×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Ν.Μυλωνάς: Παρέμβαση στο Λιμάνι του Μαστιχαρίου-Κω πριν το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου

Μάρτιος 11, 2014
jumbo-banner

-Για άλλη μια φορά το λιμάνι του Μαστιχαρίου εμφανίζει την ίδια προβληματική κατάσταση με τα φύκια ενώ η τουριστική περίοδος ξεκίνα σε 15-20 μέρες. Η δυσοσμία, η κακή εμφάνιση της περιοχής και η εμφανής απουσία συντήρησης των εγκαταστάσεων της προβλήτας και του λιμανιού είναι μια κατάσταση που αν αλλάξει μας βοηθά στις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που ζούμε.

-Γιατί παρά το γεγονός ότι πέρυσι τον Ιούλιο έγινε κάτι διαφορετικό από την συνήθη απλή απομάκρυνση των φυκιών που γίνονταν τόσα χρόνια στο λιμάνι Μαστιχαρίου ξανα-έχουμε το ίδιο πρόβλημα;
Γιατί το άνοιγμα 2 κενών (2 γέφυρες-πίπες) της προβλήτας με την δημιουργία μιας στενής διώρυγας υπό οξεία γωνία στα αριστερά του λιμενοβραχίονα, δεν αντιμετωπίστηκε το θέμα της προσάμμωσης, των λιμναζόντων υδάτων και των φυκιών που προκαλούν την έντονη δυσοσμία και την οπτική υποβάθμιση της περιοχής το πρόβλημα δεν λύθηκε;

Η παρέμβαση έδειξε τις αδυναμίες της από τον πρώτο μήνα της κατασκευής της. Γι αυτό μετά από 2 μήνες αναγκάστηκε η δημοτική αρχή να προβεί στον …παραδοσιακό καθαρισμό των φυκιών, ενώ σήμερα η κατάσταση είναι πάλι απογοητευτική!  Σχολιάσαμε τότε το γεγονός γράφοντας ότι η τεχνική παρέμβαση ήταν ημιτελής και ότι γι αυτό δεν έφταιγαν οι εμπλεκόμενοι τεχνικοί αλλά ο τρόπος με τον οποίο λύνονται τεχνικά προβλήματα στον Δήμο μας: "πώς να μην γίνει λάθος όταν σε καθαρά τεχνικά θέματα την ευθύνη διεκδικούν μέσω τηλεόρασης τα πολιτικά πρόσωπα παρακάμπτοντας τους υπευθύνους τεχνικούς των δημοτικών υπηρεσιών;" και προτείναμε βελτιωτική λύση.

-Στην περίπτωση του Μαστιχαριου και κάθε παρόμοιου έργου έχουμε ανάγκη την γνώμη του ειδικού. Χωρίς να υποκαθιστούμε αυτή την προφανή αλήθεια και φοβούμενοι την στασιμότητα και ίσως το ξανακλείσαμε των γεφυρών προτείναμε τότε "ότι η τεχνητή διώρυγα απαιτεί διεύρυνση στο μέτωπο της προς την ανοικτή θάλασσα, αμβλύνοντας την οξεία γωνία για να διευκολυνθεί η ροη των θαλασσίων ρευμάτων και να αποφευχθούν τα σημεία ‘τυρβώδους ροής’  που προκαλούν την στάθμευση άμμου και φυκιών στην εσωτερική γωνία της όλης παρέμβασης, όπως φαίνεται στο σχήμα’’. Δεν λήφθηκε υπ όψιν.

-Ξεκινά η τουριστική σαιζόν και στην περιοχή αυτή πρέπει να γίνει άμεση παρέμβαση. Ο καθαρισμός που έτσι κι αλλιώς θα γίνει, και δεν πρέπει να αργήσει όπως πέρυσι, πρέπει να συνοδευτεί με την διεύρυνση του μετώπου των γεφυρών προς την ανοικτή θάλασσα δυτικά του λιμενοβραχίονα. Μια τέτοια παρέμβαση θα βοηθήσει όχι μόνο στην επέμβαση με τα φύκια και τα στάσιμα νερά αλλά και θα συντελέσει στην αποτροπή της συνεχιζόμενης διάβρωσης της ανατολικής ακτής μετά το Μαστιχαρι όπου έχουν καταστραφεί μέχρι και 100 μέτρα αμμώδους παραλίας και τεραστια εδαφική διάβρωση.

-Επιμένουμε στο πολιτικό ζήτημα της διάκρισης εξουσιών.  Άλλο πράγμα η αρμοδιότητα και ευθύνη των δημοτικών υπηρεσιών και άλλο η πολιτική ευθύνη της δημοτικής αρχής!  Η δημοτική μηχανή πρέπει να έχει αυτοτέλεια και να αυτενεργεί στην βάση της επιστήμης σε σχέση με τους πολιτικούς στόχους της δημοτικής αρχής  και όχι να παρακάμπτεται ή να είναι ελεγχόμενη και καθοδηγούμενη από τον κάθε παράγοντα της δημοτικής αρχής!

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot