arxiki selida

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Facebook: Οι χρήστες του γερνούν μαζί του

Φεβρουάριος 04, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
eody-banner
jumbo-banner
banner

Το Facebook κλείνει τα δέκα χρόνια του και στην πραγματικότητα το κοινωνικό δίκτυο, που ξεκίνησε την επανάσταση στον τομέα, μπορεί να μην είναι σε θέση να την ελέγξει, γιατί, όπως λένε ειδικοί, αναζητά το δρόμο του ως μια εταιρεία που ωριμάζει, προσπαθώντας όμως να προσαρμοστεί σε μια βάση χρηστών που γερνούν.


Το δίκτυο, που ξεκίνησε από έναν κοιτώνα στην εστία του Χάρβαρντ το 2004, εξελίχθηκε σε φαινόμενο και κατέκτησε τη θέση του στον κόσμο των γιγάντων της τεχνολογίας.

«Το FB έκανε τον κόσμο πολύ μικρότερο και πολύ πιο διαδραστικό», εξηγεί ο αναλυτής της Global Equities Research, Τριπ Τσάουντρι. Ομως «αν και ξεκίνησε την επανάσταση των κοινωνικών δικτύων, μπορεί να μην είναι σε θέση να την ελέγξει».

Στη σύντομη ιστορία του έγινε κομμάτι της καθημερινότητας για περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενας από τους ιδρυτές του, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανέφερε για το δημιούργημά του ότι «έκανε τον κόσμο πιο ανοιχτό και συνδεδεμένο», αφού «δεν είναι τυχαίο ότι ποσοστό μεγαλύτερο από το 20% του χρόνου που διατίθεται στο Ιντερνετ καταναλώνεται στο Facebook».

Παρ' όλ' αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο πρωτομάστορας των κοινωνικών δικτύων μπορεί να πέσει θύμα της ίδιας της επιτυχίας του.

Η αρχική βάση του από εφήβους και φοιτητές επεκτάθηκε πολύ και σήμερα το Facebook χρησιμοποιείται ευρύτατα από όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του, έχει 1,23 δισεκατομμύριο ενεργούς χρήστες μηνιαίως, συμπεριλαμβανομένων 945 εκατομμυρίων που κάνουν χρήση του κοινωνικού δικτύου από φορητή συσκευή. Ωστόσο οι αναλυτές σημειώνουν ότι πρέπει να προσαρμόσει τη στρατηγική του σε μια βάση χρηστών μεγαλύτερης ηλικίας.

Μελέτη της iStrategyLabs για τους χρήστες του FB στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε 25% μείωση του αριθμού των χρηστών στην ηλικιακή ομάδα 13-17, με ταυτόχρονο άλμα κατά 80% στους χρήστες άνω των 55 ετών. Βεβαίως η ηλικιακή ομάδα 18-24 παραμένει η μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με άλλη έρευνα του Pew (πάλι για τις ΗΠΑ) το Facebook το χρησιμοποιούν το 89% των ενηλίκων που είναι χρήστες του Ιντερνετ, ή άλλως το 57% του συνόλου του ενήλικου πληθυσμού.

Το Facebook ταυτόχρονα ωριμάζει και ως εταιρεία που έχει δει τη μετοχή της να ανεβαίνει σε ύψη ρεκόρ και διαβεβαιώνει τους επενδυτές πως μπορεί να ανεβάσει τα έσοδά του από τις διαφημίσεις, ιδιαιτέρως στον τομέα των κινητών συσκευών που χρησιμοποιούνται από όλο και μεγαλύτερο αριθμό μελών.

Τα κέρδη του για το 2013 ανήλθαν σε 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια από μόλις 53 εκατομμύρια το 2012 και αντιστοίχως τα έσοδα έφθασαν στα 7,87 δισεκατομμύρια από 5,1 δισ. μέσα σε ένα χρόνο.

  • 1.230.000.000 το χρησιμοποιούν τουλάχιστον μια φορά το μήνα.
    Το Facebook υπολογίζεται ότι έχει πλέον 1,23 δισ. χρήστες που κάνουν χρήση του λογαριασμού τους τουλάχιστον μια φορά το μήνα, όσο περίπου δηλαδή και ολόκληρος ο πληθυσμός της Ινδίας, της δεύτερης χώρας σε πληθυσμό στον κόσμο μετά την Κίνα.

Από αυτούς, το 76,8% συνδέονται με τη χρήση smartphones, ενώ το 61,5% μπαίνουν στη σελίδα τους καθημερινά (πηγή: Facebook).

Γεωγραφία

Στις ΗΠΑ, οι ηλικίες 35-54 χρησιμοποιούν περισσότερο το Facebook (σε ποσοστό 31,1%), κι ακολουθούν οι ηλικίες 25-34 (σε ποσοστό 24,4%), οι ηλικίες 18-24 (σε ποσοστό 23,3%), οι μεγαλύτεροι των 55 (σε ποσοστό 15,6%) και οι έφηβοι (ηλικίες 13-17) σε ποσοστό 5,4% -σύμφωνα με μια έρευνα του d'iStrategyLabs, τουλάχιστον 3 εκατ. χρήστες στην ηλικιακή ομάδα των εφήβων τα τελευταία τρία χρόνια έχουν εγκαταλείψει το Facebook.

Οι περισσότεροι χρήστες του Facebook καταγράφονται στις ΗΠΑ (146,8 εκατ. στα τέλη του 2013 ή 180 εκατ. σύμφωνα με άλλη έρευνα) κι ακολουθούν η Ινδία, με 84,9 εκατ. χρήστες, η Βραζιλία, με 61,2 εκατ. χρήστες, και η Ινδονησία, με 60,5 εκατ. χρήστες.

Το 2013 το Facebook χρησιμοποιήθηκε από το 46,6% του πληθυσμού της Βόρειας Αμερικής, το 35,7% της Δυτικής Ευρώπης, το 29,9% της Λατινικής Αμερικής, το 24,9% της Κεντρικής και Ανατολική Ευρώπης, το 11% της Μέσης Ανατολής και το 7,1% σε Ασία-Ειρηνικό.

Οικονομικά στοχεία

Το Facebook είχε καθαρό κέρδος το 2013 1,5 δισ. δολάρια από τη διαφήμιση (μερίδιο 5,7% στις διαφημίσεις στο Ιντερνετ παγκοσμίως, 18,44% στις διαφημίσεις σε κινητά) και απασχολεί 6.337 εργαζομένους, ενώ σύμφωνα με πληθώρα ερευνών ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται σε συναφείς με το Facebook σελίδες ανεβάζει πολύ περισσότερο το συνολικό αριθμό των εργαζομένων.

  • Τι απέγιναν οι ιδρυτές του;
    Την πορεία του Facebook την ξέρουμε και ένα μεγάλο ποσοστό από μας την παρακολουθούμε.

Τι απέγιναν όμως οι ιδρυτές του, μία δεκαετία μετά τη μεγάλη τους ανακάλυψη;

Μαρκ Ζάκερμπεργκ
Ο 29χρονος Ζάκερμπεργκ έχει τον έλεγχο της εταιρείας του μεγάλου κοινωνικού δικτύου, με ένα ποσοστό 29% του κεφαλαίου και το 56% των δικαιωμάτων ψήφου ενώ ενεργεί και ως εντολοδόχος κάποιων επενδυτών.

Ενίσχυσε το προφίλ του ως μέλους της εταιρείας τεχνολογίας δημιουργώντας μια ομάδα από λομπίστες στην Ουάσιγκτον που ονομάζεται FWD.us και ασχολείται με τις μεταρρυθμίσεις στο μεταναστευτικό και την εκπαίδευση.

Σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes» με 19 δισεκατομμύρια δολάρια τον Σεπτέμβρη, ήταν 20ός στη λίστα με τους πλουσιότερους των ΗΠΑ. Ωστόσο, η εκτίναξη της αξίας του Facebook ανεβάζει την περιουσία του στα 29,7 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μαζί με τη γυναίκα του Πρισίλα Τσαν έχουν πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, στηρίζοντας μεταξύ άλλων τη Silicon Valley και πολλά δημόσια σχολεία.

Κρις Χιουζ
Ο 30χρονος Χιουζ, που αποφοίτησε από το Χάρβαρντ το 2006, απέκτησε... «κακή φήμη» αναλαμβάνοντας επικεφαλής στα κοινωνικά δίκτυα κατά την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα για την προεδρία, το 2008.

Το 2012 αγόρασε το περιοδικό «New Republic» για να φέρει την επανάσταση «της πραγματικά ανεξάρτητης δημοσιογραφίας στην ψηφιακή εποχή», σύμφωνα με την ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού του οποίου είναι εκδότης και διευθυντής.

Εντουάρντο Σαβερίν
Ο Βραζιλιανοαμερικανός 31 ετών Σαβερίν παραιτήθηκε της αμερικανικής του υπηκοότητας και μετακόμισε στη Σιγκαπούρη πριν απ' τη δημόσια εγγραφή του Facebook, μια κίνηση που τον γλίτωσε από εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε φόρους.

Μιλώντας σε σύνοδο επιχειρηματιών πέρυσι, δήλωσε ότι σχεδιάζει να παραμείνει στην Ασία και ελπίζει να μεγαλουργήσει ως επενδυτής στον τομέα της τεχνολογίας.

Σύμφωνα με το «Forbes», είναι ο έβδομος πλουσιότερες άνθρωπος στη Σιγκαπούρη με 2,65 δισεκατομμύρια δολάρια, τον Αύγουστο. Φωτογραφική της πορείας του ήταν η ταινία «The Social Network».

Ντάστιν Μόσκοβιτς
Οπως και ο Ζάκερμπεργκ, ο Μόσκοβιτς είναι 29 ετών και εγκατέλειψε τις σπουδές του στο Χάρβαρντ. Το 2008, εγκατέλειψε το Facebook για να ιδρύσει τη δικιά του εταιρεία, πάνω σε μια εφαρμογή για δίκτυα και κινητά που ονομάζεται Asana κι έχει στόχο την προώθηση της ομαδικής εργασίας χωρίς τη χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Από το «Forbes» η περιουσία του υπολογίζεται στα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σον Πάρκερ
Μπορεί να μην ήταν από την παρέα των συμφοιτητών του Χάρβαρντ, αλλά ο Πάρκερ, ιδρυτής του ιστότοπου Napster, βρέθηκε κοντά στον Ζάκερμπεργκ και έγινε μέντορας και σύμβουλος της νεοσύστατης εταιρείας.

Ηταν πρόεδρός της το 2004 και έφερε έναν από τους μεγαλύτερους επενδυτές της, τον Πίτερ Θίελ.
Στα 34 του σήμερα, έχει συνεταιριστεί με τον Θίελ στην επενδυτική εταιρεία Founders Fund.

Πηγή: enet.gr

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

p 3

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot