτούν, παρακάμπτοντας τους δημοτικούς συμβούλους, που προσπαθούν να μας εμποδίσουν να δώσουμε σάντουιτς και νερό σε παιδιά και γυναίκες και εισπνέοντας μαζί τους τα δακρυγόνα, που πέφτουν απλά και μόνο για να ανοίξει ο δρόμος να περάσουν ανενόχλητοι οι ύπατοι των αποφάσεων. Μαζί μας, φορώντας το κόκκινο περιβραχιόνιο της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, θα μπορούν να βρίσκονται και όσοι μέχρι τώρα δεν μπόρεσαν να βρούν κοντά μας, όσοι δεν θέλουν να συνδέσουν το όνομά τους με τις σελίδες του χρονικού της καταστροφής της Κω.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ

Σχόλια  
κωστας
0 #1 κωστας 14-08-2015 07:52
Καλα αυτα που λες....ωραια....για σταματα και δες λιγο πιο περα...και λιγο στο μελλον......Α...και κατι αλλο ...ξερεις τι αντιμετωπιση θα ειχαν ολοι αυτοι στην Γερμανια,Γαλλια,Σουηδια...και τα λοιπα....?Μηλαμε για πολυ ξυλο...Εμεις εδω ειμαστε πολυ ελαστικοι...αφου οι ξενοι το ελεγαν...γιατι δεν τους περιοριζεται....
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot