«Μεγάλος Αδελφός» στο Διαδίκτυο με πρόσχημα την τρομοκρατία

Νοέμβριος 17, 2015
jumbo-banner

Έτοιμα από καιρό, εμφανίζονται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, να επιβάλλουν ένα πλέγμα λογοκρισίας και «φιλτραρίσματος» μεταδιδόμενων μηνυμάτων και πληροφοριών στο Διαδίκτυο, με πρόσχημα την πρόληψη της τρομοκρατίας και τον προσηλυτισμό νέων ευρωπαίων, στην ριζοσπαστικοποίηση και τον φονταμενταλισμό.

Αρχής γενομένης από εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου που, οσονούπω, θα εξελιχθούν σε εγκεκριμμένα Ψηφίσματα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής αλλά και με βάση πληροφορίες από την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποδεικνύεται ότι ήδη βρίσκεται στα σκαριά η εγκαθίδρυση ενός πανευρωπαΪκού συστήματος «Μεγάλου Αδελφού» στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα μ’ αποκλειστικές πληροφορίες του Reporter.gr, στα πλαίσια του διαλόγου που έχει ήδη αρχίσει με τις εταιρίες του διαδικτύου, με προβαλλόμενο στόχο, «την πρόληψη της επιγραμμικής διάδοσης παράνομου περιεχομένου και την ταχεία εξάλειψη του περιεχομένου αυτού, σύμφωνα με την ενωσιακή νομοθεσία και με πλήρη σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης», οι εταιρίες και οι πάροχοι υπηρεσιών του διαδικτύου, θα είναι εφεξής υποχρεωμένες , «να συνεργάζονται με τις αρχές των κρατών μελών, διαγράφοντας κάθε παράνομο περιεχόμενο που αποσκοπεί στην εξάπλωση του βίαιου εξτρεμισμού».

Χωρίς - προφανώς εσκεμμένως- να γίνεται λεπτομερής καταγραφή, για το ποια μηνύματα και πληροφορίες θεωρούνται ως παράνομο περιεχόμενο, που αποσκοπεί στην εξάπλωση του βίαιου εξτρεμισμού, οι εμπνευστές του εν λόγω σχεδίου, απειλούν τις διαδικτυακές πλατφόρμες, που θα αρνηθούν την προτεινόμενη συνεργασία, με υποβολή δικαστικών αγωγών και με την εξομείωση της άρνησης τους, να διαγράψουν παράνομα (?) μηνύματα, με εγκληματική πράξη, από πρόθεση ή αμέλεια.

Παράλληλα η Κομισιόν απεργάζεται ήδη την χρηματοδότηση μιας εκστρατείας στο Διαδίκτυο, που θα πλασσάρει μηνύματα και πληροφορίες, εναρμονισμένα με μία «ρητορική σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντίθεσης στη βία».

Η ανάπτυξη αντίθετης επιχειρηματολογίας που, κατά πολλούς, θεωρείται και ως μία μορφή πανευρωπαϊκής και ενδεχομένως παγκόσμιας χειραγώγησης, είναι καταγεγραμμένη στα σχέδια της Κομισιόν ώς «ένα από τα βασικά κλειδιά για την άμβλυνση της γοητείας που ασκούν οι τρομοκρατικές ομάδες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής (ΜΑΒΑ)».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρόκειται να συσταθεί «ειδική ευρωπαϊκή ομάδα συνεργασίας εντός της Ευρωπόλ με σκοπό την ανταλλαγή ορθών πρακτικών μεταξύ των κρατών μελών, με παράλληλη διαρκή συνεργασία με τους φορείς του διαδικτύου, προκειμένου να αναδεικνύονται τα μηνύματα που αντιτίθενται στις ρητορικές μίσους και την εξύμνηση της τρομοκρατίας, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό δυσχερέστερη τη ριζοσπαστικοποίηση μέσω του διαδικτύου».

Παράλληλα, θεσμοθετείται ο ρόλος του «διαδικτυακού ρουφιάνου» αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πρόκειται σύντομα να δοθεί «η δυνατότητα σε κάθε χρήστη του διαδικτύου να εντοπίζει εύκολα και γρήγορα το παράνομο περιεχόμενο που, κατά την άποψη του, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να το αναφέρει στις αρμόδιες αρχές, μεταξύ άλλων και μέσω ανοικτών τηλεφωνικών γραμμών».

Στα πλαίσια της εγκατάστασης του συστήματος «Μεγάλος Αδελφός στο Διαδίκτυο», κάθε μία χώρα-μέλος της ΕΕ επιβάλλεται να συγκροτήσει ειδική μονάδα, που θα αναφέρει το παράνομο, κατά την γνώμη της, περιεχόμενο στο διαδίκτυο και να διευκολύνει τον εντοπισμό και τη διαγραφή τέτοιου περιεχομένου.

Οπως προβλέπεται στο σχέδιο, ολες αυτές οι «εθνικές ομάδες» θα συνεργάζονται με τον συντονιστή αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κέντρο αντιτρομοκρατίας στο πλαίσιο της Ευρωπόλ, καθώς και με τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, για τον εντοπισμό και τη διαγραφή κάθε είδους περιεχομένου που θα μπορούσε, κατά την άποψη των αφανών λογοκριτών, να θεωρηθεί παράνομο και υποστηρικτικό ενδεχόμενων τρομοκρατικών πράξεων.

Ηδη, από την 1η Ιανουαρίου 2016, τίθεται σε πλήρη λειτουργία το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιτρομοκρατίας (ECTC), στο οποίο θα υπάγεται και η Ευρωπαϊκή Μονάδα για την Αναφορά Διαδικτυακού Περιεχομένου, στην οποία θα αναφέρονται οι απανταχού της Ευρώπης «διαδικτυακοί ρουφιάνοι».

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot