×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

«Ανοίγει» το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας...

Ιανουάριος 15, 2014
jumbo-banner

Συνάντηση στην Κω υποδιοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Χ. Πλάτση,
με Γ. Σοροκάκη και γιατρούς του Νοσοκομείου


Πολλά ερωτηματικά δημιουργεί η απόφαση της 2ης ΔΥΠΕ (Διοικητική Υγειονομική Περιφέρεια) Πειραιώς και Αιγαίου, να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του το Κέντρο Υγείας στην Αντιμάχεια, έστω και με τον αγροτικό γιατρό της συγκεκριμένης περιοχής και τη συνεισφορά του Νοσοκομείου Κω.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της συναδέλφου Πίτσας Βερβέρογλου στην ΕΡΑ Ρόδου, το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (10 και 11 Ιανουαρίου 2014), επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Κω ο υποδιοικητής της 2ης ΔΥΠΕ Χαράλαμπος Πλάτσης, ο οποίος συναντήθηκε με το διοικητή του Νοσοκομείου Γ. Σοροκάκη και γιατρούς των κλινικών. Θέμα της συνάντησης ήταν, η εξεύρεση τρόπου για το πώς θα «ανοίξει» το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, αν είναι δυνατόν και την άλλη εβδομάδα, ώστε η επιτροπή για τον έλεγχο των έργων (που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ) να μη το βρει κλειστό σε επικείμενη επίσκεψη της.

«Το Κ.Υ. θα λειτουργήσει καταρχήν με τον αγροτικό ιατρό της Αντιμάχειας, που θα μετακινηθεί από τη κοινότητα στο Κ.Υ. και με περιοδική παρουσία γιατρών του Νοσοκομείου» δήλωσε στην ΕΡΑ ο κ. Σοροκάκης, συμπληρώνοντας ότι, το επόμενο διάστημα θα γίνει προκήρυξη για πρόσληψη προσωπικού.
Ταυτόχρονα, θα μετακινηθεί από το Νοσοκομείο μια διοικητικός και μια νοσηλεύτρια, ενώ μαζί με τους γιατρούς που προσφέρθηκαν να «πηγαινοέρχονται» από το Νοσοκομείο στην πόλη μέχρι την Αντιμάχεια, θα «περιοδεύουν» και τα απαραίτητα ιατρικά εργαλεία.
Αυτά, αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΑ Ρόδου.

Βιώνουμε απαράδεκτες καταστάσεις

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, ουσιαστικά, πρόκειται απλά για τη (μετα)στέγαση του αγροτικού γιατρού της Αντιμάχειας, από το ιατρείο του στο Κ.Υ. Σύμφωνα δε, με πληροφορίες της εφημερίδας «ΣΤΑΘΜΟΣ», ο κ. Πλάτσης μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινώσει και επίσημα τη «λειτουργία» του Κ.Υ., έστω και με αυτόν τον υποτυπώδη τρόπο, ενώ παράλληλα θα προκηρύξει θέσεις για προσωπικό (νοσηλευτικό και ιατρικό) με χρήματα της ΔΥΠΕ!!!
Στόχος είναι, η δέσμευση τρόπον τινά, ότι, το Κ.Υ. θα λειτουργεί ως κρατική δομή, ενώ αυτή η ελάχιστη λειτουργία του, δεν απεμπολεί την προσπάθεια του δήμου να το λειτουργήσει με «συνεργατική».
Το πότε θα μεταφερθεί ο αγροτικός γιατρός, εξαρτάται από την προετοιμασία των χώρων που θα χρησιμοποιηθούν (ένα ιατρείο και η υποδοχή), η σύνδεση των τηλεφώνων και η μεταφορά πρόσθετου υγειονομικού υλικού και φαρμάκων από το Νοσοκομείο.

Το ερωτηματικά που προκύπτουν είναι εύλογα:
1.Γιατί τόσα χρόνια δεν έχει γίνει έλεγχος στο Κ.Υ. από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.;

2.Γιατί τόσα χρόνια δεν το «λειτουργούσε» η ΔΥΠΕ με δικά της χρήματα, όπως διαμηνύει ότι, θα κάνει τώρα; (δεν εννοούμε το διάστημα που δεν επιτρέπονται οι προσλήψεις, αλλά πριν από αυτό).

3.Εάν δεν έσπευδε η ΔΥΠΕ να το «λειτουργήσει» και η επιτροπή το βρει τελικά κλειστό, τι θα γίνει; Θα μας το πάρουν πίσω; Θα το ιδιωτικοποιήσουν; Θα οδηγήσουν τον σημερινό υπουργό σε παραίτηση ενώ θα ζητήσουν τα ρέστα από τους προηγούμενους ως αποκλειστικά υπεύθυνους; Με λίγα λόγια, ποιο αφτί θα τραβήξει η επιτροπή;

Ουσιαστικές απαντήσεις δεν περιμένουμε. Εκτιμούμε όμως ότι, προτρέχουν σε αυτή τη «λύση» διότι, ίσως να έχει δίκιο ο Δ. Κρεμαστινός και να υπάρχει νομικό πρόβλημα για την παραχώρησή του στο δήμο, ενώ δεν αποκλείεται αυτή η «κίνηση» να γίνεται λόγω εκλογών…

Όπως και να έχει, εάν φοβήθηκαν τον έλεγχο της Ε.Ε., αυτό σημαίνει πως, οι ευθύνες ανήκουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο υπουργείο Υγείας (ακριβώς ό,τι γράφαμε όλα αυτά τα χρόνια), οπότε θα υπήρχαν επιπτώσεις. Πάντως, υπάρχει και η άποψη πως, εάν το Κ.Υ. λειτουργήσει έστω και υποτυπωδώς, έστω και με έναν αγροτικό γιατρό, αυτό θα αποτελέσει τροχοπέδη για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίησή του, αφού θα λειτουργεί ως δημόσια δομή.

Να θυμίσουμε για την «ιστορία», πως, όταν ολοκληρώθηκε και εξοπλίστηκε το Κ.Υ., δεν είχαμε ούτε μνημόνιο, ούτε τρόικα… Απλά, δεν υπήρχε η βούληση από το υπουργείο Υγείας, αλλά κύρια, δεν πίεσε ευθύς εξαρχής και η τοπική κοινωνία (πολίτες, φορείς και ηγεσία), η οποία –κατά γενική ομολογία– παρακολουθεί αδιάφορη τα όσα συμβαίνουν.

Εν κατακλείδι: Όλα αυτά που βιώνουμε, συνιστούν μια απαράδεκτη κατάσταση. Ως εκ τούτου, άκρως επικίνδυνη. Εάν, έστω και την ύστατη στιγμή, δεν αντιδράσουμε, δεν απαιτήσουμε αυτά που δικαιούμαστε, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Αυτής της μοίρας όμως, που μόνοι μας φτιάχνουμε…

Σημείωση:
Επειδή με την πάροδο του χρόνου ξεχνάμε, να θυμίσουμε πως, ο τότε υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος, απλά μας είχε «παραδώσει» το Κ.Υ. Δεν είχαν γίνει εγκαίνια, όπως αφελώς ή εξ επί τούτου αναφέρουν κάποιοι, διότι αυτό σημαίνει πως, θα είχε στελεχωθεί… Εγκαίνια σημαίνει ΚΑΙ λειτουργία.

Πηγή: stathmosnet.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot