arxiki selida

Η Μίκα Ιατρίδη Ειδική Εισηγήτρια της Ν.Δ. στον πρώτο Προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Νοέμβριος 27, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner

Την ιδιαίτερη τιμή να είναι Ειδική Εισηγήτρια της Ν.Δ. στον Προϋπολογισμό του 2020, τον πρώτο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχει η βουλευτής Δωδεκανήσου, Μίκα Ιατρίδη.

Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. μίλησε ως Ειδική Εισηγήτρια στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου και συζητείται ο Προϋπολογισμός, πριν εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στην ομιλία της, η Μίκα Ιατρίδη τόνισε ότι με τον Προϋπολογισμό του 2020, γίνεται πράξη η δέσμευση της Κυβέρνησης να περιορίσει τους φόρους, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να ανατρέψει το κλίμα αποεπένδυσης το οποίο είχε προκύψει με τη σκληρή περιοριστική πολιτική που είχε ασκήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στη συνέχεια, η βουλευτής Δωδεκανήσου επικεντρώθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σημειώνοντας ότι το συνολικό ποσό των 6.750.000.000€ που διατίθεται θα ενισχύσει, μεταξύ άλλων, τα έργα στην Περιφέρεια και θα βελτιώσει το καθεστώς χρηματοδοτήσεων των άγονων γραμμών.

Ολοκληρώνοντας την εισήγηση της, η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε τα εξής: «Ο πρώτος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης, ένας προϋπολογισμός συνέπειας, ένα προϋπολογισμός προοπτικής. Είναι ένας προϋπολογισμός με ανάπτυξη για όλους, ακριβώς όπως δεσμευτήκαμε, πριν από τις εκλογές, απέναντι στον ελληνικό λαό».

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ομιλίας:

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ξεκινάμε σήμερα στην Επιτροπή μας τη συζήτηση του κορυφαίου νομοθετήματος της χώρας μας, τον Προϋπολογισμό του 2020.

Του νομοθετήματος εκείνου το οποίο αποτυπώνει τις προθέσεις της Κυβέρνησης, τις πολιτικές της προτεραιότητες, τη γενική κατεύθυνση στην οποία σκοπεύει να κινηθεί τον επόμενο χρόνο.

Με τον Προϋπολογισμό, κάθε χρόνο, η οποιαδήποτε Κυβέρνηση στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα, τόσο στο εσωτερικό, όσο και το εξωτερικό της χώρας.

Στο εσωτερικό, καθιστά σαφές στους Έλληνες και τις Ελληνίδες το πως σκοπεύει να κινηθεί οικονομικά. Είναι προφανές ότι η ανάγνωση του Προϋπολογισμού, δεν αφορά μόνο το Κράτος και στο σχεδιασμό των πολιτικών του.

Αφορά, πρώτα και κατά κύριο λόγο, και το σχεδιασμό των οικονομικών του κάθε Έλληνα, της κάθε Ελληνίδας. Αφορά το σχεδιασμό των οικογενειών, των επιχειρήσεων, του τραπεζικού μας συστήματος και της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αποτελεί, ο Προϋπολογισμός, σημείο αναφοράς για όλες και όλους, ένα σημείο για το τι πρέπει να περιμένουμε τον επόμενο χρόνο.

Στο εξωτερικό, ο Προϋπολογισμός καθιστά σαφές στις αγορές, τους επενδυτές, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης, τις πολιτικές που αναμένεται να εφαρμόσει.

Αφορά, ουσιαστικά, τον επηρεασμό όλων αυτών των παραγόντων, οι οποίοι με τη σειρά τους επηρεάζουν και το εσωτερικό της χώρας, το ευρύτερο οικονομικό κλίμα της.

Τα επισημαίνω όλα αυτά, γιατί ο Προϋπολογισμός αναφέρεται σε νούμερα, προφανώς, και εκτιμήσεις, αλλά είναι δεδομένο ότι οι επιπτώσεις του είναι καθοριστικές σε όλο τα φάσμα δραστηριοτήτων της οικονομίας, της κοινωνίας, της ίδιας της ζωής των ανθρώπων μιας χώρας.

Αυτή είναι η σημασία του και αυτή τη σημασία καλούμαστε να αναδείξουμε και εμείς σήμερα, όπως και στις υπόλοιπες συνεδριάσεις μας στην Επιτροπή Οικονομικών και την Ολομέλεια.

Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Έχω την τιμή να είμαι Ειδική Εισηγήτρια της Ν.Δ. στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Στην αντίστοιχη συζήτησή μας για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, πριν ένα μήνα περίπου, είχα τονίσει ότι πρόκειται για έναν Προϋπολογισμό, ο οποίος θα λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως και έγινε.

Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι όταν υπάρχει σωστή προετοιμασία, ρεαλιστική προσέγγιση και γνώση των προβλημάτων της οικονομίας μας, θα υπάρξει και συνεννόηση και συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας.

Σε όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί, για μια ακόμη φορά, ότι η χώρα μας βγήκε με επιτυχία στις αγορές και μάλιστα για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο στην πρόσφατη δημοπρασία, εντόκων γραμματίων 13 εβδομάδων του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.

Αντίστοιχα για το δεκαετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, προέκυψε και το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο του 1,5%.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τον Προϋπολογισμό του 2020, γίνεται πράξη η δέσμευση της Κυβέρνησης να περιορίσει τους φόρους, να διευρύνει τη φορολογική βάση και να ανατρέψει το κλίμα αποεπένδυσης το οποίο είχε προκύψει με τη σκληρή περιοριστική πολιτική που είχε ασκήσει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 11,4 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον, δίνονται περισσότερα φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, τα οποία σε συνδυασμό με όσα έχουν ψηφιστεί το καλοκαίρι, βάζουν μπροστά τη «μηχανή» της οικονομίας μας.

Για εμάς, τους Βουλευτές που στηρίζουμε αυτή την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι σημαντικό να βλέπουμε στον Προϋπολογισμό όσα είχαν γραφτεί και παρουσιαστεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Όπως ανέφερα και πριν, οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού μας αφορούν όλους. Αφορούν στις οικογένειες που δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αφορούν στην υπογεννητικότητα που αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα για το ελληνικό έθνος, αφορούν στις επιχειρήσεις, στην ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Αφορούν και στην Περιφέρεια με την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων πιστεύω ότι είναι από τα κομβικά σημεία του παρόντος Προϋπολογισμού.

Το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι αυτό που χρηματοδοτεί την ανάπτυξη της χώρας, είναι αυτό που συμβάλει στην αύξηση του ιδιωτικού και δημόσιου κεφαλαίου της οικονομίας και στηρίζει την αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας σε μακροχρόνια βάση.

Για το 2020, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 6.750.000.000€.

Πως μεταφράζεται στην πράξη η συγκεκριμένη πολιτική; Είναι προφανές ότι τα ποσά αυτά αναμένεται να κατευθυνθούν σε πολιτικές που έχουμε ανάγκη, σε πολιτικές που έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Ενδεικτικά να αναφέρω τις δράσεις που αναβαθμίζουν τις δημόσιες υποδομές, την υγεία, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και τις επικοινωνίες, την ενέργεια και το περιβάλλον.

Περεταίρω, προωθείται ο ψηφιακός μετασχηματισμός της δημόσιας διοίκησης και στηρίζονται αναγκαίες δομές κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Το είπαμε και στη συζήτηση στην Επιτροπή, το Υπουργείο Οικονομικών ενίσχυσε το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων με μεταφορά 250 εκατομμυρίων ευρώ από το εθνικό σκέλος στο συγχρηματοδοτούμενο.

Ενισχύονται έτσι, τα αναμενόμενα αναπτυξιακά οφέλη, λόγω του υψηλότερου πολλαπλασιαστή του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους, δημιουργώντας δημοσιονομικό όφελος, περί τα 170 εκατομμύρια ευρώ.

Εν κατακλείδι, το συνολικό ποσό των 6.750.000.000€ αντιπροσωπεύει το 3,4% του ΑΕΠ της χώρας και χωρίζεται σε 6.000.000.000€ για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα και σε 750.000.000€ για τα έργα από αμιγώς εθνικούς πόρους.

Γιατί επιλέξαμε αυτήν την πολιτική; Γιατί στοχεύουμε στην απορρόφηση των πόρων, ώστε να εξασφαλιστεί η εισροή της αναλογούσας συνδρομής από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο στόχος αυτός θα ενισχύσει την προώθηση της αναπτυξιακής πολιτικής και θα επιταχυνθεί η ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Σημειώνω εδώ ότι από τα 6.000.000.000€, τα 4,2 δισ. Ευρώ αφορούν σε έργα ΕΣΠΑ περιόδου 2014-2020 και τα 1,7 δισ. Ευρώ σε λοιπά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

Ουσιαστικά, με την αλλαγή στην προσέγγιση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στοχεύουμε στην πλήρη υλοποίηση του, γιατί θεωρούμε ότι θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στην προσπάθεια μας για την ουσιαστική ανάπτυξη.

Είναι και αυτή, μια απάντηση στην πολιτική των υπερβολικών πλεονασμάτων που επεδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς βέβαια να τα ονομάζει «ματωμένα».

Θα ήθελα εδώ να εξηγήσω και τι σημαίνει στην πράξη υλοποίηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, έτσι όπως την προωθεί η Κυβέρνηση μας και ο Πρωθυπουργός μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές. Όπως γνωρίζετε, η απρόσκοπτη συγκοινωνία των μικρών νησιών με τα μεγαλύτερα νησιά και με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση μας.

Μέχρι πρότινος, οι πιστώσεις για τις άγονες γραμμές δίνονταν από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και, πριν την κατάργηση του, και από τις αντίστοιχες πιστώσεις του Υπουργείου Αιγαίου.
Θα μπορούσε να πει κανείς εδώ ότι τότε δεν υπήρχε ένα συνεκτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση των άγονων γραμμών.

Ωστόσο, σήμερα, ήδη έχει ανακοινωθεί αύξηση κατά 45% των πιστώσεων για τις άγονες γραμμές, ωστόσο αυτό που έχει σημασία για τους νησιώτες είναι ότι από φέτος η χρηματοδότηση των άγονων γραμμών εντάσσεται στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Με άλλα λόγια οι άγονες γραμμές χρηματοδοτούνται ως επαναλαμβανόμενη δράση για τα επόμενα έτη, με διασφαλισμένους πόρους από το Πρόγραμμα.

Μπορεί να γίνει έτσι, καλύτερος σχεδιασμός των δρομολογίων της άγονης γραμμής και, βέβαια, να υπάρχει καλύτερη και ποιοτικότερη μεταφορά, όλον το χρόνο, με αντίστοιχης ποιότητας πλοία.

Με αυτόν τον τρόπο προωθείται ουσιαστική αναπτυξιακή πολιτική για τα νησιά μας και αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα ανάπτυξης που αφορούν τη νησιωτική χώρα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Στις επόμενες συνεδριάσεις και στην Ολομέλεια, θα έχουμε τη δυνατότητα να επεκταθούμε και περισσότερο στα ζητήματα του Προϋπολογισμού και να συζητήσουμε και για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και για τα άλλα Υπουργεία.

Η ουσία, κατά την άποψή μου, ωστόσο, έγκειται στο εξής. Ο πρώτος Προϋπολογισμός της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και της Ν.Δ. είναι ένας προϋπολογισμός ευθύνης, ένας προϋπολογισμός συνέπειας, ένα προϋπολογισμός προοπτικής.

Είναι ένας προϋπολογισμός με ανάπτυξη για όλους, ακριβώς όπως δεσμευτήκαμε, πριν από τις εκλογές, απέναντι στον ελληνικό λαό.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot