Ο Νίκος Μυλωνάς μιλάει στην Kostoday: «Ειλικρινή αυτοκριτική, νέες πολιτικές & νέες πρακτικές!»

Ιανουάριος 22, 2014
jumbo-banner

Συνέντευξη κ. Νίκου Μυλωνά
(Επικεφαλής της Παράταξης "Συμπαράταξη Ελπίδας")
στην www.kostoday.com.

Συμπαράταξη Ελπίδας: Η αυτόνομη κάθοδος στις αυτοδιοικητικές εκλογές στέλνει μήνυμα;
Βλέπουμε τις εκλογές με ευρύτερη οπτική γωνία. Τις αντιλαμβανόμαστε ως βαθύτερη κοινωνική δημοκρατική διεργασία. Ένα τμήμα αυτής της διεργασίας είμαστε κι εμείς ως δημοτική παράταξη. Σαν αποτέλεσμα της συνεχούς και πολύχρονης παρουσίας μας στα τοπικά πράγματα έχουμε συγκεκριμένους και καλά διαμορφωμένους στόχους που πιστεύουμε ότι είναι μια θετική διέξοδος για τα προβλήματα του Δήμου και την διαχείριση της δημοτικής εξουσίας στο νησί μας.
Αφού εξαντληθούν οι προσπάθειες τοπικής συνεννόησης και σύγκλισης με υπαρκτές δημοτικές κινήσεις χωρίς αποτέλεσμα τότε είμαστε υποχρεωμένοι και θα προχωρήσουμε στην αυτόνομη εκλογική παρουσία μας. Αυτό έγινε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.
Η κατάσταση στο νησί μας είναι πολύ δύσκολη.
Αυτό απαιτεί νηφαλιότητα, ψυχραιμία, σεβασμό των πολιτικών διεργασιών και διαμόρφωση ουσιαστικών προτάσεων στο τοπικό εκλογικό σώμα. Τώρα πιο πολύ από κάθε άλλη φορά χρειαζόμαστε ικανή διαχειριστική αρχή που να έχει καθαρή σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τα οργανωμένα συμφέροντα του νησιού για την κρίσιμη και δύσκολη πενταετία που θα διανύσουμε.

Σκέφτεστε το ενδεχόμενο συνεργασιών; σας έχουν γίνει κάποιες προτάσεις;
Θα επιδιώξουμε συνεργασίες γιατί αυτό επιβάλλει η λογική και η κρισιμότητα της περιόδου της χρεοκοπημένης χώρας και των πολύ στενών προοπτικών της δημοτικής διαχείρισης. Όλες οι παρατάξεις που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής στις δημοτικές εκλογές θέλουν να συνομιλήσουμε μαζί τους.

Με την παρουσία της παράταξης σας στο Δ.Σ. Κω είστε ικανοποιημένος;
Εμείς στο δημοτικό συμβούλιο κάναμε συλλογική παρουσία, δουλέψαμε τοπικά προβλήματα, παρακολουθήσαμε προσεκτικά και κρίναμε την δημοτική αρχή στις λάθος επιλογές της και προτείναμε λύσεις. Μέγιστο παράδειγμα η αποκάλυψη της υπόθεσης συνδιαλλαγής με μεγάλο χρεωφειλέτη του Δήμου μας.
Εκτιμούμε ότι έχουμε δημιουργήσει στην κοινή γνώμη θετικές εντυπώσεις και νιώθουμε ικανοποίηση με την όλη προσπάθεια μας, δεδομένης και της μονοπρόσωπης εκπροσώπησης μας στο δημοτικό συμβούλιο.
Βεβαίως εχθρός του καλού το καλύτερο και πάντα υπάρχουν τα περιθώρια για βελτίωση.

Ποιες είναι οι προτάσεις σας για την βελτίωση της εικόνας της πόλης μας αλλά και της εύρυθμης λειτουργίας της με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της;
Προβλήματα υπάρχουν στην πόλη και σε όλους τους οικισμούς του Δήμου μας.
Στην δύσκολη περίοδο που έρχεται η μόνη οδός είναι η ανακοστολόγηση των δημοτικών υπηρεσιών με κοινωνικά κριτήρια με σκοπό να αυξηθούν τα ιδία έσοδα από τέλη παρεπιδημούνταν, καθαρισμού και φωτισμού, ΔΗΦΟΔΩ, διεκδίκηση χρεών παρελθόντων ετών και αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας με σκοπό να υπηρετηθούν έργα υποδομής και εκσυγχρονισμού στο νησί μας, σε μια περίοδο που τα έσοδα από την κεντρική κυβέρνηση έχουν περιοριστεί στο 50% ενώ τα χρήματα του επόμενου ΕΣΠΑ θα είναι λιγότερα από αυτά του τρέχοντος.
Επί πλέον απαιτείται κοινωνική πολιτική στήριξης όλων των συνδημοτών μας που το επόμενο διάστημα θα έχουν προβλήματα ύπαρξης όπως πλειστηριασμοί των κατοικιών τους και αδυναμία πληρωμής ρεύματος, νερού και φαγητού λογά της κακής οικονομικής πορείας στον τόπο μας. Επιμέρους προτάσεις θα ακουστούν πολλές. Όμως "Δει δη χρημάτων" και γι αυτό επιμένουμε στην προσεκτική διαχείριση των ίδιων πόρων του Δήμου μας.

Όσον αφορά βασικούς τομείς όπως υγεία, πολιτισμός, περιβάλλον, τουρισμός κα. έχει αλλάξει κάτι; εσείς τι προτείνετε;
Δυστυχώς δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το παρελθόν. Οι προθέσεις υπάρχουν από όλους μας. Λείπει όμως το σχέδιο. Υστερεί ο μηχανισμός υλοποίησης. Αδυνατεί η χρηματοδότησης.
Επιμένουμε: ανασυγκρότηση λειτουργική της δημοτικής μηχανής, διεκδίκηση ίδιων πόρων και χρηστή και ακριβής με καθιέρωση της εφαρμογής της αρχής "κόστους-οφέλους" και ανοικτού κοινωνικού ελέγχου της διαχείρισης του δημοτικού χρήματος.

Καίσερλης ή Κυρίτσης ποιον θα επιλέγατε;
Και οι 2 έχουν ευθύνες για το μοντέλο παραγωγής και διανομής του παραγόμενου πλούτου στο νησί μας. Δεν διαλέγουμε κανέναν και το εκλογικό σώμα θα πρέπει να απομακρυνθεί από την λογική του "ελάχιστου κακού", γιατί αυτό δοκιμάστηκε την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Η διαχείριση και η πολιτική δεν είναι θέμα πρόσωπων αλλά προγραμμάτων και στόχων.
Λόγω της κρισιμότητας της περιόδου αναμένουμε από όλους ειλικρινή αυτοκριτική και νέο πολιτικό λόγο ώστε να βοηθηθεί η κοινωνία στην επιλογή της. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να υπερβούμε τα διλλήματα του παρελθόντος.

Ο τελευταίος λόγος σε σας.
Η κρισιμότητα της κατάστασης απαιτεί νέες πολιτικές, νέες πρακτικές και την ουσιαστική κοινωνική συμμετοχή. Η Συμπαράταξη Ελπίδας δούλεψε πολύ γι αυτά έστω και αν δεν είχαμε καλή εκλογική αποδοχή.
Είναι η κατάλληλη στιγμή για την αλλαγή!

Δανελλάκη Καλλιόπη - www.kostoday.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot