Γεύμα πλούσιο σε…ορμόνες χαράς;

Σεπτέμβριος 08, 2015
jumbo-banner

Τα εστιατόρια του αεροδρομίου Gatwick στην Αγγλία ανανέωσαν για ένα μήνα τα μενού τους με γεύματα πλούσια σε ορμόνες που φτιάχνουν τη διάθεση, όπως σεροτονίνη και ντοπαμίνη.

Τα happy meals φαίνεται πως παίρνουν μια πιο κυριολεκτική έννοια στο αεροδρόμιο του Gatwick, με σκοπό να διώξουν το άγχος της πτήσης από τους επιβάτες των αεροπλάνων. Όπως είναι γνωστό, μετά το τσεκ-ιν, το άγχος αρχίζει να διακατέχει τους περισσότερους που πρόκειται να πετάξουν, το οποίο γίνεται μεγαλύτερο, όταν υπάρχουν καθυστερήσεις και ουρές. Το αεροδρόμιο Gatwick στο Λονδίνο θέλησε να βοηθήσει την κατάσταση μέσω των γευμάτων ονόματι “happy meals”, τα οποία είναι εμπλουτισμένα με ορμόνες που φτιάχνουν τη διάθεση και διώχνουν το στρες.

Σύμφωνα με το clickatlife.gr τα εστιατόρια που βρίσκονται στο αεροδρόμιο προσάρμοσαν τα μενού τους, στα οποία περιλαμβάνονται πιάτα σχεδιασμένα να βελτιώσουν τη διάθεση των ταξιδιωτών. Το Frankie and Benny’s, για παράδειγμα, έχει προσθέσει σαλάτα με σολομό και κίτρο που υπόσχεται να βελτιώσει την εγκεφαλική λειτουργία, ενώ το Comptoir Libanais προσφέρει σαλάτα fattoush που κρατά τα επίπεδα σακχάρου του αίματος σταθερά.

Το Gatwick συνεργάστηκε με το διατροφολόγο Jo Travers, ο οποίος εξηγώντας το concept είπε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές που βοηθούν τη ροή των «χαρούμενων» χημικών του εγκεφάλου και δύο σημαντικοί παράγοντες είναι και οι νευροδιαβιβαστές σεροτονίνη και ντοπαμίνη, μαζί με τα αμινοξέα τρυπτοφάνη και θειανίνη, που συμβάλλουν στη δημιουργία σεροτονίνης, γνωστή και ως «ορμόνη της χαράς. Χαμηλά επίπεδα αυτών των χημικών μπορεί να προκαλέσουν κούραση, ενώ έλλειψη σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα οδηγεί σε κούραση και εναλλαγές στη διάθεση.

Τα νέα γεύματα βρέθηκαν σε δοκιμαστική περίοδο για 1 μήνα, ενώ υπάρχουν και άλλες καινοτομίες στο πλαίσιο αυτής της νοοτροπίας, όπως κάποια είδη χυμών FlyFit που καταπολεμούν την κούραση και βελτιώνουν τη ροή του αίματος και πωλούνται σε 50 αεροδρόμια.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot