×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

«Μπίζνες» με την Υγεία στο νησί του Ιπποκράτη

Ιούνιος 30, 2014
jumbo-banner
ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ.
 
Ακόμη μια φορά, ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι «θα συμβάλει κατά το μέγιστο δυνατό στην εύρυθμη λειτουργία και στην ενίσχυση των δομών Υγείας της νησιωτικής Ελλάδος», σε συνάντηση που είχε την Τετάρτη με δημάρχους του Νότιου Αιγαίου και βουλευτές από τα Δωδεκάνησα. Οι διαβεβαιώσεις, βέβαια, δεν κοστίζουν τίποτα και σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται ότι θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τουλάχιστον τα κενά που υπάρχουν σήμερα στις δημόσιες δομές Υγείας των νησιών και άλλων επαρχιακών πόλεων. Πολύ περισσότερο δεν θα ενισχυθούν, δεν θα εκσυγχρονιστούν, σύμφωνα και με την εξέλιξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Ετσι, το 2014 οι κάτοικοι των νησιών βλέπουν «με τα κιάλια» γιατρούς και φάρμακα, περιμένουν τα ...καραβάνια εθελοντισμού των εταιρειών και του κράτους για να κάνουν βασικές προληπτικές εξετάσεις μια φορά το χρόνο. Ο «Ριζοσπάστης», για τέταρτη Κυριακή, συνεχίζει σήμερα την έρευνα για την κατάσταση των δημόσιων δομών και υπηρεσιών Υγείας σε περιοχές της χώρας με χιλιάδες κατοίκους, παιδιά, σχολεία, εργαζόμενους, αλλά και σε ορισμένους από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, όπου ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι.
 
ΚΩΣ
Μπίζνες με την Υγεία στο νησί του Ιπποκράτη
Οι κάτοικοι στενάζουν για να βρουν ένα γιατρό...
Στο πολυδιαφημιζόμενο νησί του Ιπποκράτη, που γέννησε την ιατρική, στον 3ο πιο δημοφιλή τουριστικό προορισμό της χώρας, με πάνω από 1.000.000 επισκέπτες το περσινό καλοκαίρι και με μόνιμο πληθυσμό που ξεπερνά πλέον τις 45.000, η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Κω είναι εκρηκτική για την υγεία του λαού. Επιπλέον πρόκειται για ένα νησί που, λόγω του Ιπποκράτη, προσελκύει γιατρούς από όλο τον κόσμο που συμμετέχουν σε ιατρικά συνέδρια ή διαφημιστικές φιέστες φαρμακευτικών εταιρειών. Την ίδια στιγμή, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του νησιού δεν έχουν ούτε ...παιδίατρο, ούτε συμβεβλημένο μικροβιολογικό εργαστήριο.
Το νοσοκομείο με 70 κλίνες καλείται να εξυπηρετήσει χειμώνα - καλοκαίρι τις ανάγκες του νησιού, ενώ διαθέτει μόλις ένα ασθενοφόρο. Η λειτουργία του νοσοκομείου οφείλεται ξεκάθαρα στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων, που δουλεύουν ατέλειωτες βάρδιες χωρίς ρεπό και με αμέτρητες οφειλόμενες άδειες προηγούμενων ετών. Ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, πολλές φορές άυπνοι, χωρίς τα απαραίτητα μέσα, με κακοσυντηρημένα διαγνωστικά μηχανήματα και με ελάχιστα υλικά, τα οποία συχνά πληρώνουν οι ίδιοι οι ασθενείς.
Προσλήψεις δεν προβλέπονται και ήδη πολλά τμήματα υπολειτουργούν με 2 ή ακόμα και με 1 μόνιμο υπάλληλο, όπως το Ακτινολογικό Τμήμα και ο Αξονικός Τομογράφος. Οι κλινικές με ελάχιστο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και χωρίς υποδομή δέχονται μεγάλο αριθμό ασθενών, πολλοί με σοβαρές ασθένειες. Χαρακτηριστικά, επειδή δεν υπάρχει Ογκολογική Κλινική, οι ασθενείς με καρκίνο είτε αναγκάζονται να μετακινούνται στην Αθήνα, είτε νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική, εφόσον υπάρχει κενό κρεβάτι. Πολλές μέρες το χειμώνα το νοσοκομείο μένει χωρίς θέρμανση και χωρίς ζεστό νερό.
Οι κάτοικοι αναγκάζονται να φεύγουν από το νησί για να κάνουν κάποιες πιο εξειδικευμένες εξετάσεις. Πάντως, στο νοσοκομείο πολλές φορές λόγω έλλειψης υλικών δεν μπορούν να γίνουν ούτε οι βασικές εξετάσεις. Δεν υπάρχουν υποδομές για γυναικολογικές εξετάσεις, δεν υπάρχει μαστογράφος, για την απόδοση του αξονικού υπάρχουν ερωτηματικά. Τα τελευταία χρόνια λόγω της στοχευμένης υποβάθμισης του Νοσοκομείου Κω γίνονται πολλές διακομιδές προς άλλες περιοχές, όπως Ρόδος και Κρήτη, δαπανώνται τεράστια κονδύλια, ενώ θα μπορούσαν να διατεθούν στην υποστήριξη του Νοσοκομείου και των υπόλοιπων δημόσιων δομών Υγείας.
Στο νοσοκομείο - το οποίο καλύπτει και τη Νίσυρο - δεν υπάρχει παιδίατρος και φαρμακοποιός, ενώ ο καρδιολόγος είναι επικουρικός, δηλαδή καλύπτει ανάγκες μόνο για ένα χρόνο. Γενικότερα παιδίατρος δεν υπάρχει σε καμιά δημόσια δομή του νησιού, ενώ ο ΕΟΠΥΥ έχει σχεδόν κλείσει, αφού έχει μόνο 3 γιατρούς. Κανένα μικροβιολογικό εργαστήριο και κανένας οδοντίατρος δεν έχει σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον, για να βρουν γιατρό οι κάτοικοι των χωριών πρέπει να μετακινηθούν έως και 40 χλμ μέχρι το νοσοκομείο αφού τα ελάχιστα περιφερειακά ιατρεία στα χωριά μένουν για μεγάλα διαστήματα χωρίς ιατρό, όπως π.χ. ο Κέφαλος.
Κέντρο Υγείας ...παραχωρείται στο δήμο
Τέτοιες ελλείψεις οι κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση φροντίζουν να αξιοποιούν για να ενισχύεται η επιχειρηματική δράση στην Υγεία, είτε αφορά τον ιδιωτικό, είτε το δημόσιο τομέα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, σε ένα μεγάλο χωριό στο κέντρο του νησιού και δίπλα στο αεροδρόμιο.
Από τότε που εγκαινιάστηκε το ΚΥ εδώ και πολλά χρόνια (σ.σ. προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ, επί υπουργίας του Δ. Αβραμόπουλου) δεν είχε οργανόγραμμα άρα ούτε προσωπικό! Τον τελευταίο καιρό επειδή τα διπλανά χωριά έχουν μείνει χωρίς γιατρό - ο αγροτικός δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες - ο δήμος μεθοδεύει να το λειτουργήσει με δημιουργία Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης, είτε αναλαμβάνοντας ο ίδιος τη λειτουργία του - με αύξηση των δημοτικών τελών - χωρίς να διεκδικεί αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση, πρόσληψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού, δωρεάν υπηρεσίες για όλους. Μάλιστα, το επιχείρημα της δημοτικής αρχής είναι ότι το ΚΥ θα λειτουργεί με εισιτήριο που θα επιβαρύνει τους τουρίστες!
 
ΚΟΒ ΚΩ ΤΟΥ ΚΚΕ

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot