dimarxos1a

sifakis banner3

Υδρογεννήτρια - Παραγωγή Ηλεκτρικού Ρεύματος

Ιανουάριος 05, 2014 Comments (2)
jumbo-banner
Χατζημάρκος

Η Ελλάδα πληρώνει πολλά για να παράγει ενέργεια. Τα περισσότερα εργοστάσια της ΔΕΗ  δουλεύουν με απαρχαιωμένη μέθοδο (λιγνίτη , άνθρακα, μαζούτ) και ένα μικρό ποσοστό εκμεταλλεύονται φυσικές πηγές ενέργειας π.χ το νερό.(υδροηλεκτρικά)
Υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια μέθοδοι παραγωγής ενέργειας οι οποίοι κοστίζουν πολύ λιγότερο, είναι οικολογικοί  και θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια νέα τάξη πραγμάτων στην παραγωγή ενέργειας στην χώρα μας, γιατί από μόνη της μας δίνει απλόχερα τους φυσικούς της πόρους.
Ενέργεια μπορεί να παραχθεί από τον ήλιο(ηλιακή), τον αέρα(αιολική), το νερό(υδροηλεκτρική) και το υπέδαφος (γεωθερμική). Τι από όλα αυτά δεν έχουμε πλούσιο στην χώρα μας? Ήλιο? Με μέσο όρο ηλιοφάνειας τις  6 ώρες τη μέρα? Αέρα χειμώνα καλοκαίρι? Ποτάμια? Κατάλληλο έδαφος για γεωθερμική ενέργεια? Θαλάσσια και υποθαλάσσια ρεύματα?
Γιατί λοιπόν σε μια χώρα που μας δίνει όλες τις δυνατότητες να εκμεταλλευτούμε τους πόρους της είμαστε ενεργειακά ακόμη στον μεσαίωνα?


Ξέρω τι θα σκεφτείτε..υπάρχουν συμφέροντα..πολιτικές σκοπιμότητες και παρασκήνιο πίσω από κάθε προσπάθεια να προχωρήσουμε έστω και λίγο μπροστά.  Και δεν μιλάω για την εκμετάλλευση του πετρελαίου ή του φυσικού αερίου που υπάρχει κάτω από τις Ελληνικές θάλασσες γιατί εκεί περιπλέκονται πολύ τα πράγματα αφού θίγουν συμφέροντα ηγετικών χωρών, και πρέπει ο κάθε χειρισμός να γίνεται κατόπιν «άδειας» από τον «μπαμπά» ΗΠΑ και την «μαμά» Ρωσία, που καιροφυλακτούν να εκμεταλλευτούν κάθε πηγή ενέργειας στον πλανήτη, δημιουργώντας ακόμα και πολέμους, με οποιαδήποτε δικαιολογία… το καταλαβαίνουμε, ηλίθιοι δεν είμαστε…
Μιλάω για την εγχώρια κατανάλωση, όπου άριστα θα μπορούσε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της να καλυφθεί από τις παραπάνω μορφές παραγωγής ενέργειας. Και μην μου πείτε ότι υπάρχει κρίση και δεν υπάρχουν χρήματα για την υλοποίηση τέτοιων μεγάλων έργων γιατί ούτε πριν 15-20 χρόνια έγιναν τέτοια έργα παρότι τα χρήματα εισέρεαν στην Ελληνική αγορά και στο Ελληνικό κράτος γενικότερα. Τεχνογνωσία υπάρχει και αν δεν υπάρχει μπορεί να αποκτηθεί.

Γιατί λοιπόν «κολλάει» όποιος προσπαθήσει να φτιάξει κάτι καινοτόμο σε αυτή την χώρα? Κάτι που ο πολίτης θα το πληρώσει φθηνά και το κράτος θα απαλλαγεί από εισαγωγές και δαπανηρές μεθόδους. Ποιους εξυπηρετεί τελικά? Γιατί συναντάει μόνο εμπόδια ο ιδιώτης αντί για κίνητρα? Γιατί το ίδιο το κράτος δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί τους δικούς του πόρους? 
Γιατί δεν υπάρχει ΘΕΛΗΣΗ! Γιατί δεν υπάρχει ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΣ με την κυριολεκτική του έννοια και όχι αυτή που καπηλεύονται μερικοί , γιατί κι εμείς όμως οι πολίτες και οι ιδιώτες, θέλουμε «το φαί έτοιμο στο πιάτο» και ελάχιστοι παλεύουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά.
Κι αν τελικά δεν μπορούμε εμείς ας φέρουμε αυτούς που μπορούν. Και να μάθουμε από αυτούς.

Υπάρχουν εταιρίες που εφάρμοσαν νέες τεχνικές παραγωγής με εξαιρετικά αποτελέσματα που θα μπορουσαμε να τις φέρουμε στην Ελλάδα και παράγουν ρεύμα τουλάχιστον εκεί που «πονάνε» τα δίκτυα της ΔΕΗ. Δηλαδή στα νησιά.
Στα εκατοντάδες Ελληνικά νησιά που με την πρώτη κακοκαιρία μένουν χωρίς ρεύμα παρότι το τιμολόγιο το πληρώνουν χρυσό!
Την παρακάτω εταιρία την παρακολουθούσα από ένα άρθρο που βρήκα τυχαία στο ιντερνέτ  πριν από 8 χρόνια, και τους είχα στείλει τότε ένα email να μου δώσουν περισσότερες  πληροφορίες για τον καινοτόμο τρόπο παραγωγής ενέργειας από την θάλασσα και τα υποθαλάσσια ρεύματα.
Η εταιρία Marine Current Turbines  ανέπτυξε και κατασκεύασε τα SEAGEN, μεγάλες υδρογεννήτριες όπου το μεγαλύτερο τους μέρος βυθίζεται κάτω από την θάλασσα, το υποθαλάσσιο ρεύμα κινεί τους έλικες οι οποίοι με την σειρά τους δίνουν την ενέργεια σε μία μονάδα κοντά στην στεριά όπου την μετατρέπει σε ρεύμα. Κάθε υδρογεννήτρια με 2 έλικες μπορεί να τροφοδοτεί ρεύμα που καταναλώνουν 500 σπίτια. Ένα μεγάλο χωριό δηλαδή 2000 κατοίκων. Η κάθε μία από αυτές! Να φανταστείτε πως μπορούν να τοποθετηθούν ακόμα και 10 σε μια απόκρημνη πλευρά ενός νησιού όπου έτσι και αλλιώς δεν εκμεταλλεύεται την παραλία του.  
Ο υπεύθυνος επικοινωνίας της εταιρίας μου είχε επισημάνει πως η μορφολογία της Ελλάδας είναι ίσως το καλύτερο μέρος στην Ευρώπη για την εφαρμογή αυτή, καθώς ανάμεσα στα νησιά δημιουργούνται ήπια υποθαλάσσια ρεύματα  τα οποία, είναι αυτά που αποδίδουν και καλύτερα στις συγκεκριμένες υδρογεννήτριες,  χωρίς να καταστρέφουν τον βυθό και το οικοσύστημα, καθώς οι περιστροφή των ελίκων γίνεται με 4 ως 6 χιλιόμετρα την ώρα ταχύτητα.
Δεν μου ανέφερε το κόστος ,καθώς τότε το εγχείρημα ήταν σε πειραματικό στάδιο αλλά μου είπε πως η παραγωγή ίδιων μεγαβάτ με ένα Εργοστάσιο στην Βρετανία κοστίζει 70% παραπάνω από ότι με τις υδρογεννήτριες της εταιρίας του ενώ το κόστος αγοράς και τοποθέτησης θα είναι πολύ μικρότερο από την κατασκευή και συντήρηση ενός εργοστασίου.

Νομίζω πως παρόμοιες τεχνολογίες υπάρχουν για όλους τους τομείς ενέργειας.  Αν κάποιος πραγματικά ενδιαφέρεται θα τις βρει και θα τις εφαρμόσει..Σχόλια  
Νικηφόρος Πιτταράς
0 #2 Νικηφόρος Πιτταράς 30-01-2014 18:26
Λόγο του ότι η περιστροφή των ελικών γίνεται πάρα πολύ αργά (4χιλ/ώρα περίπου) και δεν δημιουργεί αναταράξεις, δεν παρατηρήθηκε αλλαγή στο οικοσύστημα που να κινδυνεύουν ψάρια ή θαλάσσια φυτά.
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Επωνημος!
0 #1 Επωνημος! 06-01-2014 00:50
Και ποσα ψαρια θα πεθανουν ετσι Κυριοι?
Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot