Γιατί δεν πρέπει να φορτίζετε το κινητό σας όλο το βράδυ; 11 συμβουλές-λάθη που κάνετε με το κινητό σας

Σεπτέμβριος 07, 2015
jumbo-banner

Χρήσιμες συμβουλές για το κινητό σας. Τι πρέπει και τι δεν πρέπει; 11 tips που θα σας κάνουν πιο ήρεμους.

Αν μας μοιάζετε έστω και λίγο, το smartphone σας είναι το μονάκριβο μωρό σας. Δυστυχώς, όμως, μάλλον δεν το μεταχειρίζεστε όπως του αξίζει.

Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που ίσως δεν κάνετε σωστά:

1. Δεν το απενεργοποιείτε ποτέ
Είναι πραγματικά σημαντικό να απενεργοποιείτε εντελώς το κινητό σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, αλλιώς η μπαταρία του θα πεθάνει γρηγορότερα από το κανονικό. Αφήνοντάς το ανοιχτό και αχρησιμοποίητο, εξαντλείτε την μπαταρία, τονίζουν οι ειδικοί. Αν χρησιμοποιείτε το κινητό σας ως ξυπνητήρι, όπως κι εμείς, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αγοράσετε ένα φτηνό (και όμορφο, γιατί όχι;) ξυπνητήρι ή να κλείνετε το κινητό σας κάποια άλλη στιγμή μέσα στην ημέρα.

2. Αφήνετε το WiFi και το Bluetooth ανοιχτό όλη την ώρα
Όταν οι λειτουργίες του WiFi και του Bluetooth είναι ανοιχτές στο iPhone αλλά δεν χρησιμοποιούνται, απλά σπαταλούν την μπαταρία του. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν έχετε ανάγκη κανένα από τα δύο στην καθημερινότητά σας, σίγουρα τουλάχιστον όχι όλη την ημέρα. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα κρατάτε και τα δύο απενεργοποιημένα και να τα ανοίγετε μόνο όταν τα χρειάζεστε.

3. Το χρησιμοποιείτε σε εξωτερικό περιβάλλον υπό ακραίες καιρικές συνθήκες
Το iPhone σας δεν είναι σχεδιασμένο να αντέχει υπερβολικά ζεστές ή υπερβολικά κρύες θερμοκρασίες. Για αυτό και δεν είναι ό,τι καλύτερο να το χρησιμοποιείτε σε ανοιχτό χώρο όταν η θερμοκρασία είναι υπό το 0 ή άνω των 35 βαθμών Κελσίου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να εξαντλήσετε την μπαταρία ή το κινητό να κλείσει από μόνο του. Αν πρέπει να βρίσκεστε έξω με τέτοιο καιρό, τότε καλύτερα να έχετε το iPhone σας κλειστό ή τουλάχιστον μέσα στην τσέπη σας.

4. Το αφήνετε να φορτίζει όλο το βράδυ
Μπορεί να είναι βολικό να αφήνετε το κινητό να φορτίζει όλο το βράδυ, υπάρχουν όμως αρκετοί που υποστηρίζουν πως αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα. Οι απόψεις πάνω στο θέμα είναι πολλές, η πλειοψηφία όμως υποστηρίζει πως αν το iPhone ολοκληρώσει την φόρτιση και εξακολουθεί να μένει συνδεδεμένο στην πρίζα, μπορεί να προκληθεί βλάβη στην μπαταρία και, με τον καιρό, να εξαντλείτε πιο γρήγορα. «Η μπαταρία σας θα αποδίδει καλύτερα αν βγάζετε το κινητό από την πρίζα πριν ολοκληρώσει το 100% της φόρτισης», έγραψε το Gizmodo πέρυσι. Προσπαθήστε να το φορτίζετε μέσα στην ημέρα ώστε να το βγάζετε από τη πρίζα μόλις έχει φορτίσει.

5. Το φορτίζετε στο 100% ή αφήνετε την μπαταρία να φτάσει στο 0%
Οι μπαταρίες lithium-ion που χρησιμοποιούνται στα iPhone, λειτουργούν καλύτερα όταν είναι φορτισμένες ανάμεσα στο 50% με 80%, υποστηρίζει ο Shane Broesky, ιδρυτής της Farbe Technik, μιας εταιρείας που κατασκευάζει φορτιστές και αξεσουάρ για κινητά. Από την άλλη, αν φορτίζετε το κινητό σας μέχρι να γεμίσει τελείως η μπαταρία, μπορεί να οδηγήσει την μπαταρία σας σε μια «κατάσταση βαθιάς εκφόρτισης», που κάνει τα ιόντα ανίκανα να φορτίσουν, τονίζει η Apple. Προσθέτει, επίσης, πως φορτίζοντας την μπαταρία για μικρά χρονικά διαστήματα, τόσο ώστε απλά να διατηρείται σε νορμάλ επίπεδα (50%-80%), δίνουμε αρκετή ενέργεια στα ιόντα ώστε να δουλεύουν συνεχόμενα και να προστατεύουν τη ζωή της μπαταρίας. Κοινώς, σκεφτείτε τη φόρτιση του κινητού σας όπως τη διατροφή σας. Όχι ένα τεράστιο γεύμα το βράδυ, αλλά πολλά μικρά μέσα στην ημέρα.

6. Χρησιμοποιείτε φορτιστή που δεν ανήκει στην Apple
Μπορεί οι τιμές των προϊόντων της Apple να είναι ακριβές, αξίζει όμως να επενδύσετε σε αυτά. Χρησιμοποιώντας φορτιστές που ανήκουν σε άλλες εταιρείες μπορεί να προκαλέσετε βλάβη στο κινητό, ενώ οι φορτιστές-μαϊμού έχουν κατηγορηθεί για πρόκληση φωτιάς και εκρήξεων.

7. Δεν το καθαρίζετε
Το iPhone σας είναι αηδιαστικό. Όχι, αλήθεια, είναι πολύ, πολύ αηδιαστικό. Τα στεφάνια των λεκανών στις τουαλέτες και το πιατάκι του σκύλου ή της γάτας σας περιέχουν λιγότερα μικρόβια από το iPhone σας. Η Apple συνιστά να χρησιμοποιείτε ένα απαλό πανάκι χωρίς χνούδι για να καθαρίζετε τη συσκευή σας. Υπάρχουν επίσης προϊόντα που ισχυρίζονται πως χρησιμοποιούν υπεριώδη φωτισμό για να αποστειρώνουν το τηλέφωνό σας. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάτε ποτέ να καθαρίζετε τη θύρα φόρτισης του κινητού σας! Υπολείμματα από τις τσέπες και τις τσάντες σας μπορεί να κολλήσουν εκεί μέσα και να συνωστισθούν με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζετε προβλήματα στη φόρτιση του κινητού σας. Χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα, μια μικρή βελόνα ή ακόμα και το κούμπωμα των σκουλαρικιών σας για να καθαρίσετε όλες αυτές τις αηδίες που μαζεύονται εκεί.

8. Περπατάτε αφηρημένοι στο δρόμο ενώ το κρατάτε στο χέρι
Είτε το έχετε παρατηρήσει είτε όχι, τα iPhone έχουν μεγάλη ζήτηση στη μαύρη αγορά και αποτελούν τον Νο1 στόχο των κλεφτών. Οπότε είναι αρκετά επικίνδυνο να περπατάτε στην πόλη αφηρημένοι ενώ το κρατάτε, χαλαρά, στο χέρι, καθώς γίνεστε εύκολος στόχος. Επίσης, μην το αφήνετε ποτέ πάνω στη μπάρα ή το τραπέζι του μαγαζιού που κάθεστε. Ένα βλέμμα προς την αντίθετη κατεύθυνση δίνει αρκετό χρόνο στον επιτήδειο κλέφτη για να κάνει τη δουλειά του.

9. Δεν προστατεύετε τα δεδομένα σας με κωδικό
Σύμφωνα με έρευνα της Apple το 2013, οι μισοί χρήστες iPhone δεν κλειδώνουν τα κινητά τους με κωδικό. Αν δεν έχετε passcode στο iPhone σας και σας το κλέψουν, η ταυτότητα και οι προσωπικές σας πληροφορίες είναι ανοιχτές και διαθέσιμες στον κλέφτη για να τις οικειοποιηθεί. Είναι ένας πολύ απλός τρόπος για να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα.

10. Επιτρέπετε την ανίχνευση της τοποθεσίας σας σε όλες τις εφαρμογές σας, συνέχεια
Εφαρμογές όπως η Uber και το Maps χρειάζονται πρόσβαση στις «υπηρεσίες τοποθεσίας» για να λειτουργήσουν σωστά, και σας ειδοποιούν για το πότε πρέπει να τις ενεργοποιείτε. Πολλές άλλες μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά χωρίς να είναι ενεργοποιημένη η υπηρεσία ανίχνευσης τοποθεσίας. Καλό θα ήταν να έχετε απενεργοποιημένη αυτή τη λειτουργία συνέχεια και να την ανοίγετε μόνο όταν χρειάζεται -η μπαταρία σας θα σας ευγνωμονεί.

11. Έχετε ενεργοποιήσει τις «ειδοποιήσεις» σε όλες σας τις εφαρμογές
Οι ειδοποιήσεις (push notifications) κρατούν το κινητό σας σε εγρήγορση και απαιτούν συνεχή ροή δεδομένων, πράγματα δηλαδή που μπορούν να εξαντλήσουν τη μπαταρία σας πολύ γρήγορα. Επίσης, η οθόνη φωτίζει κάθε φορά που λαμβάνετε μια ειδοποίηση, «τρώγοντας» ακόμα περισσότερη μπαταρία. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός πως οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι συνεχείς ειδοποιήσεις μπορούν να καταστρέψουν την αυτοσυγκέντρωσή σας. Πηγαίνετε λοιπόν στο Ρυθμίσεις > Ειδοποιήσεις και κρατήστε μόνο τις απολύτως απαραίτητες.

Πηγές: HuffingtonPost.gr, huffingtonpost.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot