“Κατάργηση του ΦΠΑ στις μεταφορές, όπως στη Μάλτα, και ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ στον τουρισμό, προτείνει ο Δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο.”

Απρίλιος 17, 2018 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner
Μια ολοκληρωμένη πρόταση με στοιχεία, τεκμηρίωση και τολμηρές αλλαγές για τη νησιωτική πολιτική κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Ρόδου.

Με αναφορές στις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ευρωπαϊκή πολιτική για τις νησιωτικές περιφέρειες, τους εθνικούς στόχους για τη νησιωτικότητα αλλά και με προτάσεις, όπως η θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στις μεταφορές, όπως ισχύει στη Μάλτα, ο ενιαίος ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό και η προσαρμογή των ΠΕΠ στις ιδιαίτερες ανάγκες των νησιών.
Ο Δήμαρχος Κω επισημαίνει ότι “Η Πολιτική Συνοχής και η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε δεν απαντούν στα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικότητας. Η χώρα πρέπει να έχει ως στόχο την ουσιαστική ενσωμάτωση της νησιωτικότητας στην Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε. Αυτό σημαίνει ότι τα ΠΕΠ των νησιών πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητες της νησιωτικότητας.”
Θέτει το ζήτημα της κατάταξης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στις ανεπτυγμένες περιφέρειες με βάση το ΑΕΠ και με στοιχεία προ του 2008 τονίζοντας ότι “μπορεί Το Νότιο Αιγαίο, με βάση το ΑΕΠ, είναι στην 136η θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών αλλά σε ότι αφορά στην ανταγωνιστικότητα είναι στην 257η θέση ανάμεσα στις 271 περιφέρειες που έχει η Ευρώπη.
Όλα αυτά σημαίνουν : α) άνιση χρηματοδότηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου β) Αδυναμία των ΠΕΠ να χρηματοδοτήσουν δράσεις για τις μεταφορές και την προσβασιμότητα στα νησιά και την ουσιαστική άμβλυνση των ανισοτήτων.”
Ο κ. Κυρίτσης προδιέγραψε ως στόχο την αλλαγή του πλαισίου της πολιτικής κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε για τα νησιά αλλά και των περιφερειακών ενισχύσεων με τη θεσμοθέτηση και ενεργοποίηση πρόσθετων δεικτών για την κατανομή των ενισχύσεων στις νησιωτικές περιφέρειες.
Αίσθηση προκαλεί η πρόβλεψη του Γιώργου Κυρίτση για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τουρισμός στο εγγύς μέλλον προτείνοντας την θέσπιση ενιαίου ΦΠΑ για τις υπηρεσίες στον τουρισμό στο ίδιο επίπεδο με τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες.
“Βραχυπρόθεσμα και μετά την ανάκαμψη τουριστικών αγορών, όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος, που ήδη συντελείται, η οικονομία των νησιωτικών περιοχών που στηρίζεται στον τουρισμό θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Γιατί δεν είναι ανταγωνιστική λόγω της υπερφορολόγησης. Έχουμε τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση με 13% και 24% ενώ Ιταλία και Ισπανία έχουν 10% και η Κύπρος 9%.” ανάφερε ο Δήμαρχος Κω.
Μία ακόμα ριζοσπαστική πρόταση που κατέθεσε ο Δήμαρχος Κω στο Αναπτυξιακό Συνέδριο είναι η θεσμοθέτηση μηδενικού ΦΠΑ (0%) στις μεταφορές, όπως ισχύει στη Μάλτα.
“Το μεταφορικό ισοδύναμο, ακόμα και αν έχει καθολική εφαρμογή δεν αντισταθμίζει την απώλεια ενός αναπτυξιακού εργαλείου, όπως ήταν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Τα Κανάρια νησιά στην Ισπανία έχουν εξαιρεθεί από την καταβολή ΦΠΑ. Αυτή τη στιγμή ο ΦΠΑ στις μεταφορές στα νησιά μας είναι 24%, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, όταν σε Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία είναι 10%. Η θέσπιση μηδενικού ΦΠΑ στις μεταφορές θα είναι ένα ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο για τον τουρισμό μας και την τοπική οικονομία.”
Ο Δήμαρχος Κω πρότεινε επίσης τη δημιουργία Ειδικών Επενδυτικών Ζωνών στις νησιωτικές περιοχές με αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην καινοτομία, την ενέργεια, τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών αλλά και για δίκτυα επιχειρήσεων και clusters.
Γραφείο Τύπου Δήμου Κω
Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot

No Internet Connection