Πώς ρυθμίζονται οι οφειλές προς το Δημόσιο: Αναλυτικά παραδείγματα για τις 120 δόσεις

Μάιος 22, 2019
jumbo-banner

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης καθορίζονται, για τα φυσικά πρόσωπα, με τους ακόλουθους κανόνες:
Σε εφαρμογή τέθηκαν από χθες το πρωί οι διατάξεις του ν. 4611/2019 για τη νέα ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, μέσω των οποίων παρέχεται η δυνατότητα σε 3,9 εκατομμύρια φορολογούμενους να εξοφλήσουν τμηματικά τα χρέη τους προς τη Φορολογική Διοίκηση έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις.

 

Οι αιτήσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση είναι δυνατόν να υποβάλλονται σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί ήδη στο σύστημα TAXISnet.

Σύμφωνα με διευκρινίσεις που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο αριθμός και τα ποσά των μηνιαίων δόσεων της ρύθμισης καθορίζονται, για τα φυσικά πρόσωπα, με τους ακόλουθους κανόνες:

α) Σε φορολογούμενους – φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών τους έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, υπό τον περιορισμό ότι το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 30 ευρώ.

β) Για τους οφειλέτες με εισόδημα έτους 2017 άνω των 10.000 ευρώ, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται από τη Φορολογική Διοίκηση με βάση τα ακόλουθα «βήματα»:

1ο βήμα: Με βάση το συνολικό εισόδημα του φορολογικού έτους 2017 προσδιορίζεται το «ετήσιο ποσό καταβολών» κάθε οφειλέτη με τη χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25%. Οι συντελεστές αυτοί:

α) Μειώνονται κατά μία (1) ποσοστιαία μονάδα και κλιμακώνονται από 3% έως 24% για κάθε οφειλέτη με ένα εξαρτώμενο τέκνο.

β) Μειώνονται κατά δύο (2) ποσοστιαίες μονάδες και κλιμακώνονται από 2% έως 23% για κάθε οφειλέτη με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

γ) Μειώνονται κατά τρεις (3) ποσοστιαίες μονάδες και κλιμακώνονται από 1% έως 22% για κάθε οφειλέτη με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
Αν οφειλέτες είναι και οι δύο γονείς των τέκνων, τότε οι παραπάνω μειώσεις συντελεστών ισχύουν για κάθε έναν από τους γονείς.

2ο βήμα: Το «ετήσιο ποσό καταβολών» διαιρείται, στη συνέχεια, με τον αριθμό 12 και έτσι ανάγεται σε «μηνιαίο ποσό καταβολής».

3ο βήμα: Το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής διαιρείται με το «μηνιαίο ποσό καταβολής». Το πλήθος των δόσεων της ρύθμισης προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής.

Σε κάθε περίπτωση ισχύουν οι ακόλουθοι τρεις περιορισμοί, βάσει των οποίων το ποσό κάθε μηνιαίας δόσης μπορεί να διαφοροποιηθεί μετά τους παραπάνω υπολογισμούς:

– Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 30 ευρώ.

– Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερος των 18

– Ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των 120.

Σε περίπτωση που ο περιορισμός της ελάχιστης δόσης των 30 ευρώ έχει ως συνέπεια να προκύπτει αριθμός δόσεων μικρότερος των 18, ο αριθμός των δόσεων περιορίζεται σε επίπεδο χαμηλότερο των 18. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με ποσά οφειλών χαμηλότερα των 540 ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot