ΈΣΚΑΣΕ ΒΟΜΒΑ στο χθεσινό Δ.Σ για το μοντέλο του ΔΗΡΑΣ & τα χρέη της ΕΔΗΚ (φωτο- βίντεο)

Μάιος 05, 2015 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, που ξεκινούσε από πολιτικές αντεγκλήσεις και κατέληγε σε σαρκαστικούς υπαινιγμούς, διεξήχθη, χθες το Δημοτικό Συμβούλιο Κω. 

Παρόντες ήταν 26 δημοτικοί σύμβουλοι, με κάποιες δικαιολογημένες απουσίες.

Από την έναρξη του άρχισαν οι έντονες αντιδράσεις με την Κική Μακρή για την μετάδοση του Δ.Σ. μέσω Youtube, κίνηση την οποία χαρακτήρισε απεργοσπαστική, για το λόγο αυτό και αποχώρησε (μετά την ανακοίνωση της Παπαχρήστου). Ο Γ. Κυρίτσης εξήγησε ότι η μετάδοση μπορούσε να πραγματοποηθεί και μέσω τηλεόρασης πράγμα που δεν έκαναν. 

Η βόμβα έσκασε όταν η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ε. Παπαχρήστου ανακοίνωσε ότι η μονομετωχική ΕΔΗΚ έχει χρέη από ΙΚΑ, ΔΟΥ, τράπεζες και διάφορους, προς τον Δήμο Κω. Η επιχείρηση χρησιμοποιώντας τα φορολογικά στοιχεία της ΕΔΗΚ εισέπραττε έσοδα αλλά παράλληλα δημιουργούσε οικονομικές υποχρεώσεις εις βάρος του Δήμου Κω όπως ΙΚΑ, και στην ΔΟΥ πέρα των μισθωμάτων των τελών κοινοχρήστων χώρων και του εξοπλισμού που χρησιμοποιούσε και δεν καταβλήθηκαν στο Δήμο. Αυτό θα αναγκάσει τη Δημοτική αρχή να προσφύγει στη δικαιοσύνη και στα κρατικά ελεγκτικά όργανα, ώστε ο υπεύθυνος να αναλάβει τις ευθύνες του. 

Τα αίματα άναψαν με την εισήγηση του δημάρχου για το θέμα του ΔΗΡΑΣ.. Εν ολίγοις ο Γ. Κυρίτσης ανακοίνωσε ότι το μοντέλο του ΔΗΡΑΣ που ξέρατε τελείωσε.. Δεν θα κλείσει αλλά θα είναι ανοιχτό μέσο ενημέρωσης με μικρό αριθμό εργαζομένων και εθελοντές, που έχουν διάθεση να προσφέρουν στον τόπο τους. Ενώ ξεκαθάρισε μεταξύ άλλων πως όλα τα οφειλόμενα θα καταβληθούν μέχρι το τελευταίο ευρώ και πως ο ΔΗΡΑΣ θα μετεξελιχθεί.

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΔΗΡΑΣ

Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα άλλο θέμα. Το θέμα που έχει ανακύψει με το ΔΗΡΑΣ.
Υπενθυμίζω και επισημαίνω ότι προγραμματική μας δέσμευση ήταν η αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του ΔΗΡΑΣ.
Η δέσμευση αυτή έγινε εντολή από την ψήφο των πολιτών.
Τι περιλαμβάνει αυτή η δέσμευση.

-Τη μείωση του λειτουργικού κόστους του ΔΗΡΑΣ.

-Τη μετατροπή του σε βήμα έκφρασης για νέα παιδιά με ταλέντο και ιδέες , που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά. Γιατί υπάρχουν και τέτοιοι όπως είδατε.

-Την αλλαγή της εικόνας του. Τέλος στο ΔΗΡΑΣ που ήταν προπαγανδιστικός μηχανισμός της εκάστοτε δημοτικής αρχής.

Θα σας αιφνιδιάσει αυτό που θα πω, αλλά έχω και ό ίδιος ευθύνες, για το γεγονός ότι την προηγούμενη θητεία μου, την περίοδο 2006-2010, δεν τόλμησα να αλλάξω το μοντέλο λειτουργίας του ΔΗΡΑΣ.

Πολύ σπάνια έχει ακουστεί αυτοκριτική από ένα Δήμαρχο σε αυτή την αίθουσα.

Οι πολίτες της Κω δεν έχουν ακούσει ξανά ένα Δήμαρχο να παραδέχεται λάθη που έκανε.

Απέναντι μας βρίσκονται αρκετοί αλάνθαστοι που δεν έχουν τολμήσει να αρθρώσουν ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έως σήμερα.
Ούτε για το πρόβλημα που οι ίδιοι δημιούργησαν στην ομαλή χρηματοδότηση του ΔΗΡΑΣ.
Και υπάρχουν και πολλοί από αυτούς, που αισθάνονται αναντικατάστατοι και κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες που τους καταψήφισαν, δεν έχουν καταλάβει 11 μήνες μετά, τι έγινε.
Γιατί αποδοκιμάστηκαν με τόσο ηχηρό τρόπο.
Αυτή είναι η νοοτροπία και η συμπεριφορά που ηττήθηκε στις εκλογές.

Για να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος.

Ο ΔΗΡΑΣ όπως τον ξέρατε, τελείωσε.

Ο ΔΗΡΑΣ που πρόβαλλε ανύπαρκτα έργα και ανύπαρκτη λύση προβλημάτων, τελείωσε.

Θυμάστε μήπως τα ρεπορτάζ, σε διατεταγμένη υπηρεσία, για το πρόβλημα του νερού που είχε λυθεί στο τρίγωνο;
Πριν ένα χρόνο ήταν όλα αυτά.
Eίχε λυθεί το πρόβλημα ή ήταν μια χονδροειδής προπαγάνδα εικονικής πραγματικότητας;

Έσωσε την τότε δημοτική αρχή αυτή η προπαγάνδα;
Συνετρίβη, και ιδιαίτερα στην περιοχή που υποτίθεται ότι είχε λύσει το πρόβλημα.

Λοιπόν , αυτή η παρωχημένη λειτουργία, αυτό το όνειδος δεν θα επαναληφθεί.
Αυτός ο ΔΗΡΑΣ τελείωσε.
Και όσοι δεν πήραν το μήνυμα της ψήφου των πολιτών , να το πάρουν επιτέλους έστω και αργά και να το συνειδητοποιήσουν.

Στο πρόβλημα τώρα που έχει ανακύψει με την επίσχεση εργασίας των εργαζομένων.
Πότε και πως ανέκυψε;
Δεν πρέπει αυτό να το αναγνωρίζουν και να το επισημαίνουν κάποιοι στις τοποθετήσεις τους;

Το πρόβλημα της επίσχεσης, οφείλεται στο ότι η νέα διοίκηση της ΔΗΡΑΣ δεν θέλει ή δεν πληρώνει τους εργαζόμενους ή γιατί δεν της το επιτρέπει ο Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου;

Γιατί δεν το αναφέρουν κάποιοι αυτό στις δημόσιες τοποθετήσεις τους;
Και αναφέρομαι σε όσους διατυπώνουν δημόσιο λόγο, στους εργαζόμενους και στις άλλες παρατάξεις, πλην του εντός εισαγωγικών Οράματος, από το οποίο δεν έχω τέτοια απαίτηση γιατί πολύ απλά οι ίδιοι δημιούργησαν το πρόβλημα.

Πρόβλημα που οφείλεται στην μη εναρμόνιση του καταστατικού, ώστε να καταστεί λειτουργικό μέσα σε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο.
Δεν το έκαναν και αυτό το πρόβλημα κληθήκαμε να το διαχειριστούμε εμείς και όσοι διατηρούν αμφιβολίες σας παραπέμπω στον Επίτροπο.

Εμείς προχωρήσαμε στην τροποποίηση, κάναμε και τις ανάλογες ενέργειες στο Υπουργείο Εσωτερικών, θέτοντας το ζήτημα ενώ υπήρξε και ερώτηση του Βουλευτή του κ.Καματερού, η απάντηση της οποίας και οι γνωμοδοτήσεις βρίσκονται για επεξεργασία στα χέρια της αποκεντρωμένης διοίκησης και του επιτρόπου.

Θέλω να γίνουν ξεκάθαρα δύο πράγματα:

1ον. Δεν θα κλείσει ο ΔΗΡΑΣ. Γιατί αν κλείσει ή τεθεί σε εκκαθάριση θα χαθεί και η συχνότητα. Η συχνότητα δεν θα χαθεί, όσο και αν το θέλουν κάποιοι.

2ον. Η νέα δημοτική αρχή θέλει να αλλάξει το ΔΗΡΑΣ. Γιατί αν ήθελε να τον κλείσει δεν θα εξέδιδε ένταλμα χρηματοδότησης 150.000 ευρώ ούτε θα πάσχιζε να επιλύσει ένα πρόβλημα που άλλοι δημιούργησαν και μας κληροδότησαν.

Τι σημαίνει όμως αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας του ΔΗΡΑΣ.
Θα είμαι και πάλι ξεκάθαρος αλλά και σύντομος.

-Σημαίνει ένα ανοιχτό και συμμετοχικό μέσο ενημέρωσης, που θα χρησιμοποιεί ένα μικρό και αναγκαίο αριθμό προσωπικού αλλά και ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών για να παράγει το πρόγραμμα του.
Ο ΔΗΡΑΣ δεν αποτελεί τροφείο ούτε θα καλλιεργεί μια δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, με την κακή έννοια της λέξεως.

-Σημαίνει ότι μισό εκατομμύριο ευρώ δεν πρόκειται να ξαναβγεί από τα ταμεία του Δήμου Κω για να καλυφθεί το λειτουργικό κόστος του ΔΗΡΑΣ και μάλιστα κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες.
Ο Δήμος μπορεί να εγγυηθεί το συγκεκριμένο ποσό για το οποίο δεσμευθήκαμε και ο ΔΗΡΑΣ πρέπει να αρχίσει να αποκτά ένα βαθμό οικονομικής αυτοτέλειας να έχει έσοδα.

-Σημαίνει χρηματοδότηση μέχρι ενός ορισμένου ποσού, εγγύηση του Δήμου για αυτό το ποσό και από εκεί και πέρα, ο σταθμός πρέπει να αποκτήσει τα δικά του έσοδα και φυσικά να καλύπτει και το υπόλοιπό της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

-Σημαίνει εξορθολογισμός στις λειτουργικές δαπάνες, δεν μπορεί να υπάρχουν υπάλληλοι του Δήμου που αμείβονται με πολύ λιγότερα χρήματα. Θελήσαμε αυτό να γίνει με διάλογο και όχι με άλλους τρόπους. Να υπενθυμίσω ότι στη Θεσσαλονίκη, η δημοτική αρχή είχε προχωρήσει σε απολύσεις για να μειώσει τα λειτουργικά έξοδα της δημοτικής τηλεόρασης.

-Σημαίνει νέο πρόγραμμα, έμφαση στην μετατροπή του σε βήμα για τη νεολαία της Κω, σε ανθρώπους με ταλέντο και ιδέες που θέλουν να προσφέρουν εθελοντικά στο σταθμό.

-Σημαίνει ανεξάρτητη και δημοκρατική λειτουργία. Για αυτό άλλωστε και προτάθηκε στις δημοτικές παρατάξεις να έχουν τη δική τους εκπομπή. Για αυτό και στόχος μας είναι η επόμενη διοίκηση του ΔΗΡΑΣ να μην απαρτίζεται από εκπροσώπους των παρατάξεων αλλά από πολίτες, από ανθρώπους που θα εκπροσωπούν κοινωνικούς φορείς.

Η διοίκηση του ΔΗΡΑΣ και η Πρόεδρος κ.Παντελίκιζη κατέθεσε προς τους εργαζόμενους συμβιβαστικές προτάσεις για να σταματήσει η επίσχεση εργασίας και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.

Θέλω να εγγυηθώ δύο πράγματα:
-Ότι όλα τα οφειλόμενα στους εργαζομένους θα καταβληθούν, μέχρι το τελευταίο ευρώ.
-Ότι τα επόμενα βήματα για την μετεξέλιξη του ΔΗΡΑΣ θα γίνουν, ασχέτως της όποιας εξέλιξης, στα οποία θέλω και εύχομαι να συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι.
Η πρόσκληση αυτή είναι ανοιχτή.

Το νέο μοντέλο όμως λειτουργίας του ΔΗΡΑΣ το καθόρισαν οι πολίτες με την ψήφο τους.

Θέλω να αναφερθώ σε όλα τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
Να τους πως ότι η συνεισφορά τους στη διαμόρφωση του νέου μοντέλου λειτουργίας του ΔΗΡΑΣ είναι ευπρόσδεκτη και δεν αναφέρομαι μόνο στο χρόνο που θα τους παραχωρηθεί για να έχουν τη δική τους εκπομπή.
Τους καλώ να καταθέσουν και αυτοί τις προτάσεις τους, να εμπλουτίσουν τις δικές μας προτάσεις για το νέο μοντέλο λειτουργίας του ΔΗΡΑΣ.
Θα μπορούσε να συσταθεί και μία διαπαραταξιακή ομάδα εργασίας που θα μπορούσε να φέρει τις προτάσεις της στη διοίκηση του ΔΗΡΑΣ, στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην Επιτροπή Διαβούλευσης προς συζήτηση.
Πιστεύω ότι όλα όσα ανέφερα, προς ενημέρωση σας, είναι απολύτως ξεκάθαρα.

Η τοποθέτηση του Δημάρχου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα η κ. Ρούφα ζήτησε την άμεση συζήτηση του θέματος, ενώ ο κ. Ζερβός συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να γίνει ενώπιον των εργαζομένων του ΔΗΡΑΣ. Η Κική Μακρή δείχνοντας της δυσαρέσκεια της ανέφερε ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απολύσεις, όπως είχε προβλέψει, και τόνισε ότι το «μαύρο» δεν το έριξαν οι εργαζόμενοι αλλά η δημοτική αρχή από τα προβλήματα που άφησε να διογκώνονται. Ο κ. Παυλίδης ζήτησε να κατατεθεί η πρόταση-σχέδιο του νέου μοντέλου. 

Δείτε αναλυτικά στα βίντεο που ακολουθούν 

{youtube}rfiGMNbSAzQ{/youtube}

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot