arxiki selida

Ο Δήμαρχος Κω και οι άλλοι 6 Δήμαρχοι κατέθεσαν προτάσεις που ενισχύουν τους νησιωτικούς δήμους

Μάιος 09, 2018 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
banner
Η πρωτοβουλία του Δημάρχου Κω Γιώργου Κυρίτση και των άλλων 6 Δημάρχων του Βορείου Συγκροτήματος της Δωδεκανήσου να αναδείξουν την έννοια της νησιωτικότητας στην αυτοδιοίκηση, ήταν πολύ σημαντική.

Ιδιαίτερα μάλιστα όταν το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, δεν έχει καμία πρόβλεψη για τους νησιωτικούς δήμους.
Ο Δήμαρχος Κω και οι άλλοι 6 Δήμαρχοι κατέθεσαν προτάσεις που συνιστούν πραγματικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αλλά και ενισχύουν τους νησιωτικούς δήμους.
-Θεσμοθέτηση του ελάχιστου κόστους λειτουργίας των νησιωτικών δήμων, που έχουν υψηλότερο λειτουργικό κόστος, σε σύγκριση με αστικούς δήμους για να προσφέρουν υπηρεσίες στους πολίτες.
-Καθιέρωση του κριτηρίου της νησιωτικότητας για την κατανομή των ΚΑΠ, κάτι που οδηγεί στην αύξησή τους, αφού το κριτήριο της νησιωτικότητας θα έχει υψηλό συντελεστή.
-Απευθείας εκχώρηση του 10% των πόρων του Πράσινου Ταμείου στους δήμους για έργα που σχετίζονται με το περιβάλλον. Σήμερα κανείς δεν γνωρίζει που πηγαίνουν οι πόροι αυτοί.
-Παραχώρηση ποσοστού από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων. Από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κω, το Κράτος εισπράττει πάνω από 1 εκ.ευρώ το χρόνο και δεν επιστρέφει τίποτα πίσω στο νησί.
-Εκχώρηση στους Δήμους της αποκλειστικής αρμοδιότητας παραχώρησης και χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Όλοι βλέπουμε τη σύγχυση και τα προβλήματα που δημιουργούνται με την εμπλοκή του Κράτους.
-Δυνατότητα συμμετοχής του Δήμου σε μεικτά σχήματα με ιδιώτες και φορείς για την τουριστική προβολή. Σήμερα, το πλαίσιο αυτό δεν υπάρχει, είναι σαν να τίθενται εμπόδια στους νησιωτικούς δήμους να χρηματοδοτήσουν δράσεις τουριστικής προβολής.
- Όλες οι δομές πρόνοιας, τα επιδόματα, οι δομές του ΟΑΕΔ, και τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να περάσουν στην αρμοδιότητα των Δήμων, μαζί με τους αντίστοιχους πόρους. Η κεντρική εξουσία όμως δεν το θέλει αυτό γιατί θέλει να παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια.
- Αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των Λιμενικών Ταμείων για να έχουν τη δυνατότητα προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων αλλά και να λειτουργούν με ευελιξία και με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Αν η κυβέρνηση έκανε αποδεκτές τις προτάσεις αυτές των Δημάρχων είναι φανερό ότι θα μιλούσαμε για μια άλλη πραγματικότητα στους νησιωτικούς δήμους, θα άλλαζαν πολλά πράγματα.
Όλα αυτά θα έπρεπε να είναι στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε. Αλλά είναι ξεκάθαρο ότι κάποιοι δεν θέλουν ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, δεν θέλουν ισχυρούς νησιωτικούς δήμους. Για αυτούς το ενδιαφέρον τους είναι ένα: το πως θα διαλύσουν τους Δήμους και θα τους οδηγήσουν σε ακυβερνησία.
Έχει αποδειχθεί όμως ιστορικά ότι αυτοί που φτιάχνουν εκλογικούς νόμους στα μέτρα τους, πέφτουν οι ίδιοι θύματα αυτών των μεθοδεύσεων.
Αντώνης Κρητικός
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot