ΕΛΑΣ: Νέος ιός κλειδώνει υπολογιστές – Τι πρέπει να κάνετε

Μάρτιος 12, 2016
jumbo-banner

Κλειδώνει τα πάντα στον υπολογιστή σας και …ζητά «λύτρα» για να τα ξεκλειδώσει.

Ο νέος ιός, που -σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος- κολλάει μέσω e-mail, ονομάζεται Locky kai δύναται να επηρεάσει όλες τις εκδόσεις λειτουργικού συστήματος.

Στόχος του κακόβουλου λογισμικού είναι η καταβολή χρηματικών ποσών ως «λύτρα», προκειμένου να ξεκλειδωθούν – αποκρυπτογραφηθούν τα ψηφιακά αρχεία και δεδομένα που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη και έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για την εμφάνιση του εν λόγω ιού και στην Ελλάδα.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη του γνωστού κακόβουλου λογισμικού «Cryptolocker» ή «Ransomware», συγκαταλέγεται στις ψηφιακές απειλές τύπου Crypto-Malware και δύναται να επηρεάσει όλα τα λειτουργικά συστήματα.

Εξαπλώνεται – μεταδίδεται κυρίως, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που φέρουν μολυσμένο επισυναπτόμενο αρχείο, καθώς και όταν επισκεπτόμαστε επισφαλείς ή μολυσμένες ιστοσελίδες.

Μετά την εγκατάστασή του στο λειτουργικό σύστημα, το κακόβουλο αυτό λογισμικό, χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη ‘’locky’’, ενώ για να ξεκλειδωθούν τα αρχεία, οι δράστες ζητούν από τον χρήστη να καταβάλει χρηματικό ποσό.

Η καταβολή του χρηματικού ποσού προτείνεται να γίνει, μέσω ανώνυμου προγράμματος περιήγησης, με τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος bitcoin (BTC), κατόπιν μηνύματος που εμφανίζεται στον χρήστη, με υποδείξεις και οδηγίες για την πληρωμή.

Καλούνται οι χρήστες του διαδικτύου να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται, προκειμένου να αποθαρρύνονται τέτοιες παράνομες πρακτικές καθώς και για να μην εξαπλωθεί το φαινόμενο, ενώ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν μέτρα ψηφιακής προστασίας και ασφάλειας για την αποφυγή προσβολής από το προαναφερόμενο κακόβουλο λογισμικό.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot