×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 575

Γ.Κυρίτσης προς Υπ. Υγείας: «Θα υπάρξει δυναμική διεκδίκηση αν Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στα αυτονόητα».

Ιούνιος 26, 2014
jumbo-banner
Έγινε χθες 25/6/14 η προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας, για τα προβλήματα που παροχών δημόσιας υγείας στα νησιά μας.
Στη συνάντηση συμμετείχε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης ο οποίος ξεκαθάρισε τη θέση της νέας δημοτικής αρχής του νησιού για σταθερή και διεκδικητική πολιτική απέναντι στην κεντρική διοίκηση όσον αφορά την παροχή υγείας στο νησί μας, τονίζοντας:
«Δεν σκοπεύω να ‘’κρύβομαι’’ πίσω από την αναρμοδιότητα.
Αντίθετα θα υπάρξει δυναμική διεκδίκηση αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στα αυτονόητα.»
 
Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α
-----------------------------------
 
Προς
--------
Αξιότιμο Κύριο
Μάκη Βορίδη
Υπουργό Υγείας
 
ΘΕΜΑ : ‘’ Προβλήματα λειτουργίας των δομών δημόσιας υγείας στην Κω και προτάσεις για την επίλυση τους’’
 
Κύριε Υπουργέ
 
H υποστελέχωση του Νοσοκομείου της Κω και των δομών δημόσιας υγείας στο νησί, αποτελεί όνειδος.
Μιλάμε για ένα νησί 40.000 μόνιμων κατοίκων, που εξυπηρετεί κατοίκους όμορων νησιών και που τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο, ο πληθυσμός του πολλαπλασιάζεται.
Μιλάμε για την Κω, για έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς.
Περιορίζομαι σε μία συνοπτική αποτύπωση των προβλημάτων για τα οποία απαιτείται η άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας.
 
1. Το Νοσοκομείο της Κω λειτουργεί πέραν των ορίων αντοχής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Συγκεκριμένα:
- Δεν υπάρχει παιδίατρος εδώ και 6 χρόνια.
- Υπάρχει ένας μόνο επικουρικός καρδιολόγος ενώ  ο μόνιμος γιατρός του ΕΣΥ, που θα ερχόταν στην Κω με μετάθεση, δεν αποδέχθηκε τη μετάθεση του. Οι θέσεις που προβλέπονται είναι τρεις.
- Υπάρχει έλλειψη ενός ακόμα παθολόγου για να καλυφθούν οι ανάγκες της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου. Οι δύο υπάρχοντες παθολόγοι έχουν εξαντλήσει τα όρια της αντοχής τους. Ήδη ο διευθυντής έχει ανακοινώσει την πρόθεση του να παραιτηθεί.
-Δεν υπάρχει φαρμακοποιός για το φαρμακείο του νοσοκομείου.
-Παρά την κάλυψη των δύο θέσεων γιατρών της ορθοπεδικής υφίσταται ανάγκη τοποθέτησης ενός ακόμα ορθοπεδικού.
-Στο ακτινοδιαγνωστικό τμήμα υπηρετεί ένας γιατρός ενώ προβλέπονται δύο και υπάρχουν μόνο τρείς χειριστές-εμφανιστές με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται οι βάρδιες.
-Το ταμείο του νοσοκομείου δεν λειτουργεί απογευματινές και βραδινές ώρες λόγω έλλειψης διοικητικών υπαλλήλων. Αυτό σημαίνει απώλεια εσόδων. Δεν ζητάμε νέες προσλήψεις, σας επισημαίνω όμως ότι υπάρχουν 11 αιτήσεις μετάταξης δημοσίων υπαλλήλων στο νοσοκομείο, οι οποίες εκκρεμούν.
-Από τις αρχές του χρόνου έχουν αποχωρήσει για διάφορους λόγους από το Νοσοκομείο 9 εργαζόμενοι διαφόρων ειδικοτήτων , χωρίς να καλυφθούν οι θέσεις τους.
-Οι ελλείψεις του αναγκαίου ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομείο της Κω, οδηγεί σε αεροδιακομιδές.
Η έλλειψη καρδιολόγου το διάστημα Απριλίου-Μαϊου οδήγησε σε 10 αεροδιακομιδές με το συνακόλουθο οικονομικό κόστος. Το ίδιο συμβαίνει και με την έλλειψη παιδιάτρου.Χωρίς καμία διάθεση λαϊκισμού, σας καλώ να συγκρίνετε το κόστος αυτό με το μισθολογικό κόστος ενός γιατρού.
2. Το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας, που κατασκευάστηκε με χρήματα των πολιτών και είναι πλήρως εξοπλισμένο, δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης οργανισμού λειτουργίας. Κάποιοι υποτιμούν , συνειδητά , τη νοημοσύνη μας. Έστειλαν τον Οργανισμό στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους , ο οποίος φυσικά και απορρίφθηκε αφού δεν είχαν προβλεφθεί οι ανάλογες πιστώσεις.
3. Δεν υπάρχει συμβεβλημένος γιατρός-μικροβιολόγος με το δημόσιο σε ολόκληρο το νησί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταφεύγουν οι πολίτες σε ιδιώτες, με τη συνακόλουθη οικονομική επιβάρυνση, και να επιβαρύνεται η λειτουργία του νοσοκομείου.
 
Κύριε Υπουργέ
Οι συσκέψεις πρέπει να συνδέονται με αποτελέσματα.
Οι πολίτες στην Κω βιώνουν την εγκατάλειψη των δομών δημόσιας υγείας, που μεταφράζεται σε εγκατάλειψη από την πλευρά του Κράτους.
Η έννοια της τουριστικής ανάπτυξης πρέπει να συνυπάρχει με υποδομές δημόσιας υγείας. Σε διαφορετική περίπτωση δημιουργούνται δυσμενής εντυπώσεις και αρνητικές εξελίξεις.
Εκτιμώ ότι αντιλαμβάνεστε την σοβαρότητα της κατάστασης.
 
Η πρόσληψη 2.000 εργαζομένων στον τομέα της δημόσιας υγείας , όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρέπει να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές δημόσιας υγείας σε νησιωτικές περιοχές και ιδιαίτερα στην Κω.
Να δοθεί προτεραιότητα για την κάλυψη των αναγκών στα νησιά, εκεί που τα προβλήματα υποστελέχωσης προσλαμβάνουν εκρηκτικές διαστάσεις.
 
Ζητούμε:
-Την άμεση τοποθέτηση, σε πρώτη φάση,  παιδιάτρου , παθολόγου και ενός ακόμα καρδιολόγου στο Νοσοκομείο της Κω. Σε δεύτερη φάση να καλυφθούν οι υπόλοιπες θέσεις που είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του νοσοκομείου.
-Την άμεση ίδρυση τομέα του ΕΚΑΒ στην Κω. Η ίδρυση και λειτουργία τομέα του ΕΚΑΒ είναι άμεσης προτεραιότητας για τις ανάγκες του νησιού.
-Την λειτουργία ως δημόσιας δομής υγείας του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας. Ζητάμε να ενεργοποιήσετε τη δέουσα διαδικασία για να αποκτήσει Οργανισμό το Κ.Υ Αντιμάχειας.
-Την στελέχωση και τον εξοπλισμό του Ιατρείου στο Αεροδρόμιο της Κω, από το οποίο διέρχονται χιλιάδες επιβάτες καθημερινά.
 
Κύριε Υπουργέ
Είναι δεδομένο ότι για να έρθει ένας γιατρός σε μια νησιωτική περιοχή, πρέπει να υπάρχουν βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα.
Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να προχωρήσετε σε θεσμική αναθεώρηση του ισχύοντος καθεστώτος για τα κίνητρα.
Ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος, θα ήθελα να κλείσω με τη δυνατότητα συμμετοχής και συμβολής της αυτοδιοίκησης σε ένα ολοκληρωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υπηρεσιών υγείας.
Δεν επιθυμούμε ως Δήμος να λειτουργήσουμε ανταγωνιστικά με το δημόσιο σύστημα υγείας, να το υποκαταστήσουμε. Θέλουμε να καλύψουμε κενά που υπάρχουν , να λειτουργήσουμε επικουρικά.
Χρειάζεται όμως ενίσχυση το θεσμικό πλαίσιο, δημιουργία πλαισίου προγραμματικών συμβάσεων ανάμεσα στους Δήμους, στις ΔΥΠΕ και το Υπουργείο, για τη συμμετοχή των Δήμων στο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
 
Θα στηρίξουμε όπου χρειαστεί αλλά οι Δήμοι δεν πρόκειται να γίνουν ‘’πλυντήριο" ούτε  το άλλοθι της αδυναμίας και της ανεπάρκειας του Κράτους να λειτουργήσει δομές δημόσιας υγείας , όπως το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας
 
Θέλω να καταστήσω σαφές, ότι ως Δήμαρχος δεν πρόκειται να παραμείνω απαθής στη διαιώνιση των προβλημάτων της δημόσιας υγείας στο νησί μου. Δεν σκοπεύω να ‘’κρύβομαι’’ πίσω από την αναρμοδιότητα.
Αντίθετα θα υπάρξει δυναμική διεκδίκηση αν η Πολιτεία δεν ανταποκριθεί στα αυτονόητα.
Η Κως θα διεκδικήσει το δικαίωμα στη δημόσια υγεία γιατί συνεισφέρει στο ΑΕΠ, γιατί αποτελεί μια ευαίσθητη, εθνικά, περιοχή.
 
Με εκτίμηση
 
Γιώργος Κυρίτσης
Εκλεγμένος Δήμαρχος Κω.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot