Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον ΣΚΑΙ στην εκπομπή «Πρώτη γραμμή»

Αύγουστος 18, 2014
jumbo-banner
Η σημερινή κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις

Δεν πρέπει να περνάει ένα τεχνητό κλίμα ευφορίας στις μέρες μας. Χθες είχαμε τη μελέτη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι κατώτατοι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί κατά 22% από το 2010 έως το 2013 και στους νέους κατά 32%. Σύμφωνα με τη μελέτη, η αγοραστική δύναμη έχει φθάσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’80. Επίσης 850 χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν, να πάρουν μισθό από 1 έως 12 μήνες. Τα τρία χαρακτηριστικά της αγοράς είναι αυτά, που ζούμε καθημερινά: η ανασφάλιστη εργασία, οι πολύ χαμηλοί μισθοί και οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Και όλοι αυτοί οι πολίτες έχουν να πληρώσουν και φόρους και ΕΝΦΙΑ και να τα βγάλουν πέρα και με τα δύσκολα μέτρα που έρχονται. Αυτή είναι η κατάσταση, για να μην τα ωραιοποιούμε. Ο κόσμος δεν αντέχει άδικα μέτρα, τα οποία βλέπει μπροστά του και χρειάζονται εδώ λύσεις αποτελεσματικές, πρακτικές και ρεαλιστικές.

Χρειάζεται ένα επενδυτικό σχέδιο για τη χώρα, για το οποίο απαιτείται και σταθερό φορολογικό και αναπτυξιακό περιβάλλον και όχι συνέχεια εγκύκλιοι πάνω σε εγκυκλίους. Οι επενδύσεις σύμφωνα με τους ειδικούς, φέρνουν θέσεις απασχόλησης, μειώνουν δηλαδή την ανεργία αλλά μετά από ένα χρονικό διάστημα. Σύμφωνα με μελέτες απαιτείται τουλάχιστον μια τριετία, ακόμα και να πάνε καλά οι επενδύσεις. Συνεπώς, για αυτήν την τριετία, χρειάζεται ένα πρόγραμμα εστιασμένο στο θέμα της απασχόλησης. Εμείς έχουμε μετρήσει τα χρήματα, που έχουμε αυτήν τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κοινοτικούς πόρους και έχουμε δει ότι ένα συνολικό τέτοιο πρόγραμμα θέλει επιπλέον περίπου 20 δις επενδυτικούς πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να το ζητήσει η Ελλάδα, ώστε να μπορέσει να πάρει η ελληνική οικονομία μια αναπτυξιακή τροχιά και βέβαια μια τροχιά μείωσης της ανεργίας.

Στα εργασιακά δεν μπορούμε να δεχθούμε άλλη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.  Η Δημοκρατική Αριστερά δεν έχει ψηφίσει καμία αλλαγή των εργασιακών για αυτόν το λόγο. Γιατί λέγαμε, σε αυτό το εργασιακό περιβάλλον, αν τις αποδιαρθρώσεις και άλλο, αν επιμείνεις σε απολύσεις για παράδειγμα στον δημόσιο τομέα και προσθέσεις ανέργους, αν άρεις τους περιορισμούς στις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, μέτρο το οποίο το ζητάει η Τρόικα, αν προχωρήσεις σε τέτοια μέτρα, το μόνο που θα κάνεις, θα προσθέσεις στους άνεργους και άλλους, θα ξεπεράσεις το 30%. Θα δημιουργήσεις μια κατάσταση στην οικονομία, η οποία δεν θα είναι βιώσιμη, ούτε οικονομικά αποτελεσματική καθώς δεν θα μπορεί το κράτος να πάρει ούτε αυτά που ζητάει από τους φόρους, ούτε από τα άλλα μέτρα. Κατά συνέπεια, εδώ, για να μην μπούμε σε έναν φαύλο κύκλο, χρειάζεται άμεσα να αλλάξει αυτή η προοπτική.

Για την φορολογία και τον ΕΝΦΙΑ.
Ο ΕΝΦΙΑ δεν βελτιώνεται. Υπάρχουν ακραίες αδικίες και στρεβλώσεις και χρειάζεται μια άλλη φορολογική φιλοσοφία. Αυτό που ζητάμε είναι νομοθετική ρύθμιση με το που θα ανοίξει η ολομέλεια, έναν τρόπο φορολόγησης δίκαιο και αποτελεσματικό. Δεν γίνεται με μικροδιορθώσεις, επιβάλλεται μια συνολική νομοθετική ρύθμιση στην ολομέλεια της Βουλής, να είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει. Εμείς είχαμε βάλει κάποια στοιχεία στην αλλαγή της φιλοσοφίας, δεν είχαν γίνει δεκτά. Ένα από αυτά είναι η προοδευτική κλίμακα, έτσι ώστε να πληρώνουν περισσότεροι και πιο δίκαια. Τι σημαίνει προοδευτική κλίμακα; Εάν ένας ιδιοκτήτης έχει, για παράδειγμα, ένα τριάρι, δεν θα φορολογείται το ίδιο το τριάρι του, με έναν άλλον, που θα έχει τριάντα ακίνητα. Αυτή είναι η έννοια της προοδευτικής κλίμακας. Έχει εφαρμοσθεί σε χώρες του εξωτερικού, θα μπορούσε να εφαρμοσθεί αποτελεσματικά και εδώ. Ο στόχος πρέπει να είναι και η οικονομική αποτελεσματικότητα και η κοινωνική δικαιοσύνη. Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν. Το κράτος δεν λαμβάνει χρήματα από τα χρέη προς το δημόσιο, υπάρχουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, γιατί, εν τέλει, με αυτήν την πολιτική είναι το μέτρο και οικονομικά αναποτελεσματικό. Για να είναι και οικονομικά αποτελεσματικό και κοινωνικά δίκαιο, θα πρέπει να γίνει μια συνολική συζήτηση τώρα, για το πώς θα έχουμε ένα μέτρο φορολογικής δικαιοσύνης. Έχουμε, για παράδειγμα, το πετρέλαιο θέρμανσης. Εκεί είχαμε πει, από την πρώτη στιγμή, ότι η εξίσωση είναι
οικονομικά αναποτελεσματική. Το Υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, έχει δώσει στοιχεία με βάση τα οποία ήταν αναποτελεσματικό το μέτρο.

Για ποιον λόγο δεν μπορεί αυτό να ανατραπεί, εφόσον ένα μέτρο είναι και οικονομικά αναποτελεσματικό;
Δεν μπαίνουν για συζήτηση, ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όλα τα ζητήματα, για τα οποία έχει δεσμευθεί ως προς την μείωση των φόρων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σχετίζεται με τους αγρότες. Έχει δεσμευθεί ο Πρωθυπουργός για τη μείωση του ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη.

Θέλουμε να γίνουμε ανταγωνιστικοί, όταν έχουμε τον υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρωζώνη και όταν είχε ανακοινώσει αρχικά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, ότι θα μειωθεί το ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια;

Για το δημόσιο χρέος
Η ρύθμιση του χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο, χρειάζεται να γίνει άμεσα. Έπρεπε να είχε ήδη γίνει. Η δέσμευση των Ευρωπαίων ήταν ότι, όταν θα πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεκινήσει η συζήτηση επίσημα για το χρέος. Αυτή η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε από την πλευρά των εταίρων μας. Η χώρα μας μπορεί να τονίσει τις δεσμεύσεις που δεν υλοποιήθηκαν από τους εταίρους κατά την διάρκεια της συζήτησης και των διαπραγματεύσεων. Για να μην πάμε σε μια διαδικασία, η οποία δεν θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του χρέους, αυτό που υπογραμμίζουμε είναι πως για να γίνει το χρέος βιώσιμο, δεν φτάνει μόνο η χρονική μετακύλιση των ομολόγων και η μείωση των επιτοκίων. Δεν θα καταστεί βιώσιμο μόνο με αυτούς τους τρόπους. Χρειάζεται και αναδρομική υπαγωγή των πόρων, που χρησιμοποιήθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Θα μειώσει το δημόσιο χρέος, κατά ένα σημαντικό ποσοστό, και βέβαια χρειάζεται να ξεκινήσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μία συζήτηση για την ευρωπαϊκή αμοιβαιοποίηση μέρους του χρέους. Στην Γερμανία, υπάρχουν εμπειρογνώμονες οικονομολόγοι οι οποίοι έχουν ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση. Θα πρέπει να γίνει μια τέτοια διαπραγμάτευση για να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος, ώστε να προχωρήσουν στην συνέχεια και στις ελαφρύνσεις.
 Αυτά πρέπει να γίνουν μαζί το φθινόπωρο, δηλαδή ρύθμιση του χρέους, αλλαγή οικονομικής πολιτικής και άλλη σχέση με τους εταίρους.

Για το πρωτογενές πλεόνασμα
Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, οι στόχοι που έχει το πρόγραμμα, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν δεν είναι ρεαλιστικοί για τα επόμενα χρόνια. Είναι ασφυκτικοί. Εδώ θα πρέπει να γίνει μια σκληρή διαπραγμάτευση, για να χαλαρώσουν αυτοί οι όροι.
Επιπλέον, ενώ υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δις, υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου 5,3 δις προς τους ιδιώτες, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα. Μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο  όταν μειώνουμε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ενώ κανονικά θέλουμε να πετύχουμε ανάπτυξη, για να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

Για δημοσιεύματα σχετικά με επιστροφή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση
Δεν μπορώ να καταλάβω από πού προέρχονται αυτά τα δημοσιεύματα και ποιος τα διακινεί.
Σχετικά με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η συζήτηση για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας έχει ξεκινήσει στη χώρα μας πάρα πολύ νωρίς. Οκτώ μήνες πριν να μετρούν ανθρώπους, να μετρούν ψήφους. Δεν τιμά το πολιτικό σύστημα αυτή η διαδικασία. Η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να ξεκινήσει τον Φεβρουάριο. Είναι μια θεσμική διαδικασία. Εμείς λέμε ότι χρειάζεται άμεσα αλλαγή πολιτικών στη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Και το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας θα κριθεί στον κατάλληλο χρόνο, με βάση το Σύνταγμα. Το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι συνδεδεμένο με την πολιτική κατάσταση. Όταν θα φθάσει το θέμα, εκείνη τη στιγμή θα έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στη χώρα και εκείνη τη στιγμή θα κριθούν τα ζητήματα με βάση και τη θεσμική διαδικασία.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot