Ρομποτικός βραχίονας - βελόνα φέρνει επανάσταση στη χειρουργική

Αύγουστος 09, 2015
jumbo-banner
Έναν μικροσκοπικό χειρουργικό ρομποτικό βραχίονα ανέπτυξαν μηχανικοί και ερευνητές του Vanderbilt University, ευελπιστώντας να προσδώσουνε στη ρομποτική χειρουργική σε μικρή κλίμακα (needlescopic) νέες δυνατότητες.

Η needlescopic χειρουργική, η οποία χρησιμοποιεί μέσα διαμέτρου αντίστοιχης μιας βελόνας, αποτελεί την απόλυτη μορφή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής.

Οι τομές που περιλαμβάνει είναι τόσο μικρές που μπορούν να καλυφθούν με χειρουργική ταινία, και συνήθως δεν αφήνουν ίχνος ουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ομάδα του καθηγητή Ρόμπερτ Γουέμπστερ ανέπτυξε ένα χειρουργικό ρομπότ με κατευθυνόμενες βελόνες που διαθέτουν «καρπούς» πάχους μόλις δύο χιλιοστών.

Το επίτευγμα περιγράφεται σε σχετικό paper που παρουσιάστηκε τον Μάιο στην International Conference on Robotics and Automation στο Σιάτλ.

Η συσκευή παρέχει ευελιξία άνευ προηγουμένου, επιτρέποντας στους χειριστές-χειρουργούς να πραγματοποιούν ένα εύρος επεμβάσεων που πριν αδυνατούσαν, με πολύ μεγάλη ακρίβεια. 

Επίσης, καθίσταται δυνατή η χρήση τέτοιων εργαλείων σε ευαίσθητες περιοχές, όπως η μύτη, ο λαιμός, τα αυτιά και ο εγκέφαλος.

Όπως διευκρινίζει ο Ντιου Χέρελ, καθηγητής Ουρολογικής Χειρουργικής που συμμετέχει στο πρόγραμμα ως σύμβουλος, όσο πιο μικρά είναι αυτά τα εργαλεία τόσο το καλύτερο είναι, αρκεί να εξακολουθεί να υπάρχει επαρκές επίπεδο ευελιξίας.

Το εν λόγω σύστημα ήταν υπό ανάπτυξη εδώ και έξι χρόνια από τον Γουέμπστερ και την ομάδα του, που υπογραμμίζουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές για αυτό, σε μεγάλο εύρος διαφορετικών τομέων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot