Τι θα αλλάξει με την απόφαση του ΣτΕ: Αναλυτικά παραδείγματα

Οκτώβριος 05, 2019
jumbo-banner

Στο μικροσκόπιο των νομικών αλλά και του υπουργείου Εργασίας θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες το πλήρες κείμενο της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα βασικών διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου.

Στόχος των νομικών είναι να συμβουλέψουν τους πελάτες τους σχετικά με το αν εγείρεται ή όχι θέμα αναδρομικής διεκδίκησης αποδοχών ενώ το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει άμεσα στην τροποποίηση του ασφαλιστικού νόμου.

Η πρώτη αλλαγή αφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να χρηματοδοτήσει την αύξηση των συντελεστών αναπλήρωσης κυρίως για τους εργαζόμενους που έχουν περισσότερα από 25-30 χρόνια ασφάλισης. Όλοι αυτοί θα πρέπει να προσβλέπουν σε υψηλότερη σύνταξη σε σχέση με αυτή που βγάζει σήμερα ο μαθηματικός τύπος του «νόμου Κατρούγκαλου».

Η δεύτερη αλλαγή, αφορά στον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολουμένων. Το πρόβλημα για το οικονομικό επιτελείο δεν είναι τόσο μεγάλο όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως. Το Σ.τ.Ε θεώρησε αντισυνταγματικό το γεγονός ότι ένας μισθωτός πληρώνει το 6,67% των αποδοχών του για να εξασφαλίσει δικαίωμα στην κύρια σύνταξη και την ίδια στιγμή, ο αυτοαπασχολούμενος να δίνει το 20% του εισοδήματός του για την περίοδο από 2016 έως το 2018 και το 13,33% του εισοδήματός του από το 2019 και μετά. Η μείωση του συντελεστή για τους αυτοαπασχολούμενους είναι πιθανή. Ωστόσο, οι συντελεστές χρησιμοποιούνται μόλις για το 20% του συνόλου των αυτοαπασχολουμένων. Η μεγάλη πλειοψηφία του 80% καταβάλλει μόνο το ελάχιστο ποσό των 186 ευρώ και γι’ αυτούς το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα.

Όσον αφορά στις επικουρικές συντάξεις, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα αναγνωριστεί δικαίωμα αναδρομικής καταβολής των παρανόμων κομμένων επικουρικών συντάξεων οπότε οι 260.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν περικοπή (σ. σ πρόκειται για συνταξιούχους με άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων άνω των 1300 ευρώ οι οποίοι υπέστησαν περικοπή ακόμη και 50% στις επικουρικές συντάξεις) μπορούν να προσβλέπουν μόνο σε κατάργηση της περικοπής στην επικουρική τους σύνταξη από εδώ και στο εξής. Το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 320 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Ο υπουργός Εργασίας, στη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές: «Οι δικαστικές αποφάσεις επιβεβαιώνουν την δίκαιη κριτική μας για την έλλειψη ανταποδοτικότητας και την προφανή δυσαναλογία εισφορών-παροχών του ασφαλιστικού νόμου ν.4387/16, για την απουσία της απαραίτητης αναλογιστικής μελέτης για την επικουρική ασφάλιση καθώς επίσης, και για το ύψος και τον προβληματικό τρόπο υπολογισμού των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών. Ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, με υπευθυνότητα και σύνεση, προετοιμαζόμαστε μεθοδικά, ώστε να οικοδομήσουμε πάνω στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης ένα δίκαιο, βιώσιμο και ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα».

Οι επόμενες κινήσεις του Υπ. Εργασίας
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας μελετά νέο πίνακα συντελεστών αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των κύριων συντάξεων ο οποίος θα φέρει αυξήσεις σε όσους έχουν είτε υψηλές συντάξιμες αποδοχές (δηλαδή μεγάλο μισθό ή πολλά κέρδη) είτε πολλά χρόνια ασφάλισης. Για τις ασφαλιστικές εισφορές των αυατοαπασχολούμενων εξετάζονται διάφορα σενάρια. Η μείωση του ανώτατου πλαφόν επιβολής ασφαλιστικών εισφορών, η αποσύνδεση των εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα αλλά και η μείωση των συντελεστών υπολογισμού από το 13,33% που είναι σήμερα.

φωτο eurokinissi

 

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot