Στίβεν Χόκινγκ: Η εξέλιξη της τεχνολογίας οδηγεί στη φτώχεια

Οκτώβριος 14, 2015
jumbo-banner

Οι μεγάλες τεχνολογικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν τους περισσότερους ανθρώπους στην «φτώχεια», προειδοποίησε ο διάσημος Βρετανός θεωρητικός φυσικός Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία ευθύνεται, εν μέρει, για την αύξηση της εισοδηματικής ανισότητας.

«Ο καθένας μπορεί να απολαύσει μια πολυτελή ζωή εάν ο πλούτος που προέρχεται από τις μηχανές διαμοιράζεται, αλλιώς οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανόν καταλήξουν οικτρά φτωχοί εάν οι ιδιοκτήτες των μηχανών συσπειρωθούν ενάντια στην αναδιανομή του πλούτου», έγραψε την περασμένη εβδομάδα ο Χόκινγκ σε ανάρτησή του στην ιστοσελίδα Reddit.

«Μέχρι στιγμής, η τάσεις φαίνεται πως κλίνουν προς την δεύτερη επιλογή, με την τεχνολογία να οδηγεί την αυξανόμενη ανισότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ουσία αυτής της υπόθεσης έγκειται στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διανομή του πλούτου μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών, αναφέρει σε δημοσίευμά του το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN.

Από την πλευρά της η τεχνολογική κοινότητα έσπευσε να ανταποδώσει τα πυρά. Συγκεκριμένα, ο Μαρκ 'Αντρισεν, επιτυχημένος επιχειρηματίας και εκπρόσωπος της Σίλικον Βάλεϊ (περιοχή στο Σαν Φρανσίσκο όπου εδρεύουν υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις) δήλωσε μέσω ανάρτησής του ότι ο Χόκινγκ χρησιμοποιεί πεπαλαιωμένη ρητορική.

«Για εκατοντάδες χρόνια, οι άνθρωποι που ισχυρίζονταν ότι οι μηχανές συμβάλουν στη μείωση των θέσεων εργασίας φαίνονταν ανόητοι. Αλλά εγώ θα είμαι διαφορετικός», έγραψε ο 'Αντρισεν. Συνέχισε προτείνοντας ότι κάποιος ίσως θα πρέπει να αγοράσει έναν οικονομικό οδηγό για αρχάριους στον Χόκινγκ.

Όπως αναφέρει στο δημοσίευμά του το CNN, η συζήτηση αυτή αποτελεί καυτό θέμα μεταξύ των οικονομολόγων στη Σίλικον Βάλεϊ, όπου η αύξηση του πλούτου των νέων εργαζομένων τεχνολογίας έρχεται σε έντονη αντίθεση με τις μειονοτικές κοινότητες του Σαν Φρανσίσκο, οι οποίες ως επί τω πλείστον απαρτίζονται από ανθρώπους χαμηλού εισοδήματος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η θέση του Χόκινγκ σε αυτό το ζήτημα είναι πιο ορθή σε σχέση με αυτή του 'Αντρισεν.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του CNN, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τεχνολογία έχει οδηγήσει την οικονομική ανάπτυξη τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου. Και αυτό, γιατί πολλές χώρες προσπαθούν να αντιγράψουν την «έννοια» της Σίλικον Βάλεϊ στις δικές τους περιοχές. Ωστόσο, ενώ η «πίτα» αυξάνεται, δεν παίρνουν όλοι μεγαλύτερο κομμάτι.

«Η δική μου ερμηνεία των δεδομένων είναι ότι η τεχνολογία αποτελεί τη βασική κινητήρια δύναμη στην πρόσφατη αύξηση της ανισότητας. Είναι ο κύριος παράγοντας», δήλωσε στην ιστοσελίδα Technology Review ο Έρικ Μπρίντζολφσον, καθηγητής του MIT (Massachusetts Institute of Technology).

iefimerida.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot