Ισπανία: Τίτλοι τέλους για την Google News

Δεκέμβριος 12, 2014
jumbo-banner
Η Google ανακοίνωσε ότι δεν θα περιλαμβάνει ειδήσεις από την Ισπανία στην υπηρεσία της Google News από τις 16 Δεκεμβρίου εξαιτίας του λεγόμενου «Google tax», που αποτελεί μέρος του νέου νόμου της κυβέρνησης Ραχόι περί Προστασίας των Πνευματικών Δικαιωμάτων (θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2015)
 
και ο οποίος απαιτεί από την εταιρεία αλλά κι απ' άλλες μηχανές αναζήτησης που συγκεντρώνουν ειδήσεις να πληρώνουν «δίκαιο αντίτιμο» στους εκδότες για την εμφάνιση οποιουδήποτε μέρους του έργου τους.

«Καθώς η Google News δεν κερδίζει χρήματα (δεν λέμε ότι δεν εμφανίζουμε διαφημίσεις στο site), η νέα προσέγγιση απλώς δεν είναι βιώσιμη», έγραψε ο Ρίτσαρντ Τζινγκράς, επικεφαλής της Google News. Σε μία ανάρτηση ιστολογίου, η Google ανακοίνωσε ότι θα αφαιρέσει και τους Ισπανούς εκδότες από την υπηρεσία.
 
Η Ισπανία θα γίνει έτσι η πρώτη χώρα στον κόσμο που η Google θα κλείσει την υπηρεσία της ειδήσεων, παρότι Γερμανία, Γαλλία και Βέλγιο έχουν εγκρίνει παρόμοιο νόμο. Ωστόσο, η σημαντική διαφορά με τον ισπανικό νόμο είναι ότι στην Ισπανία η χρέωση είναι «αναπόφευκτη» για τους εκδότες. Αυτό σημαίνει ότι οι όμιλοι μίντια δεν μπορούν να επιλέξουν να μη χρεώσουν τον φόρο για να φανούν στην υπηρεσία της Google. Στη Γερμανία όμως, για παράδειγμα, μπορούν, οπότε η πλειονότητα των εκδοτικών ομίλων έχει εξουσιοδοτήσει τη μηχανή αναζήτησης να συνεχίζει να χρησιμοποιεί το περιεχόμενό της δωρεάν.
 
Γαλλία
Στη Γαλλία, η Google κατέληξε σε συμφωνία με τους εκδότες το 2013 να τους πληρώνει 60 εκατ. ευρώ για να τους «βοηθήσει στην ψηφιακή μετάβαση». Στο Βέλγιο, εκδότες και Google συμφώνησαν να περιλαμβάνονται στην Google News συγκεκριμένα άρθρα και φωτογραφίες από τα βελγικά έντυπα.
 
Οι συνέπειες της απόφασης για τα ισπανικά μέσα είναι δύσκολο να εκτιμηθούν, ωστόσο η εταιρεία έχει δηλώσει πως η υπηρεσία Google News παράγει 10 δισεκατομμύρια «χτυπήματα» τον μήνα σε όλον τον κόσμο. «Η Google News προσθέτει αξία σε αυτές τις εκδόσεις, καθώς οδηγεί εκατομμύρια αναγνώστες τους στις ιστοσελίδες τους, βοηθώντας τους να αυξήσουν τα διαφημιστικά τους έσοδα», τόνισε ο Τζινγκράς.
 
Η εξαίρεση πάντως από την υπηρεσία δεν θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζονται οι ειδήσεις από τα ισπανικά μέσα στην κεντρική σελίδα της Google, καθώς η υπηρεσία ειδήσεων λειτουργεί σε διαφορετική βάση, χρησιμοποιώντας διαφορετικό αλγόριθμο που δίνει προτεραιότητα στις ειδήσεις ανάλογα με το πού βρίσκεται ο χρήστης - στην Ελλάδα εμφανίζονται οι ελληνικές εκδόσεις πρώτα κι ούτω καθεξής.
 
Ο ισπανικός νόμος είναι το τελευταίο σημείο τριβής για την Google στην Ευρώπη, όπου αντιμετωπίζει αυξανόμενες επικρίσεις για τις τακτικές της στην πληρωμή φόρων και τη διαχείριση δεδομένων.
 
Η βρετανική κυβέρνηση έχει προτείνει έναν νόμο, που θεωρείται ότι στοχεύει την Google και μια σειρά άλλων εταιρειών, για να φορολογεί εταιρείες που αποφεύγουν τη βρετανική φορολογία, με τη μεταφορά της έδρας των δραστηριοτήτων τους σε άλλες χώρες. Η Google καταργεί συνδέσμους σε ορισμένες ιστοσελίδες κατόπιν αιτήματος χρηστών, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή δικαστική απόφαση, που ονομάστηκε το «δικαίωμα στη λήθη».
 
ethnos.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot