Ο Μ.Χατζημιχαήλ στην Kostoday: "Χρειαζόμαστε μια Δημ.Αρχή με τουριστική παιδεία και τουριστικό προσανατολισμό"

Μάρτιος 15, 2014
jumbo-banner

Συνέντευξη Μηνά Χατζημιχαήλ
(Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Κω)
στην Kostoday.


Κύριε Χατζημιχαήλ είστε αρκετά χρόνια στην Ένωση Ξενοδόχων Κω και σημερινός Πρόεδρος, όλα αυτά τα χρόνια ποιος είναι ο απολογισμός που θα κάνατε για την Ένωση; Έχουν γίνει βήματα προόδου;
Έχετε δίκιο, πράγματι είναι η δεύτερη θητεία μου ως Πρόεδρος στην Ένωση Ξενοδόχων Κω, ενώ τις δύο προηγούμενες ήμουν Αντιπρόεδρος. Όλα αυτά τα χρόνια σίγουρα έχουν γίνει τεράστια βήματα προόδου, χωρίς να υποτιμούμε βέβαια και όλες τις προηγούμενες διοικήσεις, που όλες μαζί βάλαμε ένα λιθαράκι για να γίνει η Ένωση Ξενοδόχων Κω αυτό που είναι σήμερα: Ένα δυναμικό συνδικαλιστικό και συμβουλευτικό όργανο που ξέρει να διεκδικεί και να πετυχαίνει στόχους.  
Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι 2 μέλη της Ένωσης μας (Χατζημιχαήλ, Σβύνου) είναι εκλεγμένα μέλη στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, και ότι έχουμε ένα πανελλαδικά εκλεγμένο μέλος (Χατζημιχαήλ) στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων. Συμμετέχουμε δηλαδή στα 2 μεγαλύτερα κέντρα λήψεων αποφάσεων για τα τουριστικά πράγματα και πιστέψτε με δεν είναι καθόλου υπερβολή το να πούμε ότι προτάσεις μας για τον τουρισμό έχουν γίνει νόμοι του κράτους.

Όσον αφορά το τουριστικό προϊόν αλλά και οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν σήμερα, που μας κατατάσσουν σαν προορισμό;
Το τουριστικό προϊόν που λέγεται Κως συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στους 3-4 καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδος. Οι ξενοδοχειακές μας εγκαταστάσεις βρίσκονται ανάμεσα στις ομορφότερες και πολυτελέστερες μονάδες της χώρας μας. Υστερούμε όμως πάρα πολύ σε υποδομές (αεροδρόμιο, λιμάνια, δρόμοι) και σε μοντέρνες εναλλακτικές μορφές τουρισμού (γκολφ, καταδύσεις, ιαματικά λουτρά, ιατρικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός κλπ).

Οι κινήσεις που γίνονται όλα αυτά τα χρόνια από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές σας βρίσκουν σύμφωνους; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις;
Από όλες τις δημοτικές αρχές έχουν γίνει και καλές κινήσεις αλλά και πισωγυρίσματα, αν θέλετε την γνώμη μου πιστεύω ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν έδωσε στον τουρισμό την θέση που του αξίζει, αντιθέτως σε πολλές περιπτώσεις ενήργησε και ανασταλτικά.

Ενιαίος Φορέας Τουρισμού ή Δημοτικός Οργανισμός Τουρισμού ποιόν προτιμάτε;
Δεν έχει σημασία αν ο φορέας που διαχειρίζεται την τουριστική προβολή και ανάπτυξη του νησιού μας λέγεται Ενιαίος Φορέας ή Δημοτικός Οργανισμός Τουρισμού. Σημασία έχει να υπάρχει, να είναι στελεχωμένος και να λειτουργεί. Οργανισμός με έναν υπάλληλο που είναι ταυτόχρονα και διευθυντής και με πολύ μικρό ως ελάχιστο προϋπολογισμό, δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
Εγώ για το νησί μας ονειρεύομαι έναν Τουριστικό Οργανισμό, στελεχωμένο και σύγχρονο, που να χαράζει τουριστική στρατηγική για τις επόμενες δεκαετίες, που να δημιουργεί εξελίξεις παρά να τρέχει πίσω απ’ αυτές.

Ποιά είναι τα μηνύματα από τις φετινές τουριστικές εκθέσεις και πως κρίνετε την παρουσία της Κω;
Τα μηνύματα από τις εκθέσεις είναι πάρα πολύ θετικά σε αριθμούς αφίξεων. Όλοι μιλάνε για την καλύτερη ίσως χρονιά όλων των εποχών. Σημασία όμως έχει τι θα μείνει στο τέλος για το νησί, και πόσο σωστά θα μοιραστούν αυτά τα έσοδα σε όλα τα επαγγέλματα που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό. Διότι αν τα περισσότερα χρήματα φύγουν πάλι εκτός νησιού τότε δεν έχει νόημα.
Κατά την γνώμη μου είναι αδιανόητο σε ένα νησάκι 40.000 κατοίκων και με αφίξεις που έσπασαν το φράγμα του ενός εκατομμυρίου την περασμένη χρονιά να υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποι μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ή είναι άστεγοι. Κάτι κάνουμε ΛΑΘΟΣ. Δεν είναι δυνατόν! Κάτι κάνουμε σαν νησί πολύ στραβά και πρέπει να το δούμε πολύ σοβαρά.

Ποιοί είναι οι τομείς που πιστεύετε ότι υστερούν και έχουν άμεση σχέση με το κομμάτι του τουρισμού;
Πιστεύω ότι ένα νησί που στο παρελθόν μπορούσε να θρέψει μια ολόκληρη Αίγυπτο, όπως λένε οι ιστορικοί, θα πρέπει και σήμερα να μπορεί τουλάχιστον να παράγει τα περισσότερα από τα αγαθά που καταναλώνονται στο νησί και όχι να τα φέρνουμε απ’ έξω. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να κερδίζουν πολλοί περισσότεροι ντόπιοι.
Ο πρωτογενής τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία) θα πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με τις ξενοδοχειακές μονάδες. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να βελτιώσει και να αυξήσει την παραγωγή ώστε να μπορεί να εγγυηθεί τις απαραίτητες ποσότητες και την ανάλογη ποιότητα. Ένα πρώτο βήμα (η Ένωση Ξενοδόχων είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα), είναι η καθιέρωση του Ελληνικού πρωινού σε όλο και περισσότερες ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, χρησιμοποιώντας σχεδόν αποκλειστικά τοπικά προϊόντα.

Νέες αγορές & αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, ποιά η γνώμη σας;
Ένας τουριστικός προορισμός ποτέ δεν πρέπει να μένει στάσιμος, πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται και να αναζητά νέες αγορές και νέα τουριστικά προϊόντα. Πιστεύω ότι οι L.C.C. (Αεροπορικές Εταιρείες Χαμηλού Κόστους) και η σωστή συνεργασία μαζί τους, μπορούν να «σπρώξουν» την Κω σε άλλα επίπεδα που ούτε είχαμε φανταστεί στο παρελθόν. Μπορεί η Κως να μπει σε εντελώς νέου είδους αγοραστικό κοινό, όπως: Τουρισμός Weekend, City Brakes κλπ, αλλά και σ’ αυτούς που θέλουν να αγοράσουν κάποιο σπίτι στην Κω.

Ο τελευταίος λόγος σ’ εσάς…
Η Κως μας έχει τεράστιες δυνατότητες!! Πολύ ελάχιστα είναι τα πράγματα που δεν μπορεί να προσφέρει αυτό το νησί. Μπορούμε πολύ σύντομα, με τις κατάλληλες ενέργειες και συνεργασίες να έχουμε 10 μήνες και γιατί όχι, 12 μήνες τουρισμό το χρόνο. Από εμάς εξαρτάται αλλά κυρίως από αυτούς που διοικούν αυτό το νησί. Χρειάζεται απόλυτη και άψογη συνεργασία της Δημοτικής Αρχής με τους τουριστικούς φορείς. Χρειάζεται αναδιοργάνωση και στελέχωση του φορέα που χαράζει τουριστική πολιτική. Χρειαζόμαστε μια Δημοτική Αρχή με ανθρώπους που έχουν τουριστική παιδεία και τουριστικό προσανατολισμό.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot