Δημιούργησαν την πρώτη κάμερα που "βλέπει" πίσω από... τοίχους

Δεκέμβριος 08, 2015
jumbo-banner

Ερευνητές στη Βρετανία δημιούργησαν μια κάμερα, η οποία μπορεί -με τη βοήθεια λέιζερ και κατάλληλων αλγόριθμων- να δει πίσω από γωνίες αντικείμενα κρυμμένα από το οπτικό πεδίο. Είναι σε θέση να εντοπίσει με ακρίβεια εκατοστού τη θέση του κρυμμένου αντικειμένου και μετά να καταγράψει την κίνησή του.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Heriot-Watt του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Ντάνιελ Φάτσιο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό φωτονικής "Nature Photonics", δήλωσαν ότι ένα τέτοιο σύστημα, μετά την περαιτέρω εξέλιξή του, μπορεί μελλοντικά να βρει διάφορες πρακτικές εφαρμογές, όπως κάμερες συστημάτων ασφαλείας, κάμερες αυτοκινήτων που θα μειώνουν την πιθανότητα σύγκρουσης σε «τυφλές» στροφές ή κάμερες για αποστολές έρευνας και διάσωσης.

Προς το παρόν η κάμερα μπορεί να «δει» -με χρονοκαθυστέρηση τριών δευτερολέπτων- ότι υπάρχει ένα στατικό αντικείμενο πίσω από τη γωνία και στη συνέχεια σε πραγματικό χρόνο να καταγράψει ότι αυτό κινείται.

Περαιτέρω έρευνες θα απαιτηθούν, ώστε η κάμερα να είναι σε θέση να ανακατασκευάσει με ακρίβεια, δηλαδή να δημιουργήσει τρισδιάστατες εικόνες του ίδιου του αντικειμένου. Επίσης θα επιχειρηθεί η ανίχνευση κρυμμένων αντικειμένων σε μεγαλύτερη απόσταση από τη γωνία, καθώς και πολλών κρυμμένων αντικειμένων ταυτόχρονα.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot