Ο Μ.Χατζηκαλύμνιος στην Kostoday: «Η θητεία του Καΐσερλη είναι καταστροφική, χωρίς ίχνος προγραμματισμού και οργάνωσης»

Ιανουάριος 28, 2014
jumbo-banner

Συνέντευξη κ. Μιχάλη Χατζηκαλύμνιου
(Πρώην Δήμαρχος Δήμου Δικαίου, υποψήφιος με την παράταξη Δύναμη Αλλαγής) στην www.kostoday.com.

Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, δυναμική επιστροφή και νέα συνεργασία με την ''Δύναμη Αλλαγής'' και τον Γιώργο Κυρίτση, σας έγιναν άλλες προτάσεις για συνεργασία;

Εχω την πεποίθηση οτι ποτέ δεν έφυγα απο τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης ο οποίος είναι ο φυσικός και μοναδικός πολιτικός μου χώρος. Ασχολούμαι με αυτόν από την επιστροφή μου στο νησί μετά τις σπουδές μου και θα συνεχίσω για όσο οι συμπολίτες μου με περιβάλουν με την αγάπη τους και με τιμούν με την ψήφο τους.
Με τον Γιώργο Κυρίτση υπάρχει σύμπτωση απόψεων σε όλα τα βασικά πολιτικά θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση γενικότερα και τον Δήμο μας ειδικότερα και για αυτό αποδέχθηκα την πρόταση συνεργασίας που μου έκανε.
Επίσημη πρόταση συνεργασίας απο κάποιον άλλο χώρο δεν μου έγινε.
Σε κάθε περίπτωση για μένα κυρίαρχο ζήτημα είναι η κατεύθυνση προς την οποία επιθυμούμε να οδηγήσουμε τον Δήμο μας και το νησί μας, μέσα απο ένα οργανωμένο σχέδιο με στόχους και χρονοδιάγραμμα.
Πάνω σε αυτό, όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, αξίζει να δουλέψουμε και να συμφωνήσουμε, κατά το δυνατόν με ευρείες πλειοψηφίες ώστε να έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι ζητάμε, χωρίς στείρες αντιπαραθέσεις.

Παρακολουθώντας την πορεία του ''Οράματος'' και τον Κώστα Καίσερλη τι θα σχολιάζατε;
Ημουν ο πρώτος που συνεχάρη δημόσια τον κ. Καίσερλη για την εκλογή του, γιατί αυτό επιτάσσει η δημοκρατία, αλλά και ο πρώτος που τον επέκρινε δημοσίως -στις 22.02.2011- για την πορεία που ακολουθούσε και που μόλις δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, φαινόταν πόσο λάθος ήταν.
Η εξέλιξη της θητείας του είναι καταστροφική, γεμάτη ακατανόητες σκέψεις και δράσεις, χωρίς ίχνος προγραμματισμού και οργάνωσης και έχει οδηγήσει όλους τους συμπολίτες μας που τον πίστεψαν και τον ψήφισαν, να διερωτώνται πως έφθασαν ως εδώ τα πράγματα. Η απάντηση βέβαια είναι απλή.
Οι καιροί άλλαξαν και μαζί τους όλο το πλαίσιο και ο μηχανισμός λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά ο κ. Καίσερλης έχει μείνει στην εποχή που όλα γίνονταν μέσω τηλεφωνημάτων στους ανώτερους κομματάρχες, αλλά και κατά συρροή διορισμούς όχι μόνο από την πόρτα αλλά και το παράθυρο.
Αρνούμενοι λοιπόν να προσαρμοσθούν εξαντλούν την ελάχιστη ενέργεια που διαθέτουν σε υποκατάστατα διορισμών -τις λεγόμενες συνεργατικές- προσπαθώντας ακόμα και τώρα, να εγκλωβίσουν συμπολίτες μας με υποσχέσεις διορισμού.

Ποια είναι κατά την γνώμη σας τα σοβαρότερα προβλήματα της πόλης μας και κατ' επέκταση του νησιού μας και τι θα προτείνατε εσείς για την επίλυση τους;
Τα θέματα που επείγει η αντιμετώπιση τους είναι πάρα πολλά.
Για να μην καταχραστώ την φιλοξενία σας θα αναφερθώ σε τρία από αυτά.
Ως τουριστικός προορισμός, αλλά όχι μόνο για αυτό, η εμφάνιση και η λειτουργία της πόλης και των χωριών σε κάθε τους μορφή -κοινόχρηστοι χώροι, κυκλοφορία πεζών και οχημάτων, πεζοδρόμια, καθαριότητα, λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ηχορύπανση- αυτά που θα περιγράφαμε με μια φράση, καθημερινότητα και αισθητική του χώρου, είναι ένα βασικό ζήτημα.
Παρά την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας, η σύσταση τμήματος απο υφιστάμενους υπάλληλους για τον έλεγχο των κοινόχρηστων χώρων και η επανασύσταση των εργοταξίων σε επίπεδο πρώην Δήμων θα είναι οι άμεσες ενέργειες για αναστροφή της απαράδεκτης εικόνας που όλοι βιώνουμε.
Το θέμα των χώρων στάθμευσης, ζήτημα που θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα λόγω των αναπλάσεων που γίνονται στο κέντρο της πόλης είναι το δεύτερο θέμα.
Η απάντηση είναι υποχρεωτικά περισσότεροι χώροι στάθμευσης, στην περίμετρο του κέντρου με την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας να ανήκει στον Δήμο.  
Η έλλειψη ενός μεγάλου δημόσιου στεγασμένου χώρου για εκδηλώσεις είναι το τρίτο θέμα. Η μετατροπή των χώρων του οινοποιείου και της ΑΒΙΚΩ σε πολυχώρους ανάπτυξης κάθε μορφής πολιτιστικής και κοινωνικής δράσης είναι για μας πρώτη προτεραιότητα.

Σαν υπεύθυνος της ομάδας πολιτικού σχεδιασμού μιλήστε μας για τις προτάσεις και τον τρόπο λειτουργίας της.
Κάνοντας πράξη την συλλογικότητα, την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων αλλά και την διαβούλευση με την κοινωνία, ώστε να είμαστε πανέτοιμοι να δράσουμε αμέσως, εφόσον οι πολίτες μας δώσουν την εντολή να αναλάβουμε την δημοτική αρχή, πέρα απο τα άλλα όργανα της παράταξης έχει συσταθεί η Ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού με αντικείμενο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των δράσεων και των εκδηλώσεων, την στρατηγικής της παράταξης στην πορεία προς τις εκλογές και το προεκλογικό μας πρόγραμμα.
Στην ομάδα αυτή συμμετέχουν συνάδελφοι από όλες τις δημοτικές κοινότητες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι όλα τα ιδιαίτερα ζητήματα κάθε περιοχής θα αναδειχθούν και θα τύχουν της απαραίτητης προσοχής.
Ο σχεδιασμός μας είναι πλήρης και αναλυτικός εως την ημέρα των εκλογών.
Το αποτέλεσμα όλης αυτής της εργασίας θα αρχίσει να δημοσιοποιείται σταδιακά το επόμενο διάστημα μέσα απο εκδηλώσεις που προγραμματίζουμε, συνεντεύξεις τύπου και έντυπα που θα εκδώσουμε.  

Έχοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των προηγούμενων ετών και με δεδομένη την εκλογή σας τι είναι αυτό που θα προσπαθήσετε να αποφύγετε;
Ο τελευταίος λόγος σε σας.
Η εκλογή μου όπως και κανενός άλλου συναδέλφου δεν είναι δεδομένη μέχρι να κλείσουν οι κάλπες. Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσω να πείσω οσο γίνεται περισσότερους συμπατριώτες μας, οτι αξίζω την ψήφο τους ευελπιστώντας για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Διετέλεσα 8 χρόνια δημοτικός σύμβουλος και 4 χρόνια Δήμαρχος στο Δήμο Δικαίου και νοιώθω υπερήφανος για την κοινή πεποίθηση που υπάρχει, οτι ο Δήμος μας ήταν ένας Δήμος νοικοκυρεμένος, χωρίς δάνεια, χωρίς χρέη και με χρηστή διαχείριση.
Πάντα στην πορεία μου μέχρι τώρα έδινα ιδιαίτερη σημασία στην λειτουργία με βάση την νομοθεσία, κινούμενος ελάχιστες φορές στα όρια της νομιμότητας σε εξαιρετικές και επείγουσες περιπτώσεις.
Για αυτή την επιλογή μου δεν σας κρύβω οτι έλαβα αρνητικά σχόλια απο συμπολίτες μας που εκτιμούσαν οτι χαρακτηρίζοντας μια απόφαση πολιτική ήταν αρκετό για να κινηθείς ενάντια στις επιταγές του νόμου.
Την τελευταία διετία όμως, ο ρυθμός με τον οποίο ανακοινώνονται επιβολές προστίμων, ποινικές διώξεις, διαχειριστικοί έλεγχοι και γενικότερα προβλήματα στον τρόπο που ασκείται η διοίκηση στους δήμους, με κάνει να αισθάνομαι απόλυτα δικαιωμένος για τον τρόπο λειτουργίας που επιλέξαμε ως δημοτική αρχή.    
Στο επίπεδο της διαχείρισης λοιπόν νομίζω τα πράγματα είναι ξεκάθαρα.
Σε πολιτικό επίπεδο αυτό που εγώ αλλά και όλοι οι συνάδελφοι στη παράταξη πρέπει να αποφύγουμε, είναι να υποσχεθούμε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε.
Πάντοτε αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνεται, αλλά στις παρούσες συνθήκες, αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα γιατί οι συμπολίτες μας έχουν πια χορτάσει ψέματα και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις την στιγμή που τα θέματα της εργασίας , της υγείας και της βιώσιμης ανάπτυξης είναι πιο έντονα απο ποτέ.
Σε αυτά τα θέματα πρέπει να εστιάσουμε και να προτείνουμε λύσεις ή παρεμβάσεις που θα έχουν χειροπιαστά άμεσα αποτελέσματα για να είμαστε μια αποτελεσματική δημοτική αρχή.

Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία ευχόμενος κάθε επιτυχία στην ιστοσελίδα σας.


Δανελλάκη Καλλιόπη - www.kostoday.com

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot