120 δόσεις: Ποια είναι τα προβλήματα στη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Ιούλιος 19, 2019 Σχολιάστε πρώτοι!
jumbo-banner

Στην άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία προχώρα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, Χρήστος Χάλαρης.

Ειδικότερα έχουν εντοπιστεί πολλά προβλήματα κατά τον επανυπολογισμό της οφειλής των ασφαλισμένων καθώς ακόμη δεν έχουν οριστεί οι ασφαλιστικές εισφορές για το 2017 και 2018, ενώ ακόμα το ΚΕΑΟ δεν έχει ενημερωθεί για τον αριθμό των οφειλετών κυρίως για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Έτσι πολλοί ασφαλισμένοι ακόμη δεν γνωρίζουν τι θα πληρώσουν. Να υπενθυμίσουμε ότι η υποβολή αιτήσεων για την ρύθμιση οφειλών των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου.

Ας δούμε όμως ποια είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους:

- Δεν έχουν οριστεί οι ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2017 και 2018 με βάση τις τελευταίες φορολογικές δηλώσεις που έχουν κατατεθεί . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όσοι έχουν οφειλές τα συγκεκριμένα έτη να μην μπορούν να υπολογίσουν το πραγματικό ποσό που χρωστούν. Το πρόβλημα αυτό το αντιμετωπίζει το σύνολο των οφειλετών, τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, όσοι και αγρότες.
- Δεν έχει μεταφερθεί και πιστοποιηθεί στο ΚΕΑΟ το σύνολο των οφειλετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του Κέντρου δεν έχει πλήρη εικόνα για το σύνολο των ασφαλισμένων, αλλά και των εισφορών που οφείλουν, κυρίως από το πρώην Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων. Συγκεκριμένα, οι γιατροί από το πρώην ΤΣΑΥ και οι μηχανικοί από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ δυσκολεύονται να ενταχθούν στη ρύθμιση, καθώς δεν έχουν «ανέβει» στην πλατφόρμα οι συνολικές οφειλές των ασφαλισμένων. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει η ρύθμιση και να οριστεί το ύψος της μηνιαίας δόσης.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι οφειλέτες ανεξάρτητα απασχολούμενοι (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί) μετά την αρχική αίτηση ένταξης στη ρύθμιση στο ΚΕΑΟ πρέπει να απευθυνθούν στα ασφαλιστικά τους ταμεία, προκειμένου να λάβουν ενημερωτικό με τις οφειλές τους. Για το ταμείο των μηχανικών απαιτούνται περίπου 10 ημέρες για να λάβει κανείς ενημερωτικό σημείωμα, ενώ στην περίπτωση των δικηγόρων και των γιατρών ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τις 10 ημέρες.

Παρόμοια προβλήματα σε μικρότερο βαθμό παρατηρούνται και στον ΟΑΕΕ. Για την επίλυση του θέματος οι ασφαλισμένοι απευθύνονται με επίσκεψη τους στον ΕΦΚΑ.

- Δεν είναι ενημερωμένα ακόμη και τα μητρώα ασφαλισμένων στο εκάστοτε ταμείο. Κυρίως στο ΤΣΑΥ (γιατροί) και το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί) παρατηρείται το φαινόμενο να μην εντοπίζονται μητρώα και στοιχεία ασφαλισμένων. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορεί ο οφειλέτης να μην έχει καν πρόσβαση στην πλατφόρμα ρύθμισης.

- Δεν έχουν βεβαιωθεί ακόμη οι οφειλές στο ΚΕΑΟ για να ολοκληρωθεί το δεύτερο σκέλος της ρύθμισης. Το ΚΕΑΟ καθυστερεί να βεβαιώσει τις οφειλές με συνέπεια να καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η ολοκλήρωση της ρύθμισης και η έκδοση της σχετικής απόφασης.

- Δεν γνωρίζουν οι ασφαλισμένοι σε ποιες περιπτώσεις να επιλέξουν το επανυπολογισμό της οφειλής τους και σε ποιες όχι. Κι αυτό γιατί το σύστημα δεν σου δίνει την δυνατότητα να μάθεις την απώλεια στη σύνταξη από τον υπολογισμό του εν λόγω τμήματος ασφάλισης με βάση τις ελάχιστες εισφορές του κατώτατου μισθού.

Αυτό δυσχεραίνει πολύ την επιλογή από τους ασφαλισμένους, οι οποίο καλούνται να αποφασίσουν για το μελλοντικό τους εισόδημα χωρίς να έχουν όλα τα δεδομένα. Η σύγχυση είναι μεγαλύτερη για όσους αυτοαπασχολούμενους οφειλέτες είναι κοντά στη συνταξιοδότηση και οφείλουν λιγότερα από 15.000 ευρώ.

Και αυτό με τον επανυπολογισμό είναι δεδομένο ότι θα περιοριστούν δραστικά οι οφειλές τους, αλλά δεν γνωρίζουν ποια θα είναι τελικά η μηνιαία σύνταξή τους μετά την παρακράτηση και των οφειλών.

 https://www.dikaiologitika.gr/

Προσθήκη νέου σχολίου
Tο kostoday.com δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot