Τα 10 πιο ακριβοπληρωμένα ατυχήματα στην σύγχρονη ιστορία της ανθρωπότητας

Απρίλιος 11, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Σας παρουςιάζουμε τα 10 μεγαλύτερα ατυχήματα λόγω ανθρώπινου λάθους που στοίχησαν τα παραπάνω χρήματα για να γίνει η σχετική αποζημίωση. Δεν επικεντρωνόμαστε στο μέγεθος του ατυχήματος με βάση την απώλεια ζωών, διότι μία ζωή είναι πάντα ανεκτίμητης αξίας.10. Τιτανικός – $150 Εκατομμύρια
titanikos
Το ναυάγιο του Τιτανικού είναι ίσως το πιο διάσημο ατύχημα στον κόσμο. Αλλά βρίσκεται μόλις στην 10η θέση της λίστας των πιο ακριβοπληρωμένων ατυχημάτων. Στις 15 Απριλίου 1912, ο Τιτανικός που θεωρήθηκε ως το πιο πολυτελές υπερωκεάνιο που κατασκευάστηκε ποτέ, βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι. Πάνω από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε ένα παγόβουνο και βυθίστηκε στα παγωμένα νερά. Το πλοίο κόστισε 7 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή που υπολογίζεται ότι ισοδυναμεί με 150 εκατομμύρια σημερινά δολάρια.

9. Ατύχημα με βυτιοφόρο σε γέφυρα στη Γερμανία - $350 Εκατομμύρια
gefyra
Στις 26 Αυγούστου του 2004, ένα αυτοκίνητο συγκρούστηκε με ένα βυτιοφόρο φορτηγό που περιείχε στη δεξαμενή του 32.000 λίτρα καυσίμου, στη γέφυρα Wiehtalστη Γερμανία. Το βυτιοφόρο από τη σύγκρουση διέσπασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα της Α4 Autobahn που κινούταν, με αποτέλεσμα να κάνει μια πτώση 30 μέτρων από το έδαφος δημιουργώντας μια τεράστια έκρηξη που κατέστρεψε ολοσχερώς την γέφυρα. Οι προσωρινές επισκευές κόστισαν γύρω στα 40 εκατομμύρια δολάρια ενώ το συνολικό κόστος αντικατάστασης της γέφυρας υπολογίζεται σε 318 εκατομμύρια δολάρια.

8. Συντριβή τραίνων στις ΗΠΑ - $500 Εκατομμύρια
train
Στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008, συνέβη στη Καλιφόρνια μία από τις χειρότερες συντριβές τραίνων στην ιστορία. 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα προαστιακό τραίνο,(«Metrolink»)συγκρούστηκε μετωπικά με μια εμπορική αμαξοστοιχία της Union Pacific στο Λος Άντζελες. Πιστεύεται ότι το τραίνο «Metrolink»παραβίασε ένα κόκκινο φανάρι καθώς ο οδηγός του ήταν απασχολημένος με το να στέλνει μηνύματα στο κινητό του. Οι μηνύσεις κατά της εταιρίας και οι αγωγές θανάτων που ακολούθησανυπολογίζεται ότι κόστισαν γύρω στα 500 εκατομμύρια δολάρια.

7. Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους - $1,4 Δισεκατομμύρια
aeroskafos
Εδώ έχουμε το πρώτο μας ατύχημα που κόστισε δισεκατομμύρια και βρισκόμαστε μονάχα στην 7η θέση της λίστας. Πρόκειται για το «Β-2 Stealth Bomber», βομβαρδιστικό αεροπλάνο της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας που συνετρίβη λίγο μετά την απογείωση του από την αεροπορική βάση Γκουάμ στις 23 Φεβρουαρίου του 2008. Οι ερευνητές απέδωσαν τα αίτια του ατυχήματος στα διαστρεβλωμένα δεδομένα στους υπολογιστές ελέγχου πτήσης, λόγω της υγρασίας στο σύστημα. Αυτό είχε ως επόμενο οι πιλότοι να χάσουνε τον έλεγχο του αεροσκάφους το οποίο συνετρίβη στο έδαφος. Είχαν κατασκευαστεί μονάχα 21 αεροπλάνα του είδους του, με αποτέλεσμα η συντριβή του να κόστισε μια περιουσία. 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια συγκεκριμένα. Να πούμε ότι και οι 2 πιλότοι σώθηκαν καθώς πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος.

6. Ατύχημα μετο τάνκερ ΈξονΒαλντέζ – $2,5 Δισεκατομμύρια
atixima
Το ατύχημα με το τάνκερ ‘ΕξονΒαλντέζ στις 24ης Μαρτίου του 1889 στις ακτές της Αλάσκα, δεν ήταν το μεγαλύτερο σε σχέση με τη ποσότητα διαρροής πετρελαίου που προκάλεσε καθώς έχουνε προκύψεικαι χειρότερα ατυχήματα ίδιου τύπου. Ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι ήταν το πιο δαπανηρό λόγω της απομακρυσμένης θέσης του ατυχήματος . Οι 40.000 τόνοι πετρελαίου που μετέφερε, μόλυναν περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα των ακτών σκοτώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες ζώα και κυρίως ψάρια. Θεωρείται ως η τρίτη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε ποτέ στην Αμερική με την Exxon να ζημιώνεται για τον καθαρισμό της περιοχής με το ποσό των 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

5. Ατύχημα στην πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Άλφα» - $3,4 Δισεκατομμύρια
alpha
Από τις χειρότερες off-shore πετρελαϊκές καταστροφές στον κόσμο. Μέσα σε ένα χρόνο από την έναρξη λειτουργίας της το 1976 η πλατφόρμα πετρελαίου «Πάιπερ Άλφα» έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο με μια παραγωγή 317.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα. Στις 6 Ιουλίου 1988, οι τεχνικοί που ήταν υπεύθυνοι για την τακτική συντήρηση απομακρύνθηκαν από το πόστο τους δίχως να έχουν ελεγχθεί οι βαλβίδες ασφαλείας που ήταν απαραίτητες για την πρόληψη συσσώρευσης υγρού αερίου με αποτέλεσμα να προκύψει το τραγικό ατύχημα. Μέσα σε 2 ώρες η πλατφόρμα που είχε ύψος 100 μέτρα τυλίχθηκε στις φλόγες, σκοτώνοντας 167 εργαζόμενους με την κατάρρευση της. Ηοικονομική ζημία που προκλήθηκε έφτασε το ύψος των 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

4. Η έκρηξη του διαστημικού λεωφορείου Challenger - $5,5 Δισεκατομμύρια.
eksiksi
Το διαστημικό λεωφορείο Challenger καταστράφηκε 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του, στις 28 Ιανουαρίου του 1986. Μια λανθασμένη κίνηση στην κατασκευή του, απέτυχε να σφραγίσει μία από τις αρθρώσεις, επιτρέποντας έτσι πεπιεσμένο αέριο να φθάσει στο εξωτερικό του αναγκάζοντας την εξωτερική δεξαμενή να πετάξει το ωφέλιμο φορτίου υγρού υδρογόνου προκαλώντας τεράστια έκρηξη. Το κόστος της αντικατάστασης του “Space Shuttle” ήταν 2.000 εκατομμύρια δολάρια το 1986 (4.500 εκατομμύρια σημερινά δολάρια). Το κόστος της έρευνας, η διόρθωση του προβλήματος, και η αντικατάσταση του εξοπλισμού κόστισαν 450.000.000 δολάρια  (περίπου 1 δις σε σημερινές τιμές)

3. Βύθιση του πετρελαιοφόρου «Πρεστίζ» - $12 Δισεκατομμύρια.
prestige
Το δεξαμενόπλοιο «Πρεστίζ» ελληνικής ιδιοκτησίας, προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή με τη βύθιση του στις 13 Νοεμβρίου του 2002 στα ανοικτά της Γαλικίας, στην Ισπανία. Φοβούμενος ότι το πλοίο θα βούλιαζε, ο καπετάνιος ζήτησε βοήθεια από τους Ισπανούς εργαζόμενους διάσωσης, περιμένοντας να κατευθύνουν το πλοίο στο λιμάνι. Ωστόσο, η πίεση από τις τοπικές αρχές ανάγκασαν τον καπετάνιο να απομακρυνθεί από την ακτή μιας και το αίτημα του δεν έγινε δεκτό. Ο καπετάνιος αναζήτησε επίσης βοήθεια από τις γαλλικές και πορτογαλικές αρχές, αλλά διέταξαν επίσης την απομάκρυνση του πλοίου από τις ακτές τους. Το πλοίο τελικά έμεινε στο έλεος της θύελλας η οποία διέσπασε τη δεξαμενή του με αποτέλεσμα να αποδεσμευτούν 20 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου στη θάλασσα. Σύμφωνα με μια έκθεση του συμβουλίου Pontevedra Economist, η συνολική εκκαθάριση έφτασε το κόστος των 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

2. Έκρηξη διαστημικού λεωφορείου «Columbia» - $13 Δισεκατομμύρια.
diastimoploio
Πρόκειται για το διαστημικό λεωφορείο της NASA που λέγεται και «Διαστημικό Σύστημα Μεταφορών», και αποτελεί μέρος του ιστορικού φορέα εκτόξευσης πληρωμάτων και φορτίου των ΗΠΑ. Δυστυχώς κατά τη διάρκεια της επιστροφής του στη Γη καταστράφηκε ακριβώς πάνω από το Τέξας την 1η Φεβρουαρίου 2003 μετά από βλάβη στα φτερά του που είχε προηγηθεί κατά την εκτόξευσή του 16 ημέρες νωρίτερα. Το αρχικό κόστος της μεταφοράς ήταν 2 δις. δολάρια το 1978 (περίπου 6,3 δις σε σημερινά δολάρια). Μετά τη συντριβή του 500.000.000 δολάρια δαπανήθηκαν για την έρευνα, καθιστώντας την μια από τις πιο δαπανηρές έρευνες αεροπορικών ατυχημάτων στην ιστορία. Η αναζήτηση και ανάκτηση των συντριμμιών κόστισε γύρω στα 300 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος το συνολικό κόστος του ατυχήματος βγήκε σε 13 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής.

1. Τσερνομπίλ – 200$ Δισεκατομμύρια
tsernompil
Στις 26 Απριλίου του 1986, ολόκληρος κόσμος παρακολουθούσε το πιο δαπανηρό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Η καταστροφή του Τσερνομπίλ έχει χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη κοινωνικο-οικονομική καταστροφή στην ιστορία εν καιρώ ειρήνης. 50% της έκτασης της Ουκρανίας κατά κάποιο τρόπο μολύνθηκε. Πάνω από 200.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν και να επανεγκατασταθούν, ενώ 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα από την καταστροφή. Ο αριθμός των θανάτων που προέρχονται από το Τσερνομπίλ, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που πέθαναν από καρκίνο χρόνια αργότερα, εκτιμάται σε 125.000. Το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένων καθαρισμού της περιοχής, την επανεγκατάσταση και την αποζημίωση των θυμάτων έχει εκτιμηθεί ότι έφτασε περίπου τα 200 δις δολάρια. Το κόστος μιας νέας μεταλλικής στέγης για το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ κόστισε από μόνο του 2.000 εκατομμύρια δολάρια. Το ατύχημα αποδίδεται σε φορείς που εκμεταλλεύονταν το σταθμό, οι οποίοι παραβίασαν τις διαδικασίες της εγκατάστασης αγνοώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις ασφαλείας.

Πηγή Πληροφοριών: citehr.com

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot