«Οι tour Operatror δεν θέλουν την εικόνα που είχε πέρυσι η Κως, στο λιμάνι»

Φεβρουάριος 22, 2016 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Ζητούν να γίνει μία δομή που να αλλάξει την περσινή εικόνα του νησιού
Μεγάλη μείωση στις κρατήσεις από Ολλανδία, Πολωνία, Σκανδιναβία και ανατολικές χώρες
«Πρέπει να έχουμε να παρουσιάσουμε μία λύση στην έκθεση του Βερολίνου για να μην χάσουμε αεροπλάνα» λένε οι πράκτορες

Τη θέση ότι οι ευρωπαίοι Tour Operator έχουν ζητήσει να μη δημιουργηθεί Hot Spot στην Κω, διαψεύδουν πέντε  υπεύθυνοι τουριστικών γραφείων της Κω, με τους οποίους επικοινώνησε ο «Σ». Όπως μας είπαν όλοι, αυτό που ζητάνε οι υπεύθυνοι των μεγάλων ευρωπαϊκών ταξιδιωτικών γραφείων, είναι να μην παρουσιάσει φέτος το νησί την εικόνα που είχε πέρυσι το καλοκαίρι. Εικόνα που είναι η αιτία για τις μειωμένες φετινές κρατήσεις.

«Τώρα εάν αυτό που θα γίνει το λένε hot spot ή όπως αλλιώς, τον Τ.Ο. δεν τον ενδιαφέρει, ούτε τον κόσμο που θέλει να έρθει» δηλώνουν, συμπληρώνοντας ότι πρέπει να βρεθεί μία λύση άμεσα η οποία θα παρουσιαστεί στην τουριστική έκθεση του Βερολίνου (9-13 Μαρτίου), για να γίνει μία προσπάθεια να μην μειωθούν οι πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών. Παράλληλα, όλοι συμφωνούν ότι υπάρχει μία ανάκαμψη στις κρατήσεις από τη Γερμανική και την Αγγλική αγορά, αλλά τα πράγματα είναι τραγικά στην Ολλανδική αγορά αλλά και στις αγορές της Σκανδιναβίας και των ανατολικών χωρών.

«Ελπίδα μας είναι οι last minute κρατήσεις» λένε, συμπληρώνοντας βέβαια ότι αυτοί οι πελάτες είναι χαμηλότερης οικονομικής επιφάνειας από εκείνους που σχεδιάζουν τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Βουκουβαλίδης Σταμάτης, V Tours:

«Κανένας tour operator δεν έχει ζητήσει να μην γίνει hot spot στην Κω»

Την ξεκάθαρη δήλωση  ότι «κανένας tour operator δεν έχει ζητήσει να μην γίνει hot spot στην Κω» έκανε μιλώντας στον «Σ», ο τουριστικός πράκτορας Σταμάτης Βουκουβαλίδης, ιδιοκτήτης του VTours, συνεργάτης της TUI, του μεγαλύτερου Τουριστικού Πρακτορείου της Ευρώπης. «Εγώ δεν έχω καμία διασταυρωμένη πληροφορία από τους δικούς μου συνεργάτες που είναι ο μεγαλύτερος Τ.Ο. (TUI) ότι είπαν τέτοιο πράγμα» συμπλήρωσε

Ο κ. Βουκουβαλίδης εμφανώς απορημένος με τα όσα ακούγονται για τους T.O. που αντιδρούν στην ίδρυση κάποιας δομής για τους μετανάστες στην Κω, ανέφερε:  «Προσπαθούμε να βρούμε ποιος είπε κάτι και δεν μπορούμε να βρούμε». Συνέχισε δε λέγοντας «αυτό που θέλουν οι Τ.Ο. είναι να φύγει η ταυτοποίηση από την παραλία. Κάτι που το ζητάμε από πέρυσι και δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και δεν ξέρουμε τι θα γίνει».

Όπως μας πληροφόρησε, τα μεγάλα ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά πρακτορεία είναι έτοιμα για συνδιαφήμιση, ειδικά για την Κω, πρέπει όμως για να ξεκινήσει η διαφημιστική καμπάνια να έχει βρεθεί μία λύση στο προσφυγικό πρόβλημα. «Πώς θα κάνουμε συνδιαφήμιση και να φέρουμε δημοσιογράφους και πωλητές, να δουν ότι η κατάσταση δεν είναι όπως τη λένε; Πώς να τους φέρεις τώρα; Με Ματ και τέτοια πράγματα δεν γίνεται» είπε.

Επίσης, τόνισε ότι έως τις 8 Μαρτίου που ξεκινά η Έκθεση του Βερολίνου, θα πρέπει να έχει βρεθεί οπωσδήποτε λύση  για το πού θα μετακινηθεί η ταυτοποίηση των προσφύγων – μεταναστών από την παραλία. «Θα είναι hot spot, ΚΕΠΥ ή κάτι άλλο; Ας το βρουν οι αρμόδιοι» κατέληξε.

Κλείνοντας τη συζήτησή μας ο κ. Βουκουβαλίδης, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει μία ανάκαμψη  από τη Γερμανική και την Αγγλική αγορά. «Από εκεί που ήμασταν μείον 40-45%, η Αγγλία πάει στο -17% και Γερμανία στο -19%. Οι άλλες χώρες παραμένουν ακόμα πολύ χαμηλά» είπε και συνέχισε:«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Οπωσδήποτε θα ανακάμψει η αγορά, δε θα μείνουμε στα νούμερα που είμαστε γιατί έχουμε και τελευταία στιγμή κρατήσεις, είναι και οι συνθήκες σε όλη τη Μεσόγειο χάλια γύρω μας, οπότε θα επωφεληθούμε εμείς» τονίζοντας για ακόμα μία φορά ότι πρέπει να έχει βρεθεί λύση μέχρι την έκθεση του Βερολίνου.

Καπασακάλης Γιάννης, Dodecanese Travel

«Οι  tour Operatror δεν θέλουν την εικόνα που είχε πέρυσι η Κως, στο λιμάνι»

Ο «Σ» επικοινώνησε με τον κ. Γιάννη Καπασακάλη, υπεύθυνο του τουριστικού γραφείουDodecanese Travel, ενός από τα μεγαλύτερα γραφεία του νησιού, ο οποίος μας είπε ότι η περσινή εικόνα του νησιού με τους πρόσφυγες – μετανάστες στο λιμάνι και την παραλιακή οδό, δυστυχώς είναι η κύρια αιτία για τις μειωμένες κρατήσεις έως τώρα.

Σε ερώτησή μας για το εάν οι Tour Operator με τους οποίους συνεργάζεται, έχουν ζητήσει να μην γίνει Hot Spot στην Κω, μας είπε: «Οι  tour Operatror δεν θέλουν την εικόνα που είχε πέρυσι η Κως, στο λιμάνι. Τώρα εάν αυτό που θα γίνει το λένε hot spot ή όπως αλλιώς, τον Τ.Ο. δεν τον ενδιαφέρει, ούτε τον κόσμο που θέλει να έρθει. Οι δικοί μας τουλάχιστον Τ.Ο. μας είπαν να μην έχει την περσινή εικόνα η Κως».

Μιλώντας για το πώς πάνε οι κρατήσεις, τόνισε ότι η Ολλανδική αγορά έχει μεγάλη μείωση. «Ήδη οι δικοί μας Ολλανδοί έκοψαν δύο αεροπλάνα για την Κω, που είναι το 40% του προγράμματός τους και νομίζω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες αγορές». Συμπλήρωσε δε ότι ακόμα και εάν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί μπορέσουν να καλύψουν το κενό στις κρατήσεις τους, δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τις απώλειες από τις άλλες αγορές (Ολλανδία, Σκανδιναβία, ανατολικές χώρες).

Ο κ. Καπασακάλης εκτίμησε ότι φέτος η Κως συνολικά θα παρουσιάσει μία μείωση στις αφίξεις της τάξης του 10% τουλάχιστον, ευχόμενος να διαψευστεί.

Απαντώντας στην ερώτηση, πόσο θα επηρεάσει την τουριστική κίνηση του νησιού η έκθεση του Βερολίνου, είπε: «Την εικόνα την ξέρουμε ήδη. Δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι. Ελπίζουμε πλέον στους πελάτες του last minute. Αυτή είναι η ελπίδα μας γιατί όλοι οι άλλοι προορισμοί θα έχουν γεμίσει. Δυστυχώς εκεί πάει. Κι αυτό ξέρετε τι συνέπεια έχει: Θα έρχεται πολύ φθηνός κόσμος, γιατί όλοι κάνουν εκπτώσεις, άρα κι αυτό που υπολογίζανε δεν θα το πάρουν ακόμα και να γεμίσουν. Ένας που έρχεται με 200 και 300 € την εβδομάδα δεν είναι το ίδιο με αυτόν που πληρώνει 1000».

Κλείνοντας τη συζήτησή μας ο κ. Καπασακάλης τόνισε ότι για να μειώναμε τις απώλειες θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει μία διαφημιστική καμπάνια για το νησί με σποτάκια και άλλες ενέργειες πριν από τα Χριστούγεννα κυρίως από το υπουργείο τουρισμού για να βοηθηθεί η Κως. Κάτι το οποίο δεν έγινε, αλλά όπως είπε «ποτέ δεν είναι αργά».

Μαρκομιχάλης Γιάννης, Elite Travel

«Αυτό που ρωτάνε οι Τ.Ο. είναι εάν θα έχουμε τις ίδιες εικόνες στο λιμάνι και στους δρόμους»

«Οι Τ.Ο. επίσημα δεν έχουν ζητήσει τίποτα, όσον αφορά τουλάχιστον τα γραφεία που εκπροσωπώ εγώ. Ανεπίσημα αυτό που ζητάνε είναι να έχουμε διαχείριση του προβλήματος και να μην έχουμε τις περσινές εικόνες. Αυτό που ρωτάνε όλοι είναι εάν θα έχουμε τις ίδιες εικόνες στο λιμάνι  και στους δρόμους.  Τώρα το τι θα κάνουμε εμείς πρέπει να τους το παρουσιάσουμε. Ένα σχέδιο διαχείρισης ζητάνε από εμάς». Αυτά δήλωσε μιλώντας στον «Σ» ο υπεύθυνος του τουριστικού γραφείου Elite Travel κ. Γιάννης Μαρκομιχάλης.

Όπως μας είπε, όλοι οι συνεργάτες του λένε ότι χρειάζεται μια διαχείριση του προβλήματος και ότι δεν γίνεται να είναι ελεύθεροι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες μέσα στο λιμάνι, να κυκλοφορούν και να κατασκηνώνουν. «Επίσημα δεν μπορεί να βγει κάποιος και να σου πει πρέπει να φτιάξεις κάτι γιατί εάν δεν το φτιάξεις δεν θα έρθει ο τουρίστας ή αν το φτιάξεις θα γλυτώσεις» συμπλήρωσε.

Ο κ. Μαρκομιχάλης συμφώνησε ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης από τη Γερμανική αγορά, που φαίνεται αυτή τη στιγμή να καλύπτει τη μείωση του -40% των κρατήσεων, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει από συναδέλφους του ανάκαμψη παρουσιάζεται και από την Αγγλική αγορά. Αρκετά απαισιόδοξος ήταν για την Ολλανδική αγορά που αντί να βελτιώνονται οι κρατήσεις χειροτερεύουν.  «Οι Ολλανδοί πιστεύω ότι έχουν αυτή την εικόνα μείωσης γιατί οι περισσότεροι είναι πελάτες πόλης και έζησαν πάρα πολύ έντονα τα περσινά γεγονότα» υποστήριξε.

Τα πράγματα είναι ακόμα πιο τραγικά στις ανατολικές αγορές (Τσεχία, Σλοβενία, Σλοβακία) όπου εκεί  υπάρχει μία πανωλεθρία στις κρατήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκομιχάλη «η έκθεση του  Βερολίνου, αλλά και η περίοδος μέχρι την έκθεση θα είναι πολύ σημαντική. Οι μέρες μετράνε αντίστροφα».

Όπως μας εξήγησε, όσο βελτιώνεται η εικόνα στις κρατήσεις της Γερμανικής αγοράς είναι μία τονωτική ψυχολογική ένεση αλλά και ένα «όπλο» έτσι ώστε να ζητήσουν από τις αεροπορικές εταιρίες να μην κόψουν αεροπλάνα.

«Το Βερολίνο είναι σημαντικό γιατί εκεί θα ανακοινωθεί τι θα κάνουν οι Τ.Ο. με τις αεροπορικές εταιρείες. Όλοι ευελπιστούμε στο last minute, ότι θα γυρίσουν τα πράγματα, θα έρθουν οι πρώτοι πελάτες και θα δουν ότι όλα είναι καλά, υπάρχει δομή. Αλλάζει έτσι η ψυχολογία. Αλλά μέχρι τότε θα έχουν κρατηθεί τα αεροπλάνα; Εκεί είναι το ζήτημα» κατέληξε.

Κουρούνης Κώστας, AEOLOS TRAVEL

«Οι Τ.Ο. θέλουν να το διαχειριστούμε με τον καλύτερο τρόπο και την μικρότερη ζημιά για όλους μας»

Η περσινή εικόνα της Κω, με τους δρόμους και τις πλατείες γεμάτους με πρόσφυγες και μετανάστες, είναι η κύρια αιτία της μείωσης των κρατήσεων σύμφωνα και με τον τουριστικό πράκτορα κ. Κώστα Κουρούνη, ιδιοκτήτη του Aeolos Travel.

«Οι Tour Operator θέλουν να διαχειριστούμε το προσφυγικό θέμα με τον καλύτερο τρόπο και την μικρότερη ζημιά για όλους μας. Να το κάνουμε, να τελειώνουμε, αυτό μας είπαν κι αυτό πρέπει να καταλάβει ο Δήμαρχος, ότι πρέπει να συνεργαστεί με την κυβέρνηση» τόνισε μιλώντας στον «Σ» ο κ. Κουρούνης, διαψεύδοντας παράλληλα ότι υπάρχουν tour operators που έχουν ζητήσει να μην γίνει hot spot στην Κω.

Όπως υποστήριξε, «η δυναμική του νησιού είναι τέτοια που έχει πολύ επαναλαμβανόμενο κόσμο και έχει πολύ καλές τιμές, έτσι μπορεί να κρατήσει τη δυναμική της Αγγλικής και της Γερμανικής αγοράς». «Είναι κρίμα – συνέχισε - που η ολλανδική αγορά δεν μπορεί να ανακάμψει αν  και γίνονται ενέργειες. Από εκεί και πέρα πρέπει να τελειώνουμε με την υπόθεση του προσφυγικού και την περσινή εικόνα που είχε η Κως». 

Ο κ. Κουρούνης τόνισε και αυτός από την πλευρά του ότι μέχρι την έκθεση του Βερολίνου πρέπει να έχει βρεθεί οπωσδήποτε λύση. «Στο Βερολίνο μακάρι να πάμε και να μας ζητήσουν κρεβάτια, αλλά εάν δεν γίνει κάτι, δεν το βλέπω πιθανό. Επειδή η Τουρκία πεθαίνει τουριστικά πρέπει να το εκμεταλλευτούμε» εκτιμά.

Έκλεισε την κουβέντα μας λέγοντας ότι μεγάλο πλήγμα στην τουριστική κίνηση του νησιού μας έχουμε υποστεί από τη Σκανδιναβία, την Πολωνία, τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως επίσης και ότι υπάρχει μεγάλη μείωση στον αριθμό των συνεδρίων που ήταν να διεξαχθούν στο νησί. «Κάνουμε τα πάντα να φέρουμε κόσμο. Τα συνέδρια που χαθήκαν είναι απίστευτα» κατέληξε.

Κουγιουμτζόγλου Κώστας, Nostalgia Travel

«Δεν θυμάμαι να μου είπε κάποιος τοπικός τουριστικός πράκτορας πως είναι αντίθετος με τη δημιουργία Ηot Spot στην Κω»

Ο κ. Κώστας Κουγιουμτζόγλου, ένας από τους πιο έμπειρους τουριστικούς πράκτορες του νησιού μας, δήλωσε μιλώντας στον «Σ» για το θέμα της δημιουργίας Hot Spot: «Δεν θυμάμαι να μου είπε κάποιος τοπικός τουριστικός πράκτορας πως είναι αντίθετος με τη δημιουργία Ηot Spot στην Κω. Και κάνω σαφές, ότι οι θέσεις και oι απόψεις μου είναι καθαρά δικές μου. Δεν εκπροσωπώ κανέναν!».

Και συνέχισε λέγοντας: «Πρέπει κάτι να γίνει, αυτό είναι βέβαιο, ώστε να μην ξαναζήσουμε την απαράδεκτη περσινή κατάσταση. Ας με συγχωρήσουν όσοι διαδηλώνουν, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν το αντιλαμβάνονται χωρίς να προτείνουν άλλη λύση. Κατά τη γνώμη μου, ο χώρος που έχει επιλεχθεί δεν φαίνεται από το δρόμο και δεν ενοχλεί. Ωστόσο κρίνω πως η φύλαξη είναι απαραίτητη, για την αποφυγή κάθε ενόχλησης κατοίκων και τουριστών».

Ο κ. Κουγιουμτζόγλου υποστήριξε ότι το μεγάλο βάρος της Ευρώπης πρέπει να πέσει στο να αποτρέπει η Τουρκία την μετακίνηση των προσφύγων – μεταναστών προς τα νησιά μας.«Καταλαβαίνω  ότι και η Τουρκία είναι γεμάτη με πρόσφυγες, αλλά κερδίζοντας μαύρο χρήμα απ’ αυτούς και “κάνοντας τα στραβά μάτια” στην ανασφαλή προώθησή τους σε μας, μας τους στέλνουν όταν εμείς δεν είμαστε σε θέση να επιβιώσουμε οι ίδιοι».

Επανερχόμενος στο θέμα της κατασκευής Hot Spot στην Κω ο κ. Κουγιουμτζόγλου τόνισε: «Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας Tour Operator θα έλεγε ‘μην τους μαντρώσετε’, εφόσον τους παρέχονται στοιχειωδώς ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Και θεωρώ αβάσιμο το επιχείρημα που ακούω, ότι δηλαδή με Hot Spot θα ενθαρρυνθούν να έρθουν περισσότεροι, γιατί –πάντα κατά τη γνώμη μου– αυτός που είναι να ‘ρθει, θα ‘ρθει κι ας μείνει στο δρόμο. Πρέπει επιτέλους να μπει μία τάξη, να υπάρχει έλεγχος και να μη συναθροίζονται αυτοί οι ταλαίπωροι στα πιο όμορφα και πιο επισκεπτόμενα σημεία της πόλης. Ούτε εγώ συμφωνώ με το Hot Spot, αλλά το ‘μη χείρον βέλτιστον’ ή ‘αναγκαίο κακό’, όπως έχω κι άλλοτε τονίσει. Απλά η περσινή εικόνα δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίσει να γίνεται πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ».

Όπως είπε, όλη αυτή η κατάσταση έχει φέρει το νησί μας να μην είναι πλέον επιλέξιμος τουριστικός προορισμός και την ώρα που άλλα θέρετρα στη χώρα μας παρουσιάζουν αύξηση, μια πολύ σημαντική μείωση της Κω παρατηρείται σε όλες σχεδόν τις τουριστικές αγορές. Πτήσεις τσάρτερ ακυρώνονται, προσεγγίσεις κρουαζιέρων μειώνονται, ενώ για συνέδρια ούτε λόγος να γίνεται. Και συμπλήρωσε:«Εμείς είδαμε με λύπη μας Πολωνούς, Ιταλούς και Ούγγρους να ακυρώνουν τα προγράμματά τους μετά από μερικά χρόνια συνεργασίας, ενώ οι Τσέχοι, όχι μόνο ακύρωσαν εντελώς ή μείωσαν στο ήμισυ τις κλίνες τους για το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά μερικοί απ’ αυτούς ακόμη αρνούνται εξαιτίας του προσφυγικού να μας εξοφλήσουν τα περσινά δεδουλευμένα! ‘Χάσαμε χρήματα’, μας λένε…».  

Δεν παρέλειψε φυσικά να εκφράσει την πικρία του για ακόμη μία φορά για τη διάλυση του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων της Κω και κατέληξε λέγοντας: «Πιστεύω ότι μια σοβαρή προσπάθεια για την αντιστροφή της κακής εικόνας της Κω θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει κι ελπίζω πως μέχρι την  Έκθεση ΙΤΒ του Βερολίνου, παγκόσμιου ενδιαφέροντος κι εμβέλειας, θα έχουμε ικανοποιητικά επιλύσει το φλέγον αυτό ζήτημα. Διαφορετικά το ’16 θα είναι μια χαμένη χρονιά».

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ"

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot