ΑΝΤΩΝΗΣ Α. ΖΑΜΑΓΙΑΣ: Στις εκλογές της 26ης Μαϊου 2019 να είμαστε εκεί. Ας συνεχίσουμε να οικοδομούμε τον πολιτισμό μας

Μάιος 21, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Δεδομένης της έξης που έχω προς τα ζητήματα του πολιτισμού και της παιδείας, πιθανόν επειδή σε ένα τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον μεγάλωσα, με έντονη τριβή ως προς αυτά, θα ήθελα να αναφερθώ στη «ΒΙΑ», που είναι μια έννοια συνυφασμένη με τον πολιτισμό.

Η ελληνική γλώσσα δεν είναι απλώς και μόνο μια από τις αρχαιότερες γλώσσες της υφηλίου. Είναι ιστορικά, γλώσσα «μαθηματική», επαγωγικής λογικής, γνήσια εννοιολογική και εκ των πραγμάτων στοχευμένη.

«ΒΙΑ», στην αρχαϊκή μορφή της ελληνικής γλώσσας, σημαίνει δύναμη. Ο Ύμνος εις την Ελευθερίαν, περιλαμβάνει τον περήφανο στίχο «Σε γνωρίζω από την όψη που με βία μετράει τη γη». Με βία, με δύναμη, γεννάται ένα κράτος. Με βία γεννάται μια πολιτική κοινωνία. Η βία ενυπάρχει σέ κάθε ζωντανό ον. Το ρόδο αμύνεται με τα αγκάθια του, η γάτα με τα νύχια της, ο άνθρωπος αμύνεται, πολλές φορές επιτιθέμενος, με τον λόγο του, με τις πράξεις ή τις παραλείψεις του, ακόμα, αμύνεται με τους θεσμούς που θέτει το κράτος του, η συλλογική δηλαδή κυριαρχία του.

Στα κατά το Διεθνές Δίκαιο αποκαλούμενα «πεπολιτισμένα» έθνη, η αιτιολογημένη εν γένει θεσμική βία, ερίζει στο Νόμο και στο Σύνταγμα που συστήνουν το «Συμβόλαιο» που έχουμε οι πολίτες «συνυπογράψει» με τη ψήφο μας. Δια της ψήφου αυτής έχουμε όμως θέσει και τα όρια ενάσκησης της βίας. Η θεσμική βία έχει καθαρά αμυντικό, αυτοπροστατευτικό της κοινωνίας χαρακτήτα.

Ή, η επανάσταση, η στιγμιαία ανατροπή, μπορεί ποτέ να πραγματοποιηθεί χωρίς χρήση βίας, δύναμης δηλαδή; Η κοινωνική εθιμοτυπία δεν είναι πάντα αρκετή. Η επανάσταση όμως, συστήνει συλλογική διαδικασία, υποστηρίζεται από πλατιά κοινωνική πλειοψηφία, νομιμοποιείται από πολλούς και γεννά τη νέα δικαιοπραξία, αυτών των πολλών δηλαδή.

Η βία είναι συνυφασμένη με την ανθρώπινη φύση, την οποία ο ίδιος ο άνθρωπος προσπαθεί, διαρκώς, με κάποια μορφής βία, στην προκειμένη περίπτωση με τη βία της αυτοπειθαρχίας, να δαμάσει για να οικοδομήσει πολιτισμό.

Στις εκλογές της 26ης Μαϊου 2019 να είμαστε εκεί. Αυτο είναι το πιο καθοριστικό βήμα. Ας συνεχίσουμε να οικοδομούμε το πολιτισμό μας.

Με τιμή

Αντώνιος Α. Ζαμάγιας

Υποψήφιος Δημ. Σύμβουλος

Δημοτικής Ενότητας Δικαίου

Δύναμη Αλλαγής ΚΩΣ 2023

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot