Η Ομιλία του Γ. Κυρίτση στη συνεδρίαση εκλογής οργάνων του Δ.Σ.

Σεπτέμβριος 08, 2014 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή διαδικασία για την εκλογή του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου και των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, όπως και των εκπροσώπων στη Γ.Σ. της ΠΕΔ, δεν έχει διεκπεραιωτικό και τυπικό χαρακτήρα.

Για την Κω είναι μια Νέα Αρχή.

Νέα Αρχή που πρέπει να ταυτιστεί με νέα πρότυπα συμπεριφοράς.

Με μία δημοκρατική και συγκροτημένη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμος Κω αλλάζει.

Επιλέγει τη διαβούλευση, το δημόσιο έλεγχο, τις αρχές της δημοκρατίας και του διαλόγου. Το κορυφαίο όργανο του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο, ήρθε η ώρα να αναβαθμιστεί.

Η αναβάθμιση του κύρους και της λειτουργίας του, ήταν προσωπική μου δέσμευση.

Είναι όμως υπόθεση όλων μας.

Οι εικόνες, οι πρακτικές και οι συμπεριφορές του παρελθόντος δεν έχουν θέση στο δημοτικό συμβούλιο.

Δημοτικοί Σύμβουλοι που θα απουσιάζουν από τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, θα αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του νόμου, που φτάνουν μέχρι και την έκπτωση από το αξίωμα.

Από όπου και αν προέρχονται.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η δημοκρατική και συγκροτημένη λειτουργία.

Με ένα νέο κανονισμό, που θα εγγυάται αυτή τη λειτουργία και τα δικαιώματα της μειοψηφίας.

Με σεβασμό στους κανόνες και στους θεσμούς.

Με τον πήχυ των διαδικασιών και του διαλόγου, πάντα ψηλά.

Γιατί η Κως πρέπει να σηκωθεί ψηλά. Σε όλα τα επίπεδα.

Με την συγκρότηση, την ενεργοποίηση και τον ουσιαστικό ρόλο της Επιτροπής Διαβούλευσης, που θα αποτελείται από καταξιωμένους πολίτες και εκπροσώπους φορέων του νησιού.

Στο Δήμο Κω, οι θεσμοί πλέον θα λειτουργούν και θα ελέγχονται.

Γνωρίζετε όλοι την πρόταση αλλά και την αποφασιστικότητα μου να προχωρήσω σε διαπαραταξιακή επιτροπή ελέγχου και παρακολούθησης του προϋπολογισμού του Δήμου, που θα οριστεί από το δημοτικό συμβούλιο.

Στα διοικητικά συμβούλια και στους οργανισμούς , ζήτησα από τους επικεφαλής των παρατάξεων να προτείνουν μέλη. Και εκεί θα υπάρχει διαπαραταξιακή εκπροσώπηση, στο πλαίσιο της διασφάλισης πλειοψηφίας. Η περίοδος, που η εκάστοτε δημοτική αρχή λειτουργούσε ως ιδιοκτήτης του Δήμου, τελείωσε.

Στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση η εκχώρηση των πρώτων αρμοδιοτήτων στα τοπικά συμβούλια. Για να εξυπηρετείται ο πολίτης στον τόπο κατοικίας του, για να αρχίσουμε επιτέλους να λύνουμε προβλήματα, για μια ουσιαστική αποκέντρωση λειτουργιών του Δήμου.

Οι δεσμεύσεις μας γίνονται πράξη.

Μέσα από τη δημοκρατία και τη συλλογικότητα,αλλάζουμε το Δήμο.

Αφήνουμε πίσω μας το χθες.

Γνωρίζετε όλοι τις προτάσεις της πλειοψηφίας για την Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.

Για τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα δυόμιση επόμενα χρόνια, η πρόταση μας ήταν ο κ. Νίκος Μυλωνάς, ο οποίος και εξελέγη.

Ένας άνθρωπος με δημοκρατικές αρχές, εντιμότητα, ηθική αντινοβολία. ‘Εναν άνθρωπο που πιστεύει στην ανάγκη αναβάθμισης του κύρους και της λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου.

Η δημοτική αρχή πιστεύει ότι το κλίμα συναίνεσης και συνεργασίας έπρεπε να εκφραστεί στη σημερινή συνεδρίαση και να αποτυπωθεί στα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Έτσι, μία τυπική και θεσμοθετημένη διαδικασία έπρεπε να μετατραπεί και μετετράπη σε βαθιά δημοκρατική και συνθετική διαδικασία με τις όποιες αδυναμίες μέρους της μειοψηφίας.

Με την επιλογή της πλειοψηφίας, η διαδικασία αποτέλεσε μήνυμα για την κοινωνία.

Μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα.

Για την Κω του αύριο.

Κοιτάμε μπροστά, προχωράμε μπροστά.                      

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot