ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΩΣ: Ο Δήμος της Κω φέρει αποκλειστική ευθύνη για τις δυσάρεστες καταστάσεις που θα ακολουθήσουν

Σεπτέμβριος 20, 2015
jumbo-banner

Με αφορμή τη διανομή φρούτων (ροδάκινα και νεκταρίνια), η οποία εξαγγέλθηκε από τον Δήμο Κω σε συνεργασία με τους εταίρους της Σύμπραξης Κοινωνικών φορέων

(η οποία δημιουργήθηκε στην Κω στο πλαίσιο του προγράμματος Επισιτισμού του Υπουργείου Εργασίας και υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο), και την πρόσφατη συνεδρίαση των μελών της Σύμπραξης, στην οποία κλήθηκε και συμμετέσχε η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ, η ομάδα μας δηλώνει ότι στηρίζει έμπρακτα όλες τις δράσεις αλληλεγγύης απέναντι σε όλες τις ομάδες πληθυσμού, που χρήζουν επισιτιστικής ή/και άλλης βοήθειας.

Επίσης, δηλώνουμε ότι έχουμε την πρόθεση να συμμετέχουμε στη συγκεκριμένη δράση, αναλαμβάνοντας τη διανομή των ποσοτήτων, που θα μας διατεθούν από πλευράς Δήμου για τους προσωρινά διαμένοντες στην Κω και, εάν παραστεί ανάγκη, να συμμετέχουμε και στην υπόλοιπη διαδικασία.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΚΩΣ συμμετέχει, από τα τέλη Ιουνίου, στη Σύμπραξη Κοινωνικών Φορέων για το πρόγραμμα Επισιτισμού, ως άτυπη ομάδα και από την πρώτη στιγμή υποστήριξε τη διερεύνηση της δυνατότητας ένταξης των προσωρινά διαμενόντων (πρόσφυγες και μετανάστες) στο πρόγραμμα επισιτισμού, ώστε να εξασφαλιστεί με ευρωπαϊκά κονδύλια η σίτιση των πληθυσμών αυτών.
Πέραν της εξυπηρέτησης της βασικής ανάγκης της σίτισής τους, σε μια συστηματική και καλά οργανωμένη βάση, ενέργεια που υπαγορεύεται από την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας, μια τέτοια επιλογή συνοδεύεται από πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, μεταξύ των οποίων:

 να υποστηριχθεί η σίτιση των προσφύγων και μεταναστών από Ευρωπαϊκά κονδύλια.
 να μην επιβαρύνεται η, ήδη επιβαρυμένη λόγω της οικονομικής κρίσης, τοπική κοινωνία με το κόστος της σίτισης των πληθυσμών αυτών και
 να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική αγορά από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διατεθούν για το σκοπό αυτό.

Η ομάδα μας θα συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους” (ΕΒΥΣ/ΤΕΒΑ), θέτοντας στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας τις δυνάμεις της και τη γνώση της που αποκόμισε από τη μέχρι τώρα ενασχόλησή της με τη διανομή υλικού στους πληθυσμούς αυτούς.

Ωστόσο, δεν μπορούμε παρά να διαμαρτυρηθούμε ακόμα μια φορά, μαζί με όλους τους πολίτες της Κω (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) για την κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή του κάστρου. Πρόκειται για συνθήκες εξαθλίωσης των ανθρώπων αυτών, πέρα από κάθε έννοια σεβασμού στην αξία του ανθρώπου (όπως αυτό προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον χάρτη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), συνθήκες που μας προσβάλλουν όλους ως έλληνες πολίτες και επιπλέον συντελούν στη δυσφήμιση της τοπικής κοινωνίας προς κάθε κατεύθυνση.

Η ανησυχία όλων των πολιτών είναι έντονη σχετικά με την εξέλιξη των πραγμάτων τις επόμενες μέρες, όταν η βροχή, ο αέρας και το κύμα θα παρασύρουν τις σκηνές των προσφύγων, που έχουν εκτοπιστεί στα όρια της θαλασσογραμμής, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία ακόμα και μικρών παιδιών.

Ακόμα μεγαλύτερη είναι η ανησυχία όλων μας, όταν σκεφτόμαστε ότι, στο επόμενο διάστημα πολύ περισσότεροι θα είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί και πολύ πιο δύσκολη η αντιμετώπιση των προβλημάτων, που θα προκύψουν, αν δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για αυτό.

Ο Δήμος της Κω έχει την αρμοδιότητα και την υποχρέωση να δώσει λύση στο πρόβλημα. Έχει τη δυνατότητα, στα πλαίσια μιας αγαστής συνεργασίας, να αποδεχθεί τη βοήθεια που προσφέρουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και άλλες οργανώσεις και να αξιοποιήσει την προσφορά όλων των εθελοντικών ομάδων της Κω, προκειμένου να σταματήσει η εξαθλίωση και η προσβολή της αξιοπρέπειας των προσφύγων και των Κώων, δίνοντας μια προσωρινή λύση στο σημερινό πρόβλημα, μέχρι τη δημιουργία του Κέντρου Υποδοχής, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη για την Κω.

Όσο επιλέγει την αδράνεια και την άρνηση στην αναζήτηση ουσιαστικών λύσεων για την ανακούφιση των πληθυσμών αυτών, αναλαμβάνει και την αποκλειστική ευθύνη για τις δυσάρεστες καταστάσεις, που θα ακολουθήσουν για τους ίδιους τους πρόσφυγες αλλά και για την τοπική κοινωνία.

Ομάδα Πολιτών Κω
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ - ΚΩΣ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot